Situația medicilor de familie, în continuare sumbrăÎn perioada următoare, peste jumătate de medicii de familie din județ vor împlini vârsta de pensionare, iar șansele ca alți medici tineri să vină și să preia pacienții sunt practic inexistente.
Cu toate previziunile îngrijorătoare, deocamdată pacienții covăsneni pot sta, cel puțin pentru moment liniștiți. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică a județului Covasna, dr. Agoston Laszlo, „Situația este momentan acoperită pentru că s-a întrunit la sfârșitul anului trecut o comisie formată din reprezentanți ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate, ai Colegiului Medicilor din județul Covasna și de la Direcția de Sănătate Publică și am aprobat ca cei care au trecut de vârsta de pensionare dacă doresc, să poată să lucreze în continuare. Efectiv ca număr de medici care vor lucra anul viitor nu e mare diferență, dar nevoia de medici de familie este în continuare mare.”
Conform vicepreședintei Colegiului Medicilor din Covasna, dr. Seres Lucia, până la această dată, în jur de 25 de medici au semnat să continue să profeseze după pensionare.
Cu privire la stadiul semnării contractelor medicilor de familie cu Casa De Asigurări de Sănătate, aceasta a adăugat cu amărăciune: „Suntem foarte supărați că Ministerul Sănătăți și Casa Națională, în loc să negocieze vor să ne bage pumnul în gură. Nu au rezolvat absolut nici o problemă. Suntem foarte triști și foarte supărați și fără nici o perspectivă de mai bine. Acum când am zis că nu semnăm actele adiționale pentru că nu s-a ajuns la nici o concesie, au forțat mâna medicilor, impunând ca cine nu semnează până la data limită să mai intre în contract. Și într-adevăr, în țară sunt câțiva medici care au refuzat. Majoritatea au semnat <<cu pistolul la cap>>, iar cei care nu au semnat nici așa, în momentul de față sunt efectiv fără contract. Conform ultimelor informații, se va prelungi perioada de semnare. Dar într-adevăr pacienții, din țară, care sunt alături de noi și pentru care luptăm, au rămas fără medici. Aceasta înseamnă că pacienții nu mai primesc rețete până la o nouă contractare. Medicii vor face consultații, probabil contra-cost, pentru că nu vor avea din ce să plătească salariile și cheltuielile cabinetului în această perioadă, dar nu pot scrie rețete în contract cu Casa (Casa de Asigurări de Sănătate – n. red.). Noi continuăm să luptăm pe toate căile. Am vorbit chiar astăzi (vineri, 6 ianuarie – n. red.) cu președintele Colegiului Național al Medicilor, că ar trebui să ia atitudine mai fermă, pentru că trebuie să intervină cineva să medieze acest conflict.”
La nivelul județului Covasna, în acest moment, toți medicii de familie au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar nu pentru că ar fi mulțumiți de situația actuală, ci datorită devotamentului față de pacienți. „În județul nostru nu este problemă, pentru ca în ultima clipă au semnat medicii. În Covasna pacienții pot să stea liniștiți. Medicii, însă, nu pot să stea liniștiți pentru că suntem în continuare în conflict cu Casa. Sunt cincisprezece locuri de rezidenți scoase la Târgu Mureș, care au rămas neocupate. Deci perspective să vină medici noi, nu sunt.”, a mai declarat dr. Seres Lucia.
Oana-Mihaela Costache