. .

Sistemul de validare a consultaţiilor medicale pe baza cardului naţional de sănătate, devenit obligatoriu de la 1 septembrie a.c., încă dă bătăi de cap medicilor şi bolnavilor.

Cardul naţional de sănătate a devenit obligatoriu la data de 1 mai, existând o perioadă de 4 luni  de acomodare cu noul sistem, până la data de 1 septembrie. Totuşi, în ultimele zile de  vineri medicii şi pacienţii au avut nevoie de o doză mai mare de nervi, din cauză că sistemul nu a funcţionat aşa cum ar fi trebuit.

„Astăzi (n.red.- ieri), din câte se pare, până  acum a mers. Problema este mai ales la sfârşit de săptămână, vinerea, când de obicei merge foarte greu. Au fost zile, săptămâna trecută, în care nu a mers sitemul. La prânz a dat şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate  un comunicat, că nu este nicio problemă dacă nu merge sistemul, pentru că se verifică amprenta. Bineînţeles că toate consultaţiile făcute în ziua respectivă apar că au fost făcute fără card pentru că nu a mers programul, şi sunt plătite de noi. Aşa se fac marile economii: cardul nu merge, aşa că nu se plătesc consultaţiile”, a declarat doamna doctor Seres Lucia, preşedintele Colegiului Medicilor de Familie din România, judeţul Covasna.

Aceasta este de părere că schimbarea tuturor directorilor de Case Judeţene de Asigurări de Sănătate nu rezolvă cu absolut nimic problema cardurilor şi modul în care sistemul de validare a serviciilor medicale funcţionează: „N-are nicio legătură schimbarea directorului de la CAS cu cardurile. A fost un fel de politică, dar noi nu am avut nicio problemă cu domnul preşedinte Drăgoiu. Această schimbare nu a făcut nici mai rău, nici mai bine, pentru că programul este de la Bucureşti şi ei (n.red.- directorii de Case Judeţene de Sănătate) nu au nicio implicare. Cu domnul preşedinte Drăgoiu am colaborat extraordinar”, a mai spus medicul.

În restul ţării medicii de familie sunt în continuare revoltaţi de ultima  piedică birocratică pe care Ministerul Sănătăţii le-a pus-o, declarând chiar că medicii de familie fac „voluntariat”  din cauza defecţiunii sistemului. „Este a treia vineri la rând de când cade sistemul. Nu se mai poate așa”, a declarat Felicia Borz, medic de familie din Baia Mare, citată de voceatransilvaniei.ro

***

În ţară, distribuirea cardurilor naţionale  de sănătate a fost  demarată după ce ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a semnat contractul de distribuire a acestora cu Compania Poşta Română, la începutul lunii septembrie 2014. În judeţul Covasna, procesul de distribuire a cardurilor a început în data de 3 octombrie 2014, fiind tipărite peste 150.000 de bucăţi. Folosirea cardului national de sănătate a devenit obligatoriu la data de 1 septembrie 2015, după ce termenul a fost amânat de mai multe ori, pentru acomodarea cu noul sistem.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail