Începute la finalul lunii martie (a.c.), lucrările de modernizare ale spălătoriei Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din stațiunea Covasna au fost finalizate, aceasta fiind deja funcțională.

spalatorie-spital-cardiologie-4Deși inaugurarea noii spălătorii era inițial planificată pentru data de 15 iulie (a.c.), aceasta a fost amânată din cauza faptului că livrarea echipamentelor s-a făcut greoi. Potrivit managerului spitalului, lucrarea care a pornit la sfârșitul lunii martie a presupus modernizarea totală a spălătoriei spitalului, lucrare care nu a fost efectuată niciodată, de la momentul construirii clădirii în anii `70. Lucrările au presupus, printre altele, redesenarea circuitelor funcționale, conform normelor sanitare în vigoare, în vederea obținerii autorizației sanitare, dar și utilarea cu dotări noi, mașini de spălat profesionale și mașini de uscat.

„În urma unor controale dispuse de Ministerul Sănătății, care s-au făcut la începutul anului, s-au lăsat o serie de măsuri care au trebuit a fi implementate cu termene, iar aceste măsuri vizau fie lucrări mai mici, fie mai mari la spitalul nostru. (…) Sunt onorat și fericit să vă spun că am reușit să finalizăm lucrările la spălătoria spitalului, lucrări care, din câte mi-au spus colegii, nu au mai fost executate de 40 de ani. A fost o măsură dispusă, pe care am dus-o la capăt, a fost un efort al instituției, al colegilor, și un efort financiar. De asemenea, am beneficiat de sprijinul unor oameni care ne-au ajutat financiar pentru ducerea la bun sfârșit a acestui proiect.” – a declarat, vineri, managerul spitalului, Ștefan Joos, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit conducerii Spitalului de Cardiologie, pentru lucrările de reabilitare a spălătoriei au fost făcute investiții de circa 160 de mii de lei, din care 90 de mii de lei au fost cheltuiți pentru achiziționarea echipamentelor. Ștefan Joos a precizat că în perioada următoare vor mai fi efectuate lucrări și în interiorul sălii de mese: „Pe exterior a fost izolată, au fost refăcute fațadele, s-a lucrat la acoperiș, la scurgeri, la lucrurile ce aduceau probleme structurii clădirii. Am beneficiat de o sponsorizare iar aportul propriu a fost în jur de 32 de mii de lei. Am cumpărat două mașini de spălat profesionale, noi, și două uscătoare noi pentru că din nefericire uscarea rufelor se realiza pe sârmă, nu existau echipamente profesionale în acest sens.”

. . Proiect în valoare de 4,5 milioane de euro depus la Ministerul Sănătății

Managerul Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna, spune că a depus la Ministerul Sănătății un proiect care reprezintă viziunea conducerii instituției legată de ceea ce ar trebui să ajungă Spitalul. Potrivit acestuia, investiția s-ar ridica la 4,5 milioane de euro și vizează doar lucrările de consolidare, modernizare și finalizare a reparațiilor capitale începute în perioada 2009-2012 și nefinalizate, lucrări care ar aduce instituția la standarde de înală calitate.

„Am depus la Ministerul Sănătății un memoriu prin care am inventariat toate problemele de infrastructură ale spitalului și am făcut o evaluare a necesarului de investiții care ar aduce standardul infrastructurii spitalului acolo unde este cazul să fie în secolul XXI. Sperăm că cineva se va apleca asupra acestui proiect și în final vom obține și finanțarea necesară continuării lucrărilor. (…) Nu am înțeles și nu cred că voi reuși să înțeleg rațiunea pentru care au fost deschise patru șantiere și nu a fost finalizat niciunul, când ar fi putut fi deschis câte unul și închise pe rând și atunci știam că avem de terminat un singur obiectiv sau două. Astăzi suntem în situația în care avem patru obiective deschise și nefinalizate. Este vorba despre vila D în care avem o capacitate de 179 de paturi, unde sunt cazați pacienți și avem explorările funcționale, anumite cabinete și laboratorul, avem vila centrală care este cea mai veche vilă, unde avem o capacitate de peste 200 de paturi, și este vila cu cele mai mari probleme de structură, care necesită intervenții rapide. Avem fostul pavilion de copii care a fost început și realizat pe jumătate, și a rămas în acest stadiu de câțiva ani de zile, și mai avem bazinul de hidroterapie, o lucrare începută și nefinalizată. Pe lângă aceste obiective s-ar mai adăuga încă un corp, vila B, care datorită uzurii structurii a trebuit să fie scoasă din uz, pentru că nu mai prezintă siguranță în ceea ce privește cazarea și desfășurarea activității în acest corp. Toate aceste obiective sunt incluse în acest proiect și plus iluminatul și asfaltarea aleilor pietonale, toate acestea se ridică la suma de 4,5 milioane de euro.” – a explicat Ștefan Joos.

Acesta mai spune că în cazul pavilionului „vila B”, a cărui capacitate este de 80 de paturi, a fost nevoie de relocarea pacienților, fapt ce a dus la comasarea activității în restul corpurilor. Managerul spitalului este de părere că finanțarea proiectului este absolut necesară în condițiile în care spitalul este de interes național, reprezentând un obiectiv unic în domeniul recuperării cardiovasculare: „Eu cred că într-un proiect multianual ar trebui și ar putea fi finanțat întrucât spitalul este de interes național. Nu deservește doar interesele județului Covasna, din contră, dacă ne uităm la raportul pacienților din Covasna, respectiv din țară, doar 14% din populația județului beneficiază de servicii medicale de recuperare-cardiologie, față de 86% care vin din țară. Pe de-o parte, fiind un obiectiv unic în țară și în domeniul recuperării cardiovasculare, datorat și factorilor naturali de climă care nu pot fi reproduși în altă parte, cred că se impune cu atât mai mult ca acest proiect să fie finanțat.”

Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din stațiunea Covasna are anual peste 14 mii de pacienți în recuperare.

Ioana Ardeleanu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail