Declaraţia a fost făcută de dr. Mîndru Camelia, şef secţie UPU-SMURD din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe.

În contextul unei discuţii despre nevoile Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean, doamna doctor a ţinut să puncteze că unul dintre minusurile spitalului apare la calitatea profesională a noilor asistenţi medicali, care au avut stagiul de practică la instituţia spitalicească.

„Oferta de asistenţi medicali pe piaţa muncii este bogată, dar calitatea profesională nu este la standardele necesare ocupării unui post. Această apreciere o fac pe baza evaluării elevilor şi absolvenţilor de Şcoală Sanitară Postliceală, care au efectuat stagiul de practică în secţia UPU-SMURD, precum şi pe baza concluziilor în urma rezultatelor examenelor de ocupare a unui post care au fost susţinute de până acum”, a explicat doamna doctor.

Pe lângă acest aspect neplăcut, dr. Mîndru a ridicat o problemă mai apăsătoare pentru spital: problema medicilor rezidenţi cu specializarea în medicina de urgenţă. Fiind o specialitate solicitantă şi dificilă, mulţi medici nu mai optează ca disciplină de rezidenţiat, majoritatea alegând să plece la spitalele occidentale pentru a practica o medicină mai avansată. „Mulţi din cei care o au, privesc peste graniţă, şi în momentul de faţă nu prea pot vizualiza generaţia de mâine şi predarea ştafetei profesionale”, a punctat medicul.

La concursul de rezidenţiat din noiembrie, anul trecut, Spitalul Judeţean a scos la concurs două posturi de medici rezidenţi cu specializare în medicină de urgenţă. Din păcate, cele două posturi nu au fost ocupate, din cauză că nimeni nu a optat pentru ele.

Secţia UPU-SMURD asaltată de bolnavii cronici şi de romi

Secţia UPU-SMURD primeşte, investighează şi tratează peste 30.000 de pacienţi pe an, potrivit aceleiaşi surse. Din cauză că este o secţie accesibilă 24 de ore din 24, mulţi pacienţi care se prezintă sunt bolnavi cu diferite afecţiuni cronice, cu resurse financiare limitate şi o educaţie sanitară precară.

Cele mai frecvente probleme care apar sunt, în realitate, cu aparţinătorii acestora care nu vor să respecte regulile de triaj ale secţiei. „Astfel, apar dificultăţi de comunicare create de lipsa de politeţe, respect şi înţelegere a aparţinătorilor faţă de personalul secţiei care adaugă un plus de tensiune într-un loc de muncă supus în permanenţă unei mari presiuni profesionale şi stres. O altă categorie de problemă este creată de cetăţenii romi care ocupă resursele de timp şi răbdare a personalului, accesând secţia în intenţia de a beneficia de un act medical gratuit, dacă tot au venit în vizită la rudele din spital sau cu acuze care nu au nici un temei medical”, a conchis dr. Mîndru.

Nu sunt probleme cu bugetul alocat

Un punct pozitiv din discuţia noastră a fost bugetul alocat secţiei. Doamna doctor a spus că de la secţia UPU-SMURD nu lipsesc niciodată medicamente şi materiale sanitare, iar bugetul alocat oferă condiţiile necesare desfăşurării activităţii, asigurării resurselor necesare de personal şi de materiale sanitare.

***

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe, organizează în data de 9 septembrie  un nou concurs pentru ocuparea a 13 posturi de asistenţi medicali generalişti (8 posturi cu perioadă nedeterminată şi 5 pentru o perioadă determinată). Cadrele medicale interesate pot accesa pagina de internet a spitalului pentru informaţii privind tematica de concurs, bibliografiile şi modelul de Curriculum Vitae: http://www.spitfog.ro/posturi-vacante/

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail