Şotronul, atât de popular în rândul copiilor de altădată, dar care, asemenea altor jocuri, a fost în mod nedrept dat uitării de noile generaţii, a fost reinvetat şi reînviat la Sfântu Gheorghe printr-un proiect al comunităţii Waldorf, realizat în cadrul programului Com’On Sepsi.

Şotroane multicolore care conţin câte un mesaj  motivaţional în fiecare pătrăţel, de genul sunt important, înţelegător, iubit, binecuvântat sau iertător, au apărut în aproape toate staţiile de autobuz din municipiu, stârnind interesul dar şi  nostalgia multor localnici.

„Mi se pare o iniţiativă foarte bună, în primul rând pentru că resuscitează jocurile copilăriei noastre, pe care mie mi-ar place să le transmitem copiilor noştri şi să-i ajutăm să se mai elibereze de tehnologia care ne sufocă existenţa. În al doilea rând, se promovează acest mod de a convieţui paşnic în societate. Aţi văzut că sunt bilingve toate şotroanele, în română şi maghiară, iar mie lucrul ăsta mi-a plăcut foarte mult, pentru că este ceva ce ne apropie şi ne dă şansa să ne gândim o dată în plus că suntem aici împreună şi că nimic nu se separă, nici măcar faptul că vorbim limbi diferite şi că avem culturi oarecum diferite, deşi ele se întrepătrund, şi sper ca acest proiect să se extindă şi pe alte niveluri pentru că este foarte binevenit”, a declarat Mirela Cara Dragu, unul dintre locuitorii oraşului.

Membrii comunităţii Waldorf au realizat, de asemenea, mai mulţi pereţi „muzicali” din dorinţa de a le oferi copiilor posibilitatea de a-şi dezvolta creativitatea şi de a descoperi frumuseţea lucrurilor simple.

Pereţii, aflaţi în curtea Grădiniţei cu program prelungit „Guliver”, Grădiniţei cu program normal Nr. 5, Şcolii Gimnaziale „Nicolae Colan”, precum şi în Parcul Elisabeta din municipiu, sunt realizaţi din diverse obiecte casnice şi instrumente muzicale, printre care cratiţe vechi, răzătoare, xilofoane, clopoţei, tacâmuri, cutii de conserve şi multe alte lucruri devenite nefolositoare în gospodării.

Noile locuri de joacă demonstrează că nu ai nevoie de bani mulţi şi nici de lucruri complicate pentru a aduce bucurie copiilor şi sunt, totodată, nişte spaţii de exprimare în public a talentului şi creativităţii, spun iniţiatorii.

„Această iniţiativă, sponsorizată de Primăria Sfântu Gheorghe, a fost foarte bine primită de comunitatea locală. Ne-au ajutat foarte mult şi copiii şi părinţii (…) Copiii folosesc peretele muzical în fiecare zi, nu numai cei din şcoală şi grădiniţă, ci şi din cartier. Le place foarte mult, pentru că niciodată nu a mai fost o astfel de iniţiativă în oraş. Eu am mai văzut doar în Germania şi în Ungaria. Practic, sunt lucruri simple, recuperate, din apropierea noastră, din viaţa de zi cu zi, nu trebuie să cumpărăm lucruri scumpe şi complicate, poate fi de ajuns un vas, o lingură sau un xilofon”, a declarat Incze Beata, învăţătoarea Waldorf de la Şcoala „Nicolae Colan”.

Programul Com’On Sepsi, lansat anul acesta de Primăria Sfântu Gheorghe şi Grupul PONT, şi-a propus să încurajeze implicarea tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani în viaţa comunităţii, prin diverse proiecte iniţiate şi derulate de ei.

În program au fost depuse peste 60 de proiecte şi iniţiative, iar pe baza votului publicului au fost selectate 31, care au fost finanţate cu maximum 2.500 de lei fiecare şi care au fost sau vor fi implementate până la sfârşitul acestui an.

Printre acestea se mai numără cursuri de inteligenţă financiară, plantarea de arbuşti, acţiuni destinate sprijinirii persoanelor fără adăpost, cursuri de gimnastică pentru mame şi copii, programe personalizate de alergare, etc.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Sursa foto: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe / Facebook

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail