Săptămâna trecută, în județul Covasna a avut loc testarea sistemului Ro-Alert de avertizare a populației, în caz de urgență.
Potrivit informațiilor postate pe pagina de socializare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, pe parcursul a două zile au fost transmise mesaje-test către Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) conținute în geometria formată prin unirea punctelor aflate la intersecția județelor Mureș, Brașov și Covasna (joi), și către locuitorii a patru unități administrativ-teritoriale: municipiile Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, respectiv orașul Întorsura Buzăului și comuna Brețcu (vineri).
„Vă reamintim că pentru a recepționa mesajele transmise de sistemul RO-ALERT trebuie să accesați pagina de internet ro-alert.ro și să vă configurați telefonul mobil, în conformitate cu pașii specificați.
Precizăm că primirea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.”- se arată pe pagina de socializare a ISU Covasna.
Ceeste Ro-Alert?
Ro-Alert este un serviciu gratuit care permite comunicarea unor mesaje către telefoanele mobile dintr-o anumită zonă geografică pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale.
Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața, sănătatea și siguranța cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi: fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.
Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, ca urmare a Ordonanței de urgență nr. 72 din 5 octombrie 2017.
Cine difuzează alertele de urgență ?
Doar autoritățile responsabile autorizate pot trimite mesaje de prevenire, aceste mesaje vor fi trimise numai atunci când există o adevărată amenințare gravă asupra vieții sau a proprietății. De asemenea aceste mesaje pot fi trimise si mesaje de test programate.
Singurele agenții autorizate în prezent să emită mesaje de avertizare sunt: Departamentul pentru Situații de Urgență; Inspectoratul General pentru Situații de Urgență; Inspectoratele pentru Situații de Urgență teritoriale (județene și București-Ilfov).
Există și alte căi prin care puțeți primi mesaje de avertizare.
Sursa centrală de informare care vă va avertiza când apare o situație de urgență la nivelul zonei în care vă aflați sunt autoritățile administrației publice centrale sau locale,acestea au obligația de a duce la cunoștința populației informații despre producerea dezastrelor.
Imediat ce recepționați un mesaj de avertizare prin Sistemul RO-ALERT, trebuie urmate îndrumările emise de autoritățile administrației publice centrale sau locale.
Alte surse de înștiințare pentru asigurarea protecției în cazul provocării unor situații de urgență sunt: posturile radio si televiziune, site-urile DSU/IGSU, site-ul fiipregatit.ro, aplicația pentru smartphone DSU și paginile de Facebook DSU și IGSU.
M.D.C.