După mulți ani, aceasta este prima dată când Guvernul a aprobat rectificarea bugetară abia în luna noiembrie; în cadrul şedinţei ordinare de marţi, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a decis asupra fondurilor destinate administraţiilor publice locale.
„Guvernul actual este caracterizat de confuzie şi lipsa viziunii predictibile, este evident că nu sunt bani. Observăm că cei din București sunt îngrijoraţi de ce se va întâmpla cu multele promisiuni, începând de la 1 ianuarie” – a spus Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor. Acesta a mai menţionat că, potrivit unor calcule preliminare, anul viitor judeţul Covasna va putea gestiona un buget mai mic cu aproximativ 13 milioane de lei, pentru că se schimbă sistemul fiscal.
În urma rectificării bugetare, CJ Covasna a avut la dispoziţie doar 161 mii lei, iar sumele au fost stabilite împreună cu primarii, a mai spus preşedintele CJ. Pentru echilibrarea bugetelor locale, judeţul a primit 803 mii lei, din care 80 de procente vor fi alocate primăriilor de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice, iar restul de 20 la sută fiind alocate de CJ, în funcţie de necesităţile locale şi planurile de dezvoltare.
„Treisprezece unităţi administrativ-teritoriale au renunţat la partea lor, ca să îi putem ajuta pe alţii. Datorită acestui gest de solidaritate, comunele cu peste patru mii de locuitori vor primi minim 5000 lei, iar patru comune vor primi câte 15 mii lei. din care Aita Mare şi Malnaş vor realiza planul urbanistic general, Micfalău va elabora planul pentru reabilitarea cabinetului medical, iar comuna Brateş va aloca suma primită finalizării lucrărilor de reabilitare a podului de peste pârâul Covasna” – a adăugat preşedintele CJ.
Fonduri UE pentru modernizarea reţelei rutiere din zona Baraoltului
Pe ordinea de zi au fost adăugate suplimentar şase proiecte de hotărâre, o parte dintre acestea se referă la modernizarea reţelei rutiere din zona Baraoltului. „Ne aşteptăm să semnăm contractul de finanţare pentru proiectul european vizând modernizarea tronsonului de drum dintre localităţile Baraolt – Tălişoara – Vârghiş – limita judeţului Harghita, acesta fiind al doilea proiect al nostru realizat printr-o cooperare interjudeţeană CJ Harghita. După cum se ştie, celălalt proiect, care vizează modernizarea tronsonului de drum cuprins între localităţile Malnaş-Băi – Micfalău – Băţanii Mari – Biborţeni – Baraolt – podul de la Augustin – limita judeţului Braşov, l-am depus în cooperare cu judeţul Braşov. Aceste două proiecte au trecut testul încrederii, deoarece proiectele în sine nu ar fi fost câştigătoare, a fost obligatoriu ca şi celelalte județe să continue modernizarea drumurilor respective, tot din fonduri europene. A fost o oportunitate unică care s-a ivit o singură dată ca cele trei judeţe să intre într-un astfel de parteneriat. Astăzi ştim deja că şi proiectele judeţelor Braşov şi Harghita sunt proiecte câştigătoare, deci putem vorbi de o situaţie win-win” – a informat Tamás Sándor consilierii judeţeni.
În cadrul şedinţei ordinare, consilierii judeţeni au aprobat proiectul și Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și a indicatorilor tehnico – economici pentru investiția „Reabilitare drum județean Interjud Covasna-Harghita” şi au fixat valoarea lucrărilor de modernizare a tronsonului lung de 17 km, aceasta fiind de 47 milioane lei.
Tot în cadrul şedinţei s-a adoptat hotărârea privind trecerea în administrarea Muzeului Naţional Secuiesc a fostei clădiri a cabinetelor stomatologice, aceasta pentru că, anul viitor va demara reabilitarea muzeului, astfel va fi nevoie de mutarea temporară a fondului muzeal. CJ Covasna a semnat anul acesta contractul de finanţare, în valoare de peste 20 milioane euro pentru proiectul Modernizarea ansamblului de clădiri al muzeului.
S-a votat şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea podului şi înlocuirea unui podeț de pe DJ 121A, ambele proiecte fiind finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. De asemenea, în cadrul şedinţei ordinare din luna noiembrie, consilierii judeţeni au aprobat şi încheierea a două acorduri de cooperare cu Fundaţia SERA România.
Biroul de presă al C.J. Covasna