La nivel naţional se implementează un program de simplificare a acţiunii de verificare a apostilei eliberate de către instituţiile prefectului numit „Sistem interoperabil centralizat pentru evidenţa apostilei eliberate de către instituţiile prefectului pentru actele oficiale administrative”.

Sistemul de verificare a autenticităţii unei apostile eliberate de către instituţa prefectului vine în ajutorul cetăţenilor, dar şi al funcţionarilor, deoarece va fi pe o platformă online, simplificând procedura de verificare prin care trebuie să se aştepte răspuns de la diferite instituţii de pe teritoriul României. Persoana autorizată va accesa site-ul pus la dispoziţie, putând vedea pe loc rezultatul căutării, fără a mai lua legătura cu Reprezentanţa Diplomatică a României, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Instituţia Prefectului, aşa cum se procedează în prezent.

În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri la Instituţia Prefectului Judeţul Covasna, şeful Serviciului Juridic, Sebastian Cucu,  a precizat: „În prezent, pentru a verifica autenticitatea şi existenţa unei apostile, subiectul căruia i se prezentă apostila trebuie să ia legătura prin Repezentanţa Diplomatică a României, care ia legătura cu Ministerul Afacerilor Externe, apoi cu Ministerul Afacerilor Interne (M.A.I.) şi apoi cu instituţia prefectului care a eliberat actul în cauză. Prin acest proiect se are în vedere posibilitatea verificării online a apostilei pe pagina web, fiecare apostilă urmând a avea înscrisă pagina web unde poate fi verificată”. Potrivit lui Sebastian Cucu, o altă problemă sesizată în practică a reprezentat-o falsificarea unor apostile, în vederea utilizării lor frauduloasă peste hotare. „Acest proiect, şi anume centralizarea evidenţei apostilelor la nivel naţional, va elimina în mare parte posibilitatea falsificării acestora. Ca o precizare vizavi de instituţia noastră, de-a lungul timpului nu a existat niciun fel de sesizare sau solicitare de verificare a unei apostile ca fiind nelegală”, a menţionat şeful Serviciului Juridic din cadrul Instituţiei Prefectului judeţul Covasna

Până în momentul de faţă au fost finalizate două etape ale proiectului a cărui valoare totală este  de 2.039.818,61 lei, respectiv serviciile de management de proiect cu o valoare de 110.383 lei şi serviciile de informare şi publicitate cu valoarea de 22.752 lei, iar achiziţia de hârtie, toner, bibliorafturi, dosare cu şină şi plicuri în valoare de 1.488 de lei, este în curs de finalizare. Cele mai importante dar şi cele mai costisitoare etape ale proiectului încă nu s-au demarat: achiziţia de echipamente şi aparatură soft în valoare de 1.773.317 lei, serviciile de instruire a personalului în valoare de 32.785 lei şi serviciile de audit financiar şi de securitate cu valoarea de 29.090 de lei. Perioada de implementare a programului este între 8 iulie 2013 şi 8 noiembrie 2014. Primul pas în cadrul proiectului îl reprezintă registru online prin care se pot verifica apostilele, iar al doilea segment este apostila electronică denumită e-apostilă, care va fi implementată  mai târziu, facilitând şi simplificând obţinerea de apostilă pe actul administrativ.

„Obiectivul principal este acela de a crea un mediu informatic astfel încât cetăţenii şi celelalte autorităţi interesate să poată vizualiza online şi în timp util datele despre apostile şi actele apostilate, şi, deşi  beneficiarul prim al proiectului este M.A.I., beneficiarii practici vor fi mult mai mulţi. Pe de o parte cetăţenii, autorităţile interesate, toate cele 105 state semnatare şi instituţiile prefectului care vor putea gestiona în mod centralizat, prin intermediul registrului electronic, şi vor putea accesa informaţiile referitoare la apostile; pe de altă parte în cadrul proiectului vor fi formate 88 de persoane din cadrul Instituţiei Prefectului şi 4 din cadrul M.A.I., deci câte 2 persoane din cadrul Instituţiei Prefectului vor beneficia de o pregătire specială pe acest proiect”, a explicat Sebastian Cucu.

Cele mai utilizate acte pentru care se solicită apostilă sunt actele de stare civilă, acte de studii, cazier judiciar sau acte privind atestarea stării de sănătate a persoanelor, apostila putând fi eiberată doar de către instituţia prefectului sau de către instanţa pentru hotărâri judecătoreşti. Costul unei apostilări este de 25 de lei, fiind formată dintr-o taxă consulară de 22 de lei, pentru fiecare act în parte şi 3 lei taxă pentru cerere.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail