Datele prezentate ieri de reprezentanții APIA Covasna arată că, deși numărul fermierilor care au depus cereri de plată în campania din anul 2015 a scăzut ușor față de anul trecut, suprafața pentru care s-au depus solicitări este mai mare.

. . Conducerea APIA Covasna a prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, date referitoare la situația cererilor de plată depuse pentru anul 2015. Directorul executiv Marius Popica a arătat că deși numărul fermierilor care au depus cereri anul acesta este mai mic decât anul trecut, fapt datorat și schimbărilor legislative din acest an, suprafața declarată la plată este mai mare.

„În 2014 am avut cereri pentru 112.042.40 hectare, iar în 2015 avem solicitate cu 900 de hectare în plus. Numărul de fermieri care au depus cereri a scăzut, față de anul trecut, însă acest lucru nu este așa de relevant, pentru că, potrivit Legii, din 2015 un fermier nu poate să mai depună cerere de plată și ca persoană fizică autorizată și ca persoană fizică (…). Numărul fermierilor este mai mic, ceea ce arată că aceștia s-au asociat sau că sunt două cereri sunt depuse într-una singură (n.r. – o cerere în care este solicitat sprijin și pentru suprafață și pentru animale), în schimb a crescut suprafața eligibilă la plată, ceea ce e foarte bine.  La suprafață, a fost cea mai mare provocare”, a explicat directorul Marius Popica.

În ceea ce privește suprafața declarată la plată, acesta a arătat că la nivelul judeţului Covasna, au fost depuse, anul acesta, peste 13.000 de cereri, pentru o suprafaţă de 112.906,96 hectare, procentul fiind mai mare decât cel înregistrat la nivel național: „La nivel de țară s-a ocupat doar 95,99%, ceea ce înseamnă că s-a pierdut o oarecare suprafață la nivel național, în schimb, la nivelul județului avem mai mult, 100,7%”, a declarat directorul Marius Popica.

Directorul executiv al APIA Covasna a precizat că în ceea ce privește situația solicitărilor de sprijin în sectorul zootehnic, numărul de fermieri care au depus cereri a scăzut ușor față de anul trecut, însă nu sunt modificări semnificative în ceea ce privește numărul de capete de animale pentru care s-a solicitat subvenție.

 „Diferența anul acesta constă în faptul că există o singură cerere unică, în care sunt trecute și terenurile și animalele”, a precizat directorul Marius Popica, care adresează mulțumiri reprezentanților primăriilor, Consiliului Județean dar și medicilor veterinari pentru buna colaborare și pentru sprijinul acordat în cadrul campaniei de primire a cererilor: „Cu schimbările legislative din acest an, atât primăriiile, primarii, secretarii, referenții agricoli ne-au sprijinit foarte mult și, pe această cale APIA dorește neapărat să mulțumească autorităților locale, pentru că fermierii au putut să depună în condiții relativ bune cererile (…). La noi chiar a fost o colaborare foarte bună și cu Consiliul Județean și cu toate Consiliile locale, dar și cu medicii veterinari am avut o colaborare bună și le mulțumim și lor, pe această cale”, a declarat directorul Marius Popica.

Perioadă de control

Acesta a precizat că urmează o perioadă în care reprezentanții APIA vor prelucra cererile primite şi vor controla dacă informaţiile din dosare corespund cu realitatea din teren: „Acum este perioada pentru control; toate datele acumulate în perioada de depunere a cererilor se operează acum în sistem; se face un prim control administrativ  și apoi se fac controalele prin teledetecție”, a declarat directorul Marius Popica. Acesta a menționat că teledetecția se va efectua prin zboruri deasupra suprafețelor de teren pentru care s-au solicitat subvenții.

„Sistemul de control prin teledetecție se face în zboruri deasupra terenurilor și acolo unde omul  a digitizat, a desenat parcela, trebuie să se regăsească și ca poziție parcela respectivă. De aceea, de ani de zile noi tot insistăm ca persoana care vine și digitizează, desenează în sistemul electronic parcela, să aibă măsurători cu GPS- ul, ci nu după ochi”, a spus directorul executiv al APIA Covasna.

Din 2018, delimitarea tuturor parcelelor agricole se face obligatoriu pe baza datelor cadastrale

 Acesta a menționat că începând cu anul 2018, identificarea şi delimitarea tuturor parcelelor agricole se face obligatoriu pe baza datelor cadastrale.

„Regulamentul prevede foarte clar că din 2018 fermierii nu vor mai putea depune cererile decât în baza datelor cadastrale și există articol în care este prevăzut ca din anul 2018, fermierii sunt obligați să depună la APIA suprafețele în baza datelor cadastrale, ceea ce  va fi destul de greu în țară. La noi, sunt destul de multe terenuri măsurate deja, dar nu știm în țară cum va fi”, a spus directorul executiv Marius Popica.

„Este nevoie de consultanță agricolă!”

Directorul executiv al Centrului Județean APIA, Marius Popica s-a arătat nemulțumit de lipsa unor servicii de consultanță în privința accesării de fonduri europene în agricultură: „Există o mare lipsă de consultanță… fermierul ar trebui să știe să are, să mulgă vaca și să își vadă de oi, nu să umble cu plasa de acte. Aici trebuia să intervină consultanța agricolă, consultantul care să meargă acasă la om cu laptopul și să îl ajute, să îi măsoare terenul, să îl poziționeze, iar fermierul – în loc să plătească drumul până la Sfântu Gheorghe – plătea consultantul respectiv (…). Ar trebui ca pe lângă fiecare Primărie să existe un birou de consultanță agricolă, cu unul sau doi specialiști, care să știe să îl consilieze pe om… Vă dați seama câți bani s-au pierdut, și nu numai la noi? (…). În toate țările există consultanță agricolă (…)”, a spus directorul executiv Marius Popica.

Ana Alina Costache

 Încercăm să aducem informaţiile despre fondurile europene mai aproape de fermieri

Potrivit Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat ieri că face demersuri pentru a aduce cât mai aproape de fermieri informaţiile despre fondurile europene şi de a primi de la aceştia informaţii despre nevoile pe care le au.

El face, pe parcursul zilelor de joi şi vineri, vizite de lucru în şase comune clujene, alături de caravana PNDR 2020, în vederea promovării Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală.

„Este o vizită în scop profesional, încercăm să aducem informaţiile despre fondurile europene mai aproape de fermieri. Pe de altă parte, încercăm să identificăm la nivel de comună oameni care sunt interesaţi să intre în reţeaua naţională de dezvoltare rurală. Ce înseamnă acest lucru ? Să interacţioneze direct cu oamenii din Ministerul Agriculturii, din Autoritatea de Management, să primească informaţii în mod direct, să le transmită fermierilor, dar, în egală măsură, să ne transmită şi nouă informaţii cu privire la activitatea care se desfăşoară în fiecare comună şi nevoile pe care le au fermierii. Pe de altă parte, este o perioadă extrem de încărcată, în sensul că suntem pe ultima sută de metri pentru accesarea de fonduri europene din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. În egală măsură, am lansat şi cred că suntem singurul minister care deja a lansat aproape toate măsurile pentru finanţare, primim proiecte. Valoarea proiectelor măsurilor deschise este deja de 900 de milioane de euro, numai pentru anul 2015, din luna septembrie se deschide şi ultima măsură cu interes extraordinar pentru primării, măsura de investiţii în zona de infrastructură rutieră, canalizare, apă. Aşadar, sunt foarte multe informaţii pe care trebuie să le transmitem”, a menţionat Daniel Constantin.

(www.agerpres.ro)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail