Sistemul de iluminat public din municipiul Sfântu Gheorghe a fost modernizat în proporţie de 40%, autorităţile estimând că în următorii doi ani reţeaua va fi aproape complet reabilitată şi modernizată.

„Până acum a fost modernizat sistemul de iluminat public pe 84 de străzi din municipiul Sfântu Gheorghe, asta însemnând că atât reţeaua de iluminat public, cât şi stâlpii din aceste străzi sunt astăzi în proprietatea municipalităţii. Vorbim de 1.831 de stâlpi de iluminat care astăzi sunt în proprietatea oraşului, cu sistemul de iluminat public cu tot. În acest an am început un proces care merge destul de bine, ca pe acei stâlpi care nu sunt în proprietatea municipalităţii, ci sunt în proprietatea Electrica şi unde nu am făcut încă modernizări, să schimbăm corpurile de iluminat. Deci, practic, stâlpii rămân în continuare până la modernizare totală în proprietatea Electrica, reţeaua este continuare aeriană, dar corpurile de iluminat au fost schimbate. Astfel, în acest an am schimbat 427 de corpuri de iluminat, 108 în Chilieni, 98 în Coşeni şi restul în municipiul Sfântu Gheorghe. Şi acum sunt lucrări, deci, practic, în fiecare săptămână se mai schimbă corpuri de iluminat şi, evident, acolo unde modernizăm străzi, modernizăm şi iluminatul public (…) Vorbim de un sistem de iluminat public modernizat undeva la 40%, iar dacă luăm în considerare şi aceste corpuri de iluminat care s-au schimbat atunci suntem peste 50%, dar mergem cu un ritm destul de accelerat în aşa fel încât în doi ani să depăşim 80-90%”, a declarat primarul Antal Arpad joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, printre avantajele modernizării reţelei electrice se numără reducerea consumului de energie şi creşterea siguranţei publice.

„Va aduce beneficii din cel puţin patru puncte de vedere. Din punctul de vedere al proprietăţii, corpurile de iluminat sunt ale municipalităţii, stâlpii sunt ai municipalităţii, din punct de vedere al siguranţei public,e pentru că o stradă bine iluminată contribuie la siguranţa cetăţenilor. Al treilea punct de vedere este reducerea consumului de energie electrică, pentru că tot ce înseamnă reţea modernizată şi corpuri de iluminat noi înseamnă un consum mai redus de energie electrică şi costuri reduse, şi un al patrulea punct de vedere este cel estetic, pentru că, evident, ste o diferenţă foarte mare între acei stâlpi din beton şi zeci de cabluri între ei şi stâlpii noi, care contribuie la un aspect mai ordonat şi mai civilizat al oraşului”, a mai spus Antal Arpad.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail