În urmă cu 5 ani, Spitalul Judeţean de Urgenţă “Fogolyan Kristof”, din Sfântu Gheorghe beneficia de implementarea primului proiect pilot romînesc de telemedicină în domeniul urgenţelor medicale. Şi astăzi, pacienţii covăsneni beneficiază de o tehnologie modernă, care permite tratarea într-o manieră cât mai corectă şi aproape de nevoile lor.

Telemedicina permite recepţionarea la distanţă a datelor legate de pacienţi aflaţi în stare critică, care are necesita transportarea în spitale ce beneficiază de toate specialităţile, şi diagnosticarea acestora în timp real, fără a părăsi spitalul în care este supravegheat.

Sistemul de interconectare audio-video şi de date, a fost implementat în 2009 în judeţul Covasna, şi face parte dintr-un proiect ce cuprinde 95 de spitale municipale,orăşeneşti şi judeţene, deservite de trei centre regionale din Târgu Mureş, Bcureşti Iaşi, şi elicopterul SMURD.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe, sistemul de telemedicină este localizat în secţia UPU-SMURD, fiind utilizat de către cadrele medicale abilitate pentru consulturi interdisciplinare cu medicii specialişti de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, săptămânal, mai ales pentru o anumită categorie de cazuistică vasculară, neurologică şi politraumă. Astfel, medicii de la spitalul din Sfântu Gheorghe pot primi spijin şi recomandări pentru pacienţii aflaţi în stare critică, din partea centrului de coordonare din Târgu Mureş, fiind furnizate în timp real informaţii destre starea de sănătate a pacientului (EKG, imagini radiologice, semne vitale, ecografii etc).

„Informaţiile primite ajută medicul să evalueze situaţia pacientului. Astfel medicii au posibilitatea să manipuleze în timp real informaţii relevante în procesele medicale şi în mod special în cazurile de urgenţă şi prin furnizarea în timp real a semnelor vitale, se poate vedea cum reacţionează pacientul la tratamentul administrat”, a declarat doamna doctor Mîndru Camelia, şef secţie UPU, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe.

Prin acest proiect, judeţul Covasna a reuşit să rezolve cazuri dificile cu ajutorul specialiştilor de la Spitalul Clinic din Târgru Mureş, contribuind la reducerea erorilor medicale prin accesul rapid al medicului curant la o a doua opinie.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail