Singuri nu putem să facem nimic, numai împreună. Maria Popica, preşedinte al Asociaţiei „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” din Întorsura Buzăului
Casa de Cultură din Întorsura Buzăului a găzduit vineri seara evenimentul „Ajută-l pe cel de lângă tine”, o campanie organizată de Asociaţia „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” din Întorsura Buzăului, alături de parteneri precum BCR, filiala Întorsura Buzăului, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, şi Casa de Cultură din Întorsura Buzăului.
Încă de la primii paşi făcuţi în clădirea Casei de Cultură se simţea că evenimentul nu este unul ca oricare altul. Emoţiile, bunătatea, zâmbetele şi forfota anunţau un spectacol al bunăvoinţei, al dărniciei şi al dragostei pentru aproape. De la cei mai mici, până la elita comunităţii din zona Buzaielor, toată lumea a venit la eveniment să dăruiască, fie ca vorbim de reprezentaţiile de pe scenă sau de bunuri materiale.
„Primiţi cu Colinda?”
Colindele, bradul împodobit, sania, decoraţiunile de iarnă şi sutele de cadouri frumos ambalate ne reamintesc neîncetat că Sărbătoarea Crăciunului bate la uşă. Toţi cei din sală am ştiut că trebuie să ne deschidem sufletele, atunci când am răspuns afirmativ la întrebarea adresată de Părintele Ciprian Popica, în debutul spectacolului: „Primiţi cu colinda?”. Atunci nu am primit doar Colinda, ci un adevărat spectacol de voie bună, bucurie, muzică şi dans.
Programul artistic a fost un adevărat răsfăţ pentru iubitorii de frumos şi tradiţie. Au urcat pe scenă, rând pe rând: Grupul de Colindători de la Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” conduşi de doamnele învăţătoare Simona Drecea şi Viorica Dragomir, ansamblul folcloric „Brâuleţul” din Sita Buzăului, condus de Daniel Neagoe şi Rodica Boieru, Grupul vocal bărbătesc „Pădurenii” din Barcani, condus de Cristina Deteşan, Grupul vocal din Bobocea condus de Laura Mitrofan si Gheorghiţa Darie, Corina Răducan de la Şcoala Ginmazială din Brădet, Grupul de Colindători de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Rusu” din Sita Buzăului condus de Ovidiu Oltean, Grupul de Colindători ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade” condus de Monica Muntean, Corul Tricolor al Bisericii din Întorsura Buzăului, Taraful Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, Neagovici Laurenţiu din Vama Buzăului şi Grupul de Colindători ai Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului.
„Chiar cred că, cel care are de dat şi chiar dă, face un gest, nu frumos, ci Dumnezeiesc”
Chiar dacă spectacolul artistic a avut un rol important în cadrul evenimentului, obiectivul central a fost de fapt campania „Ajută-l pe cel de lângă tine”, un proiect care a dorit să aducă puţină bucurie în suflet persoanelor şi familiilor cu probleme financiare din zona Buzaielor. Potrivit responsabilului BCR, agenţia Întorsura Buzăului, dar şi membru al Asociaţiei „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” din Întorsura Buzăului, Maria Tohănean, „acest spectacol face parte din prima parte a proiectului „Ajută-l pe cel de lângă tine” în care s-a organizat spectacolul şi s-au dat cadouri pentru copii care au participat. Au participat copiii din toată zona, atât Vama Buzăului, Întorsura, Sita, Barcani, Sărămaş, Bobocea şi au fost 18 familii nevoiaşe care au primit pachete din partea Asociaţiei şi a BCR-ului. Au fost în total 250 de pachete făcute cu această ocazie.”
Este util de menţionat şi faptul că sponsori ai acestei acţiuni caritabile au fost, pe lângă Asociaţia „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” din Întorsura Buzăului şi BCR – Agenţia Întorsura Buzăului, şi firme importante din localitate.
Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, a fost prezent la eveniment şi a transmis, prin intermediul unui discurs, mulţumiri celor care au sprijinit evenimentul. Acesta a adăugat: „Cei care au puterea să treacă peste nevoia lor şi să împărtăşească cu cei în situaţii dificile nevoia acestora, au înţelegerea Domnului. (…)Chiar cred că, cel care are de dat şi chiar dă, face un gest, nu frumos, frumos facem mai mulţi, ci Dumnezeiesc.”
Despre procedeul de selecţie al celor 18 familii care au fost ajutate prin intermediul proiectului „Ajută-l pe cel de lângă tine”, preşedintele Asociaţiei „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” din Întorsura Buzăului, Maria Popica, ne-a spus: „Cele 18 cazuri au fost selectate cu ajutorul Părintelui (n.r. Popica Ciprian). Acesta merge cu Botezul prin casele oamenilor şi astfel ştim situaţia financiară a oamenilor. În felul acesta, cunoaştem nevoile lor şi credem că i-am ales pe cei mai necăjiţi, pe cei care aveau cea mai mare nevoie de asta. Bineînţeles că sunt şi alţii şi ne dorim să ajutăm şi alte familii, dar aceştia chiar aveau nevoie de ajutorul nostru.”
Una din persoanele care a beneficiat de ajutor din partea Asociaţiei este Romelia, o tânără din Întorsura Buzăului, studentă la Facultatea de Medicină. Aceasta a fost recompensată cu o bursă de studiu, iar la finalul evenimentului, timid, ea ne-a mărturisit: „Cândva credeam că nu mai există atâţia oameni interesaţi să îi ajute pe cei din jur, dar odată cu înfiinţarea acestei Asociaţii mi s-a dovedit că de fapt există oameni buni. În Întorsura Buzăului chiar sunt oameni buni care nu se gândesc doar la ei, ci se gândesc şi la cei din jurul lor şi pentru asta le mulţumesc din suflet.”
„Suntem aproape de oameni şi vrem să îi bucurăm”
Principalul organizator al evenimentului de vineri seară, respectiv al proiectului „Ajută-l pe cel de lângă tine”, Asociaţia „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” din Întorsura Buzăului, a luat fiinţă în 1 septembrie 2011, potrivit site-ul oficial, http://asociatia.ortodoxa-intorsura.ro/.
De atunci şi până acum, Asociaţia s-a implicat în mai multe proiecte de ajutorare ale persoanelor din zona Buzaielor: „am sprijinit un transplant de rinichi la Brădet, am avut două cazuri în Întorsura, o doamnă operată la inimă – o operaţie reuşită, iar acum mama este fericită, are doi copii, şi de asemenea o mamă a patru copii care a fost ajutată de asociaţia noastră să îşi cumpere o proteză de picior”, ne-a declarat Maria Popica, preşedintele Asociaţiei „Reuniunea Femeilor Ortodoxe”.
Întrebată despre obiectivele Asociaţiei pe care o conduce, Maria Popica ne-a răspuns prompt: „Să fim aproape de oameni, să îi ajutăm pe cei sărmani, în special pe familiile cu copii mulţi, bătrânii singuri şi bolnavi, să sprijinim cazurile medicale deosebite. De fiecare dată când vin sărbătorile creştine, de Naşterea Domnului, de Înviere, suntem aproape de oameni şi vrem să îi bucurăm, să îi facem să simtă bucuria Crăciunului şi a Învierii.”
„Faptele bune nu au vorbe multe şi nici mari”
Tinerii din zonă au primit lecţii de dărnicie din partea celor mai mari, şi la rândul lor, îndemnaţi de profesori şi părinţi, au împărtăşit în comunitatea lor ce au mai bun: unii muzică şi dans, alţii organizare şi decor.
Ca organizator, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” şi-a îndeplinit cu graţie obiectivele: „Partea noastră de proiect a fost de spectacol şi decoraţiuni. Iar caritatea a fost atribuită Asociaţiei „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” şi BCR ca sponsor pentru pachete pentru formaţiile din spectacol.”, ne-a precizat Rodica Bularca, consilier educativ al Liceului Tehnologic şi membră a Asociaţiei.
Întrebată despre sfaturile către viitorul comunităţii, Rodica Bularca ne-a spus: Doresc să fim un model pentru tinerii din Întorsura. Asta îi învăţ şi la şcoală: trăim tare mult ca oameni în primul rând şi atunci, dacă nu facem pentru comunitate ceva, plecăm fără nimic. Sunt cele mai frumoase lucruri cu care noi plecăm. Mi se pare că nu ar fi venit sărbătoarea Crăciunului dacă noi nu făceam acest gest înainte, să îi atenţionăm că în primul rând este o sărbătoare de suflet, a dărniciei, a dorinţei de bine. În cuvintele de final asta am şi vrut să spun: faptele bune nu au vorbe multe şi nici mari, ci laşi bucuria. De multe ori cel care dăruieşte e mai bucuros decât cel care primeşte.”
„Singuri nu putem să facem nimic, numai împreună”
Faptul că sala de spectacol a fost plină este doar un indicator că astfel de iniţiative sunt bine primite de oamenii din zona Buzaielor.
Popica Maria, preşedintele Asociaţiei „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” din Întorsura Buzăului, ne-a spus: „Oamenii sunt foarte receptivi şi ne-au surprins în mod plăcut. Oamenii sunt amorţiţi şi trebuie treziţi şi în momentul în care îi trezim reacţionează foarte bine. Şi suntem tare mulţumiţi pentru că împreună cu ei putem să facem asta. Singuri nu putem să facem nimic, numai împreună.”
Rodica Bularca, membră a Asociaţiei şi consilier educativ al Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, a precizat de asemenea că „Întorsurenii apreciază şi chiar sunt sufletişti. Noi am împărţit invitaţiile contra cost, 5 lei o invitaţie şi i-am făcut direct pe participanţi să fie totodată şi donatori pentru cei de lângă ei.” În plus, aceasta a adăugat: „În această organizaţie sunt femei din toate domeniile de activitate, şi atunci chiar am cuprins şi Sita şi Barcani, iar la spectacol ce m-a impresionat este că am avut două participări care au venit direct, nu au fost cuprinşi în program.”
Planurile de viitor ale Asociaţiei „Reuniunea Femeilor Ortodoxe” din Întorsura Buzăului
La finalul evenimentului de vineri seară, „Ajută-l pe cel de lângă tine”, am aflat că aceasta este doar o parte dintr-un proiect mai mare, proiect care va continua în anul care vine. Maria Tohănean, responsabilul BCR, agenţia Întorsura Buzăului şi membru al Asociaţiei, ne-a menţionat că „A doua parte a proiectului se va desfăşura în luna februarie. Atunci fiecare copil va dărui altui copil haine şi tot ce are nevoie. Şi a treia parte a proiectului va consta în sponsorizarea cu 10 metri de lemne a acestor 18 familii nevoiaşe care au primit cadouri în prima parte a proiectului, adică astăzi.”
Şi preşedinta Asociaţiei, Maria Popica, ne-a dezvăluit puţin din planurile lor de viitor: „Avem planuri mari: vrem să îi sprijinim pe elevii buni la învăţătură – acordăm două burse de studiu la două studente la Medicină, o bursă unui elev licean care este orfan. Aşadar sprijinim excelenţa în învăţătură, sprijinim cazurile medicale, ne preocupăm de tradiţii, de cultură, educaţie, tot ceea ce înseamnă o viaţă frumoasă în comunitate.”
Iulia TARAŞ