Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe a intrat în finala celei de a doua ediţii a Romanian Healthcare Awards, cea mai amplă competiţie dedicată medicilor, echipelor medicale şi spitalelor din ţară, al cărei scop este să identifice şi să aprecieze exemplele de bună practică din sistemul medical românesc, reuşitele individuale, dar şi cele de echipă, a anunţat miercuri, conducerea instituţiei.
Potrivit sursei citate, Spitalul Judeţean concurează alături de alte 4 spitale din ţară la categoria „Calitatea Serviciilor Medicale şi Siguranţa Pacientului”, cu proiectul „Utilizarea implanturilor cranio-faciale personalizate în reconstrucţia traumatismelor şi ablaţiilor osoase în patologia oncologică a capului”.
Procedura, care este extrem de rară şi complexă, a fost realizată în luna august a acestui an şi a presupus utilizarea unui implant personalizat pentru reconstrucţia mandibulei unei paciente în vârstă de 43 de ani din Ozun, diagnosticată cu o tumoră malignă a mandibulei.
Managerul Spitalului, Andras Nagy Robert, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că intervenţia a fost realizată de o echipă de 10 medici cu diferite specializări şi reprezintă o premieră pentru un spital judeţean, astfel de operaţii fiind caracteristice unor mari centre universitare.
Echipa a fost formată din medicii Barabas Marta-Andrea specialist ORL, Incze Bartha Zsuzsanna, Incze Bartha Sandor şi Szasz Dezso – specializaţi în ortopedie-traumatologie, Balazsi Levente şi Gyorbiro Laszlo – specializaţi în chirurgie vasculară, Gyorgy-Szakacs Csaba – specialist în chirurgie, Fabian Zoltan – specialist în chirurgie oralo-maxilo-facială, Buzsi Janka şi Kotro-Kosztandi Kinga – specializaţi în anesteziologie şi terapie intensivă, medicul primar anatomo-patolog Octavian Stan şi medicul oncolog Roxana Titeiu.
Medicul Fabian Zoltan a ţinut să sublinieze că utilizarea implanturilor cranio-faciale personalizate în reconstrucţia traumatismelor este o procedură nouă în chirurgia cranio-facială, având una dintre cele mai dinamice dezvoltări în ultimii ani în Occident.
„După CT obţinem modelul virtual al scheletului pacientului, iar pe baza acestor fişiere digitale putem prelucra şi proiecta nişte implanturi personalizate, din titan, care se mulează perfect pe scheletul pacientului. Este o procedură nouă în chirurgia cranio-facială, având una dintre cele mai dinamice dezvoltări în ultimii ani în Occident. Implică un know-how, tehnologie de un nivel mare şi costuri aferente, de aceea este extrem de rar utilizată în România. Avem o colaborare strânsă cu firme de specialitate, care în cazul actual ne-au realizat implantul fără cost. În legătură cu cazul prezentat, mai inedit în operaţia noastră este faptul că am utilizat o procedură de reconstrucţie microchirurgicală, adică un transplant de ţesut autolog, pentru a reconstrui părţile moi. Această procedură presupune prelevarea unui ţesut, după necesităţi, combinaţii din muşchi, os, tegument, împreună cu vasele alimentatoare, care sunt ‘conectate’ la alte vase în regiunea recipientă, în cazul nostru vasele mari ale gâtului, păstrând circulaţia şi, astfel, vitalitatea ţesutului transplantat”, a explicat Fabian Zoltan.
Cele şapte categorii ale Romanian Healthcare Awards 2021, la care s-au putut înscrie toţi medicii, echipele sau spitalele din ţară care au iniţiat şi implementat cu succes proiecte care au îmbunătăţit calitatea actului medical şi experienţa pacienţilor, sunt „Echipa Medicală a Anului”, „Spitalul Anului”, „Medicul Anului”, „Proiectul de Cercetare al Anului”, „Inovaţia Medicală a Anului”, „Campania Medicală a Anului”, respectiv „Calitatea Serviciilor Medicale şi Siguranţa Pacientului”.
Câştigătorii urmează să fie desemnaţi de un juriu internaţional format din 31 de membri din România, Bulgaria, Franţa, Republica Moldova, Lituania, Belgia, Italia, Olanda, Irlanda şi Danemarca.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES