Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a postat pe site-ul propriu, date actualizate în permanență, legate de tinerii „NEETs”, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să depună proiecte de finanțare cu obiective ce vizează acest grup țină. „NEETs” sunt definiți acei tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională.

Pe site-ul Agenției, http://www.covasna.anofm.ro/, poate fi consultată situația tinerilor „NEETs” din evidență, pe patru categorii: „ușor ocupabili”, „mediu ocupabili”, „greu ocupabili” și „foarte greu ocupabili”.

„Este o plusvaloare pe care Agenția încearcă să o aducă și este legată de NEETs, pentru că multe proiecte se referă la această categorie și sursa, izvorul acestora constă  în acei tineri care nu se regăsesc în sistemul de educație, în formare sau nu sunt angajați. De vreo doi ani de zile, ponderea acestora este destul de ridicată în zona Centru, deci inclusiv în Covasna, acești tineri care nu se regăsesc nici în evidențele șomajului, fiind un rezultat al abandonului școlar, un rezultat al neimplicării în a-și continua activitatea. Poate că unii dintre ei au și părăsit țara. Din  acest punct de vedere, s-a dispus să avem o situație, o evidență, plus, pe cei pe care îi  identificăm și ajung să fie la noi în evidență (mă refer la tineri până în 26 de ani), aceștia să fie măsurați privind capacitatea lor de a fi ocupați. De aceea, transmitem și pe siteurile noastre, deci și pe site-ul Agenției covăsnene, săptămânal, sau ori de câte ori intervine o modificare pe care dorim să o aducem la cunoștința celor care vor să depună proiecte, a situației acestor tineri și a modului în care ei se pot ocupa. Sunt patru categorii de ocupare: ușor ocupabil,mediu ocupabil, greu și foarte greu ocupabil. Din acest punct de vedere,  greutatea care ne apasă este legată de cei din ultimele două categorii: greu și foarte greu ocupabil.”- a informat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o recent.

Potrivit acestuia, în categoria „ușor ocupabil” (deci ușor de plasat pe piața muncii) se încadrează 19 tineri din evidența Agenției Județene, în categoria „mediu ocupabil”  sunt 28 de tineri din evidență, în timp ce în categoria „greu ocupabil” sunt 282 de persoane și „foarte greu ocupabili” sunt 448 de tineri din județ.

„Această categorisire s-a făcut printr-o profilare, un chestionar, o testare, iar această profilare ne arată că în momentul de față avem, în total, 771 de tineri profilați, și care reprezintă acel grup pe care entitățile care doresc să depună proiecte pentru a se implica în soluționarea a viitorului, a carierei acestor tineri, în a le găsi un loc de muncă și în a-i forma sau chiar a crea în ei mici întreprinzători, care este valid și eligibil. Toate proiectele acestea care se vor depune trebuie să aibă girul nostru, trebuie să primească de la noi o adeverință că acești tineri au fost profilați și că sunt în evidența noastră. Deci, grupul țintă, oricare ar fi, al celui care depune un proiect european sau la nivelul României, trebuie să aibă alături această adeverință a noastră. De aceea, noi aceste date le facem publice și pe site-ul nostru, dar și pe site-ul național, pentru ca aceia care își depun candidatura pentru un proiect să știe care este mărimea grupului țintă la care se pot aștepta. Cei care gândesc astfel de proiecte trebuie să cunoască situația Neets-ilor și de unde să îi ia și care este valoarea lor (…)”- a mai spus directorul executiv al AJOFM Covasna.

Tineri „NEETs” din județ, angajați în 2017

În ceea ce privește situația tinerilor „NEETs” încadrați în muncă în cursul anului 2017, datele Agenției județene arată că numărul acestora a fost de 114.

„La nivelul Neets-ilor, anul acesta  (2017-n.r.) a fost primul în care încadrarea acestor tineri s-a făcut și cu subvenționarea pentru angajator, a ajuns la cifra de 380% (…) Ne-am propus să fie subvenționați 30 de Neets și s-au angajat 114. De aici această pondere de 380% de realizat. Mai mult ca sigur, în 2018 vom corecta această cifră, o vom ridica. Nu a fost problemă de bani. S-a ajuns la 380%, dar sumele au fost acoperite pentru toate convențiile în care angajatorii au venit să ceară aceste sume de bani.” –  a spus directorul AJOFM Covasna.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail