Din totalul de 12 cabinete medicale generale și stomatologice existente pe lângă unitățile de învățământ din județ, două nu au medic.

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății și Familiei nr. 653/2001 privind asistența medicală a preșcolarilor, elevilor și studenților, asistența medicală și stomatologică a preșcolarilor, elevilor și studenților se asigură în cabinetele medicale și stomatologice din grădinițe, școli și unități de învățământ superior, înființate ca urmare a reorganizării dispensarelor medicale din aceste unități, integrate în structura spitalelor teritoriale și finanțate de la bugetul de stat. Asistența medicală a preșcolarilor din grădinițele cu program prelungit și săptămânal se asigură în timpul programului acestor unități prin arondarea la cabinetele medicale din unitățile școlare cele mai apropiate, iar în afara programului se asigură de către medicii de familie pe listele cărora sunt înscriși copiii.

Cu privire la același aspect, Guvernul României a emis în anul 2008 Ordonanța de Urgență nr. 162, privind transferul ansamblului de atribuții și competențe exercitate de Ministerul Sănătății Publice către autoritățile administrației publice locale, care prevede că asistența medicală și de medicină dentară acordată preșcolarilor și elevilor, pe toată perioada în care se află în unitățile de învățământ, se asigură în cabinetele medicale și de medicină dentară din grădinițe și școli, iar acolo unde nu există cabinete medicale și de medicină dentară în grădinițe și școli, asistența medicală se poate realiza prin medicii de familie și medicii dentiști din localitățile respective sau din localitățile apropiate.

Avem, așadar, două   prevederi legale  în vigoare, care reglementează existența și funcționarea cabinetelor medicale pe lângă unitățile de învățământ. Cu toate acestea, la momentul actual, pe toată raza județului Covasna există numai douăsprezece astfel de cabinete, la un număr total de 312 unități de învățământ, în care învață aproximativ 33.000 de copii.

O situație deosebită este în două dintre unitățile de învățământ în care există cabinete medicale, dar nu există medici, și anume la Liceul Tehnologic „Baróti Szabó Dávid” din Baraolt și la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului. La școala din Baraolt, deși există un cabinet stomatologic, acesta nu mai este dotat corespunzător, iar de mai bine de treizeci de ani nu mai este medic. Cu toate acestea, în fiecare vineri, între orele 12.00-15.00,  o asistentă medicală oferă consultații elevilor, în limita atribuțiilor sale.  La liceul  din Întorsura Buzăului există, de asemenea, un dispensar medical, fără medic, unde sunt asigurate serviciile medicale specifice de către o asistentă medicală, de luni până vineri.

Cu privire la activitățile desfășurate la cabinetele medicale școlare, dr. Balogh Roxana, medic la cabinetul medical de pe lângă Colegiul Național „Mihai Viteazul” ne-a declarat: „Noi avem numai scop profilactic, facem numai prevenție, educație sanitară. La cabinet vin copiii de aici, de la <<Mihai Viteazul>>, dar și cei de la Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>>, iar ocazional ne deplasăm noi la Școala Gimnazială <<Ady Endre>>.  Noi nu putem da nici bilete de trimitere, nici rețete gratuite copiilor. Cele mai frecvente afecțiuni pentru care se prezintă copiii la cabinet sunt virozele respiratorii, dureri de cap, dureri abdominale. Nu ne mai ocupăm de mai bine de un an de vaccinare, aceasta trecând în responsabilitatea medicului de familie, însă la fiecare început de an școlar efectuăm controalele pentru pediculoză și scabie.” Deși putem observa o limitare a atribuțiilor medicilor din cadrul dispensarelor școlare, este evidentă importanța prezenței acestora în unitățile de învățământ, unde aceștia pot preveni declanșarea epidemiilor prin identificarea rapidă a „pacientului zero” – primul pacient care are o boală contagioasă, cum ar fi pojarul, varicela sau oreionul. De asemenea, micile accidente, care uneori sunt inevitabile în colectivitățile de copii, pot fi gestionate mult mai rapid și mai eficient de către un medic aflat în incinta unității de învățământ, cu atât mai mult cu cât prea puține cadre didactice au cunoștințele de prim-ajutor necesare pentru a acționa corect în astfel de situații.

În evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) sunt înregistrate șase cabinete medicale generale și șase cabinete medicale stomatologice, în cadrul instituțiilor de învățământ de pe raza județului Covasna.

Iată în continuare lista cu școlile și grădinițele din județ, unde există cabinete medicale generale, precum și celelalte unități de învățământ arondate acestora:

  • De Dispensarul Medical General din cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazul” aparțin și Școala Gimnazială „Ady Endre”, Liceul Tehnologic „Kos Karoly” (situația este în curs de clarificare), Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, Grădinița cu program prelungit „Napsugar”, grădinița cu program normal din Coșeni, grădinița cu program normal și școala din Chilieni, grădinița cu program normal și școala din Câmpul Frumos;
  • De Dispensarul Medical General din cadrul Liceului Teoretic „Mikes Kelemen” mai aparțin Liceul Tehnologic – Economic- Administrativ „Berde Aron”, Liceul de Artă „Plugor Sandor”, Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, Grădinița cu program prelungit „Pinnocchio”, Grădinița cu program prelungit „Csipike”, Grădinița cu program prelungit „Hófehérke”, Grădinița cu program normal „Cenușăreasa”.

Mai funcționează Dispensare Medicale Generale, care deservesc numai unitățile de învățământ respective, în cadrul Colegiului Național „Szekely Miko”, Liceului „Korosi Csoma Sandor” din Covasna, Liceului Tehnologic „Gabor Aron” din Târgu Secuiesc, Liceului Tehnologic „Baroti Szabo David” din Baraolt (deservit de o asistentă medicală numai în zilele de vineri).

Iată și lista cabinetelor medicale stomatologice, din cadrul unităților de învățământ din județ, precum și școlile și grădinițele arondate acestora:

  • De Dispensarul Medical Stomatologic din cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazul” aparțin și Școala Gimnazială „Varodi Jozsef”, Grădinița cu program prelungit „Gulliver”, Grădinița cu program prelungit „Hófehérke”, Liceul Tehnologic „Puskas Tivadar”;
  • De Dispensarul Medical Stomatologic din cadrul Liceului Teoretic „Mikes Kelemen” mai aparțin Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, Grădinița cu program prelungit „Csipike”, Grădinița cu program prelungit „Korosi Csoma Sandor”, Grădinița „Banki Donath”;
  • La Dispensarul Medical Stomatologic din cadrul Colegiului Național „Szekely Miko” sunt arondate Grădinița cu program prelungit „Benedek Elek”, Grădinița cu program prelungit „Korosi Csoma Sandor”, Grădinița cu program normal „Orban Balasz”, Grădinița cu program normal nr. 3
  • De Dispensarul Medical Stomatologic din cadrul fostului Liceu Tehnologic „Kos Karoly” mai aparțin Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, școlile generale și grădinițele din Câmpu Frumos, Chilieni și Coșeni, Grădinița cu program prelungit „Napsugar”, Grădinița cu program prelungit „Pinnocchio”, Grădinița cu program prelungit „Cenușăreasa”, Școala Gimnazială „Ady Endre”;
  • La Dispensarul Medical Stomatologic din cadrul Școlii Gimnaziale „Gödri Ferenc” sunt arondate și Școala Gimnazială „Neri Szent Fulop”, Liceul de Artă „Plugor Sandor”, Liceul Tehnologic Economic- Administrativ „Berde Aron”, Grădinița cu program prelungit „Korosi Csoma Sandor”, Grădinița cu program prelungit „Arvacska”.

În concluzie, există o legislație în vigoare care reglementează existența dispensarelor medicale generale și stomatologice, în cadrul instituțiilor de învățământ, însă, fie din motive financiare, fie din lipsa medicilor ori a infrastructurii necesare, în momentul actual putem spune că nu sunt destule astfel de cabinete în județ, iar în cazul unităților școlare unde nu există cadre medicale, asistența medicală este asigurată numai de către cabinetele medicilor de familie la care sunt înscriși copiii.

 

Oana-Mihaela Bărzic

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail