Cele mai cunoscute ansambluri folclorice românești  din județul Covasna vor prezenta, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, un spectacol folcloric de excepție.

Astfel, mâine, 1 mai, începâd cu ora 13, pe scena Kaufland situată în zona magazinului Șugaș vor urca rând pe rând,  Ansamblul „Brâuleţul” din Sita Buzăului, condus de Daniel Neagoe, Corul bărbătesc „Pădurenii” din Barcani condus de către d-na Cristina Deteşanu, Taraful „Ciobănaşul” din Întorsura Buzăului, condus de Ionică Mitrofan, Ansamblul de tradiţii şi obiceiuri populare Vâlcele şi Adriana Ilei, coordonat de Dan Ardeleanu și  Ansamblul „Voineştenii” din Covasna, condus de Ana Săndulea.

Organizatorii lansează invitația către iubitorii  dansului și cântecului popular românesc să nu rateze acest spectacol,  și să se bucure  ascultându-i sau chiar dansând  împreună cu cei ce duc mai departe frumosul folclor românesc din zonă, și nu numai.

Oaspeți de peste Prut, la Sfântu Gheorghe

Și în acest an, la  sărbătoarea orașului îi așteptăm cu drag pe frații noștri de peste Prut, mai exact pe studenții  Universității  de Stat Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul,  Republica Moldova, de la Facultatea de FIlologie și Istorie însoțiți de decanul Facultății Axentii V., de către cadrele didactice Barbă M., Axentii I., Balțatu L., Gârneț M., Mocanu A.

Vorbindu-ne depre participarea la Zilele Sfântu Gheorghe, conf univ., dr Ioana Axentii a spus: „Studenții facultății fiind interesați permanent de cunoaștere, de stabilirea relațiilor de comunicare, colaborare cu alți tineri, sunt pasionați în același timp și de cunoașterea și valorificarea trecutului istoric, a culturii naţionale prin intermediul obiceiurilor, tradiţiilor, datinilor, sărbătorilor religioase, naţionale  etc.  La Zilele orașuli Sfântul  Gheorghe  vor fi prezenți studenții de la anul întâi și doi de la Specialitățile: Psihopedagogie și Pedagogie socială, Pedagogie în învățământul primar și preșcolar, de la Filologie română, Istorie, Limbi moderne”.

    Duminică, începând cu ora 12.00, la Cortul de tineret, studenții vor prezenta un program artistic axat pe valorile culturii naționale intitulat „Șezătoarea”. Şezătoarea reprezintă un mijloc eficient de creaţie materială şi spirituală, un sprijin al relaţiilor de continuitate dintre generaţii, de susţinere şi de păstrare a tradiţiilor naţionale în genere.

Programul  va cuprinde cântece: Lasă-mă la șezătoare; Moldovanul cât trăiește; Deschide mândruțo ușa; Miorița; Foicica bobului:  Mi-a adus bădița flori; Glume despre Păcală și Tândală, despre măritiș; Strigături:  Cine-a făcut horele aibă trai ca florile;  Cine m-a învățat să joc, aibă viață cu noroc; Ghicitori, probleme distractive cu scop de exercitare a minții, demonstrare a ingeniozității; Scenetă despre noroc și avere; Legenda busuiocului, floarea preferată și iubită a moldovenilor folosită la botez, cununie etc.; Romanța La fereastra din dos etc.

Fundația Mihai Viteazul”- inițiatoarea  Zilelor Sfântu Gheorghe       

Trebuie precizat că  inițiativa organizării Zilelor Sfântu Gheorghe aparține Fundației Mihai Viteazul”  care, așa cum reiese din  volumul  Fundația Mihai Viteazul-20 de ani de activitate- Vremuri și oameni noi” al Doamnei Stela Buda,  De la sfârșitul anului 1991, după mai multe consultări, Comitetul Director  a hotărât să inițieze și să propună  participarea Primăriei Sfântu Gheorghe la organizarea Zilelor Sfântu Gheorghe”. În activitatea noastră, într-un an de existență, am urmărit constant eliminarea zidului artificial construit între românii și maghiarii din zonă după Revoluție. Toți locuitorii urbei împărtășim aceleași interese și am realizat împreună multe dintre obiectivele cu care se mândrește orașul nostru, al tuturor. Acestea ar trebui să fie criteriile de bază care să ne determine să continuăm să aducem beneficii pentru toți, în mod egal, să ne bucurăm de aceleași drepturi, să nu existe discriminări” preciza doamna Stela Buda în lucrarea sa. Le acea vreme, în cotidianul local de lb. română Cuvântul nou, din data de 22.04.1992, sub semnătura d-lui Gabriel Florescu a fost publicat articolul Fereastră deschisă spre lume”  în care se arăta, printre altele: Din ințiațiva Fundației Mihai Viteazul, căreia i s-au alăturat Fundația Mikes Kelemen” și Primăria Sfântu Gheorghe într-o lăudabilă comuniune de păreri, între 23-24 aprilie vor avea loc Zilele onomastice ale municipiului Sfântu Gheorghe”.

Așadar, dragi locuitori ai municipiului Sfântu Gheorghe, români și maghiari deopotrivă, să ne bucurăm împreună și să luăm parte la evenimentele organizate de Zilele Sfântu Gheorghe.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail