Direcțiile județene pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna și Hunedoara au susținut, la Sfântu Gheorghe, un seminar de prezentare a primului sistem internațional de documentare a muncii de tineret. 

djpstcEvenimentul a avut loc joi, 06 octombrie, la Centrul de Tineret al Asociației Harit din Sfântu Gheorghe, în prezența a peste 20 reprezentanți ai organizațiilor de tineret și ai autorităților publice din județul Covasna. Platforma „The Logbook” este primul sistem internațional de documentare în munca de tineret, și a fost creat în cadrul parteneriatului strategic „RISE – for common systems for documentation of youth work and non formal learning”, încheiat între patru organizații din România, Irlanda, Suedia și Estonia. Scopul acestui sistem este de a analiza și de a realiza statistici referitoare la munca de tineret.

„Credem că baza de dezvoltare sau de învățare a unei organizații este abilitatea de a compara ceea ce a făcut, cu rezultatele obținute. Pentru a face acest lucru este nevoie de un sistem care să înregistreze aspecte cheie ale muncii de tineret precum: ce (sumă și conținut), când și cum este realizată. Acest sistem a fost gândit să reliefeze datele de care este nevoie pentru monitorizarea în permanență a muncii de tineret.” – spun realizatorii platformei.

Săptămâna trecută, platforma „The Logbook” a fost prezentată, simultan, în toate cele patru țări partenere „RISE”, care au intrat în conexiune directă în mediul online. La Sfântu Gheorghe, seminarul de prezentare a sistemului de documentare a muncii de tineret a avut loc începând cu ora 13:00. În deschiderea evenimentului, coordonatorul compartimentului Tineret/Tabere al DJST Covasna, Cătălin Lazăr, le-a prezentat participanților scopului și obiectivele proiectului, după care a avut loc întâlnirea în mediul online a membrilor rețelei europene.

Prezentarea practică și aplicată a modului de funcționare a sistemului a fost efectuată de coordonatorul național al proiectului în România, consilierul de tineret al DJST Hunedoara, Kacso-Doboly Izabella-Maria, care a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”: „Suntem parteneri în acest proiect, noi suntem litera „R” din „RISE”, deci suntem cumva prima țară. Noi suntem singura țară care din păcate nu a avut un sistem de documentare a muncii de tineret, cu toate că avem foarte multe activități de tineret,  și ne dorim ca acest Logbook să ajungă la cât mai multe organizații care să se poată folosi de el. Să putem efectiv documenta munca enorm de multă pe care o depun colegii noștri din organizațiile și instituțiile publice. (…) Aceasta este prezentarea sistemului  în cadrul căruia toate cele patru țări vom intra în direct în mediul online. Prezentarea se întâmplă simultan, atât în Irlanda, în Estonia, cât și în Suedia. (…) Vom mai avea o prezentare de acest gen la Deva și una la București, unde sperăm să avem cât mai mulți participanți. Aici sunt aproximativ 25 de organizații, dar sperăm ca în total să ajungem la cel puțin 75 de organizații la nivel național. În alte țări deja sunt mult mai mulți participanți. Deocamdată, în celelalte țări documentarea este la un alt nivel, dar la acel nivel ne dorim și noi să ajungem și să avem aceleași centre de tineret pe care le au cei din afară.”

Platforma „The Logbook” a fost creată pentru colectarea de informații în scopul dezvoltării și analizei muncii de tineret. Acest lucru facilitează comunicarea dintre lucrătorii de tineret, sistemul fiind unul internațional, menit să îmbunătățească munca de tineret. Potrivit realizatorilor, obiectivul „RISE” este dezvoltarea și testarea unui sistem internațional de documentare a muncii de tineret care are la bază sistemul de înregistrare KEKS – Suedia.

„Identificând nevoile noastre, ale organizațiilor, am adunat tot ce aveam nevoie și am creat acest sistem, (…) primul sistem internațional care poate documenta munca de tineret. Vom avea o prezentare despre acest sistem, vom intra în transmisie directă cu celelalte țări partenere cu care am dezvoltat sistemul, și împreună vom avea un fel de lansare a proiectului la nivel internațional. Fiecare va prezenta platforma, ce putem face și cum. Nu vrem să rămână doar pentru noi, tocmai de aceea mergem în țară, avem diferite întâlniri și vrem să le arătăm care sunt beneficiile și cum poate fi folosit acest sistem. De partea de dezvoltare și indentificare a nevoilor s-au ocupat colegii mei Cătălin Lazăr, împreună cu Doboly Izabella.” – ne-a declarat reprezentantul DJST Hunedoara, Aura Șăulean.

Prin intermediul platformei, lucrătorii de tineret pot accesa datele statistice înregistrate de-a lungul timpului, fără a mai trebui să caute documentele în arhivele organizațiilor din care fac parte. Aceștia trebuie doar să acceseze pagina web a platformei și să selecteze tipurile de grupuri, activități și vârste, sau alte informații relevante pentru organizațiile din care fac parte. Doar personalul și participanții crează, editează, arhivează sau șterg informațiile introduse în baza de date a sistemului.

„Sunt foarte multe activități de și pentru tineret, dar acestea nu sunt documentate online în timp real, ca să se poată extrage statistici și rapoarte oricând, la orice oră. Noi documentăm absolut totul pe hârtie, cu cât mai multe hârtii la un eveniment, cu atât mai bine, și ne umplem cu hârtii. Problema este că dacă vrei să cauți ceva, un eveniment de acum cinci ani spre exemplu, trebuie să cauți în arhivă, să scoți dosarele și să vezi efectiv ce a fost atunci. Sistemul pe care l-am dezvoltat noi la nivel european este pe un cloud (ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date – n.red), care poate fi accesat oricând și la orice oră. Organizația poate extrage orice date, are dreptul să predea informațiile dacă dorește. Informațiile nu vor putea fi extrase fără acordul orgnizației în sine. Dacă organizația dorește să arate câți participanți a avut în perioada aprilie-mai 2016, spre exemplu, poate să spună exact: am avut 20 de participanți băieți, 20 fete, sau orice altceva. Se pot face statistici reale pentru orice fel de domeniu. (…) Sunt foarte multe posibilități, sistemul este în constantă dezvoltare, momentan este în patru limbi, dar oricând se poate traduce și în alte limbi.” – a explicat coordonatorul național al proiectului în România, consilierul de tineret al DJST Hunedoara, Kacso-Doboly Izabella- Maria.

Proiectul a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul Erasmus +, iar perioada de implementare este ianuarie 2015 – decembrie 2016. După faza de testare a sistemului, utilizatori vor putea să încarce documente, corelate cu un grup specific sau o organizație, vor avea mai multe opțiuni de rapoarte și posibilitatea de a se conecta la programe prin API (Application Programing Interface – n.red.).

Platforma „The Logbook” poate fi testată, gratuit, până la sfârșitul anului 2016, pe pagina web: http://thelogbook.eu/.

. . Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail