Vineri, 15 iunie a.c. a fost publicat Ghidul Solicitantului pentru proiecte nefinalizate – „Ambulatorii si Unităţi de primiri urgente”, proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional
Potrivit unui comunicat de presă emis de către Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, „apelurile de proiecte se adresează celor șapte regiuni de dezvoltare ale României: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest și Centru, inclusiv a orașelor/municipiilor din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ITI Delta Dunării”. Valoarea totală eligibilă a Cererilor de finanţare, echivalentă în lei la cursul de schimb Inforeuro valabil la data depunerii, este de minimum 1.000.000 euro. În ceea ce privește valoarea maximă totală eligibilă, se va avea în vedere alocarea regională şi nu se va depăşi valoarea unui proiect „major” aşa cum este el definit atât în legislaţia naţională cât şi în cea comunitară, calculată la cursul infoeuro din luna depunerii.”
Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale, din cadrul Programului Operaţional Regional (P.O.R.), prin prioritatea de investiţii 8.1 – Investiţii în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunităţi, oferă posibilitatea de a accesa fonduri pentru investiţii majore în reabilitarea, dotarea şi extinderea ambulatoriilor.
Solicitanţii eligibili în cadrul acestui program sunt Ministerul Sănătăţii, precum şi parteneriate între acesta şi unităţi administrativ teritoriale, autorități/instituții ale administrației publice locale, unități sanitare publice cu personalitate juridică proprie, precum şi orice alte autorități/instituții publice care pot contribui la buna implementare a proiectului. Acest apel de proiecte ste unul de tip necompetitiv, evaluarea şi selecţia proiectelor realizându-se pe criteriul „primul venit, primul servit”. Termenul limită de depunere a proiectului este 12 octombrie 2018, aceasta efectuându-se prinsistemul electronic MY SMIS.
Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe, Andras-Nagy Robert , instituţia pe care o conduce nu va putea beneficia de finanţare prin acest program, întrucât au fost deja demarate lucrări cu finanţare europeană, în cadrul spitalului: „În ceea ce priveşte ambulatoriile, noi nu ne încadrăm în criteriile de eligibilitate cu spitalul nostru, din mai multe considerente, unul dintre acestea fiind că noi am mai beneficiat de finanţare pentru reabilitare în cadrul unui alt proiect. În prezent se lucrează la canalizarea apelor uzate menajere, respectiv pluviale, şi sperăm ca până la sfârşitul anului acestea să şi finalizăm o altă lucrare pe care o vom demara în curând pe SEAP, cu privire la dotarea cu două transformatoare electrice, respectiv lucrări de modernizare în cadrul postuluide transformare şi la tablourile electrice ale spitalului.”
Pentru Spitalul orăşenesc din Baraolt, însă, consiliul local a demarat deja procedurile de întocmire a unui proiectce vizează lucrările eligibile pe această axă de finanţare. Cu privire la accesarea de fonduri prin Programul Operaţional Regional, managerul spitalului, Dénes Mária-Magdolna, a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”: „Am participat la o videoconferinţă săptămâna trecută, s-au purtat discuţii, dar nu depinde numai de noi, deoarece clădirea spitalului aparţine consiliului local Baraolt. Spitalul are nevoie de reabilitări şi pot să vă spun că problemele sunt în curs de rezolvare.” Contactat pentru informaţii suplimentare, primarul oraşului Baraolt, Lazar Kiss Barna, a adăugat: „Deja am contractat o firmă care să scrie proiectul şi am vorbit şi cu un proiectant. După cum am văzut, şi Ministerul Dezvoltării are interesul de a face prin bani europeni părţile de ambulatoriu ale spitalelor. Este interesul tuturor.”
Pentru Spitalul de Recuperare Cardiovasculara Dr. Benedek Geza din oraşul Covasna şi pentru secţia externă a acestuia din Întorsura Buzăului, se caută încă soluţii pentru accesarea de fonduri europene pe axa 8 din cadrul P.O.R., întrucât, potrivit managerei instituţiei, Monica Sporea, încă nu este clar dacă instituţia pe are o conduce este eligibilă. „Noi nu avem unitate de primiri urgenţe în structura spitalului. Nu ştiu în ce măsură ne vom putea plia pe acele măsuri care sunt destul de stricte în ceea ce priveşte fondurile europene. Am participat la videoconferinţa cu Mnisterul Sănătăţii, de săptămâna trecută, unde ni s-au cerut nişte date, le-am transmis şi urmează să analizăm problemele şi să vedem dacă ne putem încadra. Noi vrem. Reprzentanţii ministerului au fost foarte amabili, au încercat să fie de ajutor pentru toată lumea, au încercat să sprijine cât mai multe spitale pentru a accesa aceste fonduri. Centralizarea se face la nivel de Consiliul Judeţean, iar Ministerul îl coordonează, tocmai în ideea de a se reuşi să se acceseze cât mai multe fonduri posibil. S-au modificat şi condiţiile de accesare, pentru a fi mai permisive, deci paşi în această direcţie se fac.”, a declarat Monica Sporea.
Şi în Târgu Secuiesc par să se mişte lucrurile, pentru a se aduce modificări în structura policlinicii. Managerul Spitalului Municipal Târgu Secuiesc, Canea Kocsis András, a declarat că „S-a întocmit un dosar, dar nu cunosc detalii, deoarece nu spitalul solicită fondurile, ci primăria Târgu Secuiesc. Este vorba de o extindere a policinicii, deoarece astfel vom putea organiza ambulatoriile într-un singur loc, deoarece în momentul de faţă acestea sunt în clădiri diferite.”
Oana-Mihaela Costache