În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu a făcut publică situația cererilor pentru restituirea suprafețelor avute în proprietate.

Teren agricol

Sebastian Cucu a precizat că în cursul anului trecut au fost analizate un număr de 256 de documentații, dintre care doar 127 au fost validate. 6 dintre acestea au fost respinse, 74 au fost transmise spre completare, iar 46 dintre acestea se află încă în lucru.

„Am făcut o situație de când a intrat în vigoare Legea 165/2013, și o situație întocmită recent, în ianuarie, vis-a-vis de cererile nesoluționate la nivelul Comisiilor locale. În septembrie 2013 aveam 12.974 de cereri, cu un total de suprafață de 58.784 de hectare, deci suprafețe necesare pentru a acoperi aceste cereri. În urma soluționăriilor pe parcursul celor 3 ani, în ianuarie 2017 avem 9.654 de cereri, cu un total necesar de suprafață de 40.419 hectare. Această statistică se bazează pe comunicările transmise de către Comisiile locale de fond funciar. Sigur că nu a fost o activitate foarte prolifică în anul care a trecut, (…) însă pentru că în decembrie a fost emisă Ordonanța 98 prin care a fost prelungit din nou termenul de soluționare a cererilor pe fond funciar până la 31 decembrie acest an, sperăm și ne propunem ca anul acesta activitatea acestor comisii locale să se intensifice. Noi suntem dependenți de activitatea lor pentru a putea valida sau invalida aceste cereri, și pentru a fi transmise documentațiile pentru eliberarea titlurilor de proprietate.”, a declarat prefectul județului Covasna.

Sebastian Cucu a explicat că suprafețele pentru care au fost depuse cereri „nu există fizic”. Acesta a precizat că în unele zone există un oarecare excedent, însă de cele mai multe ori suprafețele care se regăsesc în cereri nu mai sunt disponibile în teren.

„Punctez faptul că multe dintre aceste cereri cu siguranță vor putea fi, sau vor trebui să fie respinse, lucru dovedit și de ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când foarte multe cereri au fost respinse, și pe bună dreptate, pentru că fie nu aveau acoperire în documente, fie mai fuseseră soluționate anterior. Apreciez că vor putea fi chiar la jumătate aceste cereri.”, a mai declarat prefectul.

Potrivit datelor furnizate de acesta, în anul 2016 au fost emise 395 de titluri de proprietate, dintre care 111 pentru terenuri forestiere, și 284 pentru terenuri agricole, majoritatea titlurilor fiind emise pentru beneficiari ale căror suprafețe de teren erau mai mici de 10 hectare.

Peste 20 de mii de mp de terenuri aferente construcțiior, atribuite în proprietate anul trecut

Sebastian Cucu a menționat că în cursul anului trecut au fost emise 50 de ordine ale prefectului pentru atribuirea în proprietate a unor terenuri aferente construcțiilor, din peste 20 de localități din județ: „În perioada comunistă, când s-a făcut naționalizarea, unele terenuri au fost trecute în proprietatea statului, nu în cea a CAP-urilor. Este vorba despre terenuri aferente construcțiilor. Construcția a rămas în proprietatea respectivilor, dar terenurile au fost preluate la stat, iar acum aceste terenuri se atribuie proprietarilor actuali ai construcției. (…) Astfel, anul trecut am emis 50 de astfel de ordine pentru un număr total de 83 de beneficiari. Suprafața totală atribuită acestora a fost de 22.691 mp, în 21 de localități ale județului”.

Sebastian Cucu a mai menționat că, în ceea ce privește retrocedările de terenuri, Instituția pe care o conduce a formulat patru sesizări către Garda forestieră în vederea sistării defrișărilor pe o suprafață de circa 7000 de hectare din zona Ocolului Silvic Comandău-Covasna.

„Am avut și o activitatea intensă pe linia soluționării petițiilor și audiențelor. 741 de petiții au fost soluționate la nivelul Instituției Prefectului. În audiență au fost prezente 165 de persoane, majoritatea cu probleme de fond funciar, probleme sociale și mai nou am văzut că vin și pe diferite probleme de natură juridică. (…) Pe partea legată de retrocedări, am formulat și patru sesizări către Garda forestieră, pentru suspendarea serviciului silvic pentru aproximativ 7000 de hectare. Aceasta este o obligație a noastră atunci când sunt acte de reconstituire atacate în instanță, pentru care se cere anularea. Avem obligația de a cere Gărzii forestiere suspendarea serviciului silvic, asta însemnând că nu se mai pot face tăieri.”, a declarat prefectul.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail