Demersurile pentru construirea viitorului spital regional din Braşov decurg foarte bine, a declarat marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la finalul unei întâlniri cu autorităţile locale.
„În urmă cu câteva luni am fost prima dată la Braşov, aici la Primărie, pentru a discuta detalii privind construcţia Spitalului Regional Braşov. Suntem în faza în care Ministerul Sănătăţii a emis un ordin de ministru stabilind structura viitorului spital, mă refer la structura medicală, un ordin absolut necesar pentru întocmirea studiului de fezabilitate de către consultanţi. Mâine o echipă a Băncii Europene de Dezvoltare va veni la Braşov, de asemenea un reprezentant al Ministerului Sănătăţii va fi prezent la această întâlnire pentru a stabili cadrul de parteneriat între Ministerul Sănătăţii şi Primăria Braşov, cadru absolut necesar pentru demararea de către BERD a tuturor documentaţiilor de care este nevoie pentru construcţia spitalului (…) Cu puţine cuvinte, spitalul regional va fi construit de către Primărie, iar dotarea va fi făcută de către Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Primăria. Acest parteneriat este de bun augur, lucrurile sunt destul de înaintate (…) Din punctul meu de vedere, Spitalul Regional Braşov, ca şi documentaţie, este cam pe acelaşi palier cu cele trei spitale regionale finanţate din fonduri europene. Lucrurile merg foarte repede, există dorinţă din partea comunităţii locale”, a declarat Sorina Pintea.
Aceasta a precizat că a discutat cu autorităţile locale despre viitorul celorlalte spitale existente în municipiul Braşov, printre variantele propuse numărându-se relocarea ori comasarea paturilor din aceste unităţi medicale.
„Ceea ce am discutat cu domnul primar astăzi a fost legat de viitorul actualelor spitale care funcţionează pe teritoriul municipiului Braşov. E nevoie de analiză foarte clară a nevoii de servicii medicale, astfel încât dimensionarea numărului de paturi să fie în strânsă concordanţă cu nevoia de servicii medicale. Un spital regional, ca şi cele care se vor construi la Iaşi, Craiova, Cluj, are în jur de 800-850 de paturi. Acest număr de paturi nu trebuie să fie fix, de aceea analiza nevoii de servicii medicale va fi foarte clară. S-a discutat despre relocarea paturilor din celelalte unităţi sanitare, comasarea acestora. Sunt lucruri pe care trebuie să le discute autorităţile locale şi judeţene, managementul acestor spitale, pentru că până la urmă cred că este foarte important ca pacientul, care în acest moment în Braşov este plimbat cu ambulanţa de la o locaţie la alta pentru investigaţii, să aibă un singur loc unde poate fi primit, diagnosticat şi tratat”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES