Urare de la Ştefan Hruşcă, pentru covăsneni 

În jur de 1.500 de creştini covăsneni, români şi maghiari deopotrivă, tineri sau mai puţin tineri, „au deschis uşa” şi l-au primit cu colindul, ieri seară, pe inegalabilul interpret Ştefan Hruşcă care a fost prezent la Sfântu Gheorghe  şi a inaugurat seria de concerte ce vor avea loc  în cadrul Festivalului „Povestea din Ajun” organizat de Asociaţia de tineret „Ecou”. Iar pentru că artistul  născut în localitatea Ieud, pe Valea Izei, în Maramureş, şi-a serbat ziua de naştere cu doar trei zile în urmă, toţi cei prezenţi i-au cântat  din suflet „La mulţi ani !”.

„Mă bucur enorm de mult că am ajuns la Sfântu Gheorghe cu un recital de colinde strămoşeşti  pe care ai noştri străbuni le-au tot purtat şi le-au dat mai departe generaţiilor care au tot urmat Aşa că-i rândul nostru şi-avem obligaţia să trasmitem aceste colinde copiilor noştri, să le ducă şi să le colinde şi ei, în sărbătorile de Crăciun, până când omenirea va fi sub soare.  Crăciunul este  cea mai frumoasă sărbătoare a creştinătăţii, este sărbătoarea în care tot creştinul este mai aproape de cer, odată cu momentul naşterii pruncului ceresc” a spus, cu multă căldură în glas, Ştefan Hruşcă.

Acesta a menţionat faptul că pe lângă binecunoscutele colinde pe care le interpretează începând cu anii ′90,  şi care, spre bucuria sa, au ajuns în casele românilor, a pregătit un nou album intitulat „La mijlocul cerului”, în care a adunat colinde vechi care ne reprezintă ca neam şi care, la rândul lor, vorbesc despre rădăcinile noastre străbune. Iar colindele interpretate de acesta precum „ Sculaţi gazde nu dormiţi”, „Cerul şi pământul”, „ Ziurel de ziuă”, „ Sfânta Fecioară Maria” , etc., în acompaniamentul colegilor săi – Marius Florescu la percuţie şi a lui Radu Rotaru la clape, au adus mai aproape de fiecare dintre cei prezenţi la spectacol, marea sărbătoare a Naşterii Domnului.

Pentru doamna Maria Panaiotu, concertul de colinde a lui Ştefan Hruşcă a reprezentat un suflu nou pentru Crăciunul care vine. „E prima dată când îl aud în direct, dar m-a impresionat, mi-a adus aminte de copilărie, de frumoasele obiceiurile de iarnă ale noastre, ale românilor. La acest concert eu am trăit şi copilăria şi tinereţea, şi toţi anii care au trecut,  până acum” ne-a spus doamna Maria care, deşi a trecut de mult de prima tinereţe are sufletul tânăr, şi din prea-multul lui doreşte să dea mai departe şi generaţiilor viitoare, prin tot ceea ce face în calitate de membru în comitetul director al Fundaţiei Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe.

La rândul ei Iulia Mureşan, în vârstă de 11 ani,  ne-a spus: „Concertul a  fost foarte frumos iar domnul Ştefan Hruşcă m-a impresionat cu vocea lui caldă, deosebită.  Textele şi muzica fiecărui colind mi-au încălzit inima, în prag de sărbători”. Şi verişoara ei, Daria Petrache, în vârstă de 8 ani, ne-a mărturisit că ştie multe dintre colindele pe care a avut bucuria să le asculte în interpretarea lui Ştefan Hruşcă, la Sfântu Gheorghe, şi că spectacolul a fost foarte frumos.

Rugă pentru părinţi 

În concertul de ieri seară,  Ştefan Hruşcă  a adus un omagiu şi celui care l-a descoperit şi alături de care a cântat în nenumăratele  concerte ale Cenaclului Flacăra, cu care a fost şi la Sfântu Gheorghe în urmă cu peste 30 de ani, marele poet Adrian Păunescu. Iar din nenumăratele piese compuse de acesta, pe versurile lui Adrian Păunescu, artistul a interpretat „Rugă pentru părinţi”… iar sala a amuţit şi lacrimile au curs pe obrajii celor care, în sufletul lor, ştiu şi simt că, cu fiecare zi ce trece „Enigmatici şi cuminţi/Terminându-şi rostul lor/ Lângă noi se sting şi mor/Dragii noştri, dragi părinţi. (…) Plini de boli şi suferind/Ne întoarcem în pământ/Cât mai suntem, cât mai sunt/Mângâiaţi-i pe părinţi!”.

Maria Graur

Mai multe imagini de la eveniment pe pagina de Facebook a Festivalului facebook.com/povesteadinajun

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail