Timpul mediu de intervenţie a medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Sfântu Gheorghe în tromboliza pacienţilor cu AVC ischemic a scăzut cu aproape 16 minute faţă de vara anului trecut, ajungând la 38 de minute şi 8 secunde, informează conducerea instituţiei.
Potrivit sursei citate, în perioada iulie-septembrie 2021 timpul mediu de intervenţie a fost de 54 minute şi 4 secunde, la finele anului trecut se situa la 40 de minute şi o secundă, iar în primele trei luni ale acestui an la 38 de minute şi 8 secunde.
Prin îmbunătăţirea timpului de intervenţie, Spitalul Judeţean a ajuns pe locul 5 la nivel naţional în ce priveşte rapiditatea şi eficienţa în îngrijirea pacienţilor cu AVC ischemic.
„Când vine vorba despre accidentele vasculare cerebrale (AVC) ischemice, timpul de intervenţie este extrem de important, iar fiecare minut sau secundă contează. Tromboliza trebuie realizată într-o fereastră de cel mult 4 ore şi jumătate de la producerea AVC-ului, dacă starea de sănătate a pacientului o permite. (…) În primele 3 luni ale acestui an, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” a tratat, prin tromboliză, 19 pacienţi din cei 111 care s-au prezentat cu AVC ischemic. Timpul mediu de intervenţie door-to-needle (de la sosirea pacientului şi până la aplicarea procedurii) a scăzut la 38 de minute şi 8 secunde, clasând spitalul nostru pe locul 5 în ţară în ceea ce priveşte rapiditatea şi eficienţa în îngrijirea pacienţilor cu AVC ischemic”, menţionează conducerea instituţiei, într-un comunicat postat, marţi, pe pagina de Facebook.
În luna iunie 2021, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a fost premiat de către organizaţia internaţională ESO Angels şi Societatea Europeană de Stroke, obţinând statutul GOLD, pentru rapiditatea şi calitatea îngrijirii pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale, iar anul acesta, pe 1 iulie, se vor împlini trei ani de când procedura de tromboliză este utilizată în cadrul acestei unităţi medicale.
Iniţiativa „Angels” este un ONG internaţional dedicat îmbunătăţirii şanselor de supravieţuire şi recuperare a pacienţilor care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC), iar unul dintre obiectivele sale este creşterea numărului de centre care oferă tratament intravenos pentru dizolvarea cheagurilor de sânge (tromboliză).
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES