Datele Casei Județene de Pensii (CJP) Covasna arată că există un interes constant în vederea încheierii contractelor de asigurare.
„Actuala legislație prevede două tipuri de contracte de asigurare socială ce pot fi încheiate între persoane fizice și Casa Județeană de Pensii. Unul – cel în conformitate cu prevederile legii nr. 186/2016 prevede posibilitatea asigurării pe o perioadă retroactivă încheierii contractului, celălalt – încheiat în baza Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, face posibilă asigurarea spre viitor.” – a precizat reprezentanta Casei Județene de Pensii Covasna, Kollo Piroska.
Despre plata retroactivă a contribuției la pensii
Legea nr. 186/2016 a introdus posibilitatea plății retroactive a contribuțiilor de asigurări sociale în vederea realizării unui stagiu de cotizare, util la pensionare. Legea a intrat în vigoare de la data de 27.10.2016 și este în vigoare și în prezent – a menționat reprezentanta compartimentului de comunicare al CJP Covasna.
„Poate încheia contract de asigurare socială, în temeiul acestui act normativ, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare. ”- a transmis Kollo Piroska. Potrivit acesteia, contractul de asigurare socială pentru plata retroactive a asigurărilor sociale, prevăzut de Legea nr. 186/2016 se încheie numai pentru perioade anterioare (pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului).
„Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Contribuțiile de asigurări sociale se datorează pentru luni întregi. De exemplu: o persoană care îndeplinește condițiile stipulate mai sus și încheie un astfel de contract pentru perioada 1 august 2012- 31 decembrie 2012 (o perioadă de 5 luni), datorează cel puțin următoarele sume: 700 lei x 31,3% x 5 luni = 1102,5 lei; unde: 700 lei a fost salariul minim pe economie în anul 2012; 31,3% a fost cota de contribuția de asigurări sociale datorat în anul 2012. Suma de 1102,5 lei urmează să fie actualizată cu indicele inflației calculate din anul 2012 până la data achitării.” – a explicat reprezentanta CJP Covasna, Kollo Piroska.
Potrivit acesteia, în anul precedent (de la intrarea în vigoare a legii și până la 31 decembrie), la nivelul județului, au fost încheiate un număr de 55 astfel de contracte, iar în acest an au fost deja încheiate 148 de astfel de contracte.
Despre contractele de asigurare încheiate în baza Legii nr. 263/2010
„Pentru perioadele viitoare, asigurarea voluntară se realizează în continuare prin încheierea contractului de asigurare socială deja cunoscut, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010, privind pensile publice, cu modificările şi completările ulterioare.”- a precizat reprezentanta CJP Covasna, Kollo Piroska.
Potrivit acesteia, în sistemul public de pensii se poate asigura cu acest fel de contract de asigurare socială orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat, atât cei care nu au nici o formă de asigurare pentru pensie sau nu au nici un venit permanent, cât şi cei care au deja o asigurare cu contract individual de muncă sau care sunt asiguraţi într-un alt sistem decât cel public de pensii (avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege).
„Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017 este de 3.131 lei. De aici rezultă că nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractele de asigurări sociale încheiate de persoanele fizice cu Casa județeană de pensii se ridică la 1096 lei, contribuția lunară minimă datorată fiind de cel puțin 288 lei. La stabilirea plafonului maxim al bazei de calcul a contribuţiei de asigurări sociale se are în vedere valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, respectiv 15.655 lei. Anul trecut au fost încheiate 300 astfel de contracte, iar în anul în curs am înregistrat în primele 6 luni ale anului 167 de contracte de asiguare socială, majoritatea fiind încheiate la venitul minim. Din cifrele prezentate, rezultă că există o solicitare constantă pentru a încheia un contract de asigurare socială în vederea realizării unui stagiu de cotizare util la pensionarea în sistemul public. Documente necesare la înregistrarea contractelor de asigurare socială sunt: a) actul de identitate – certificarea pentru conformitate a copiei făcându-se de către asigurător; b) actul de identitate al reprezentantului, precum şi actul care atestă calitatea acestuia – dacă este cazul.”- a explicat Kollo Piroska.
Ana Ciorici Costache