. . În localitatea covăsneană Estelnic a fost inaugurat, vineri, un sistem integrat de încălzire bazat pe biomasă, realizat de Clusterul inovativ al Biomasei „Green Energy”, printr-un proiect din fonduri norvegiene.

Sistemul a fost realizat în cadrul proiectului intitulat„Biomasa – o afacere verde” implementat în parteneriat de către Asociația „Green Energy” în calitate de beneficiar și Oxford Research AS din Norvegia, susținut din fonduri norvegiene, și va asigura încălzirea Primăriei și Centrului cultural și de tineret din localitate.

Președintele Asociației și al Clusterului Inovativ al Biomasei „Green Energy” („Energie verde”) din România, Vajda Lajos, a amintit că în cadrul proiectului, în Estelnic a fost înființată o plantaţie de salcie energetică pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, în scopul obţinerii biomasei, au fost achiziţionate utilajele necesare pentru colectarea şi măcinarea deşeurilor lemnoase și a fost instalată și pusă în funcțiune o centrală cu cazan pe biomasă, cu capacitatea de 150 kW, ce va asigura încălzirea clădirii Centrului cultural și de tineret și sediului Primăriei.

Sistemul integrat de încălzire pe biomasă a fost inaugurat vineri, Vajda Lajos precizând că acesta ar putea reprezenta un model de bună practică și că va fi supus atenției factorilor decizionali, pentru a fi replicat în alte localități din țară. El a menţionat că implementarea unui astfel de sistem de încălzire are efecte benefice asupra mediului, dar are și impact social.

„Aici, la Estelnic am creat un model, un sistem integrat, prin care putem arăta că se poate curăța albia râurilor, a pâraielor, pășunile (…). Dacă albia râurilor, pâraielor este curățată, dacă pășunile sunt curățate, rezolvăm și o problemă de mediu (…). Deşeurile acestea se pot colecta, de exemplu, cu cei care beneficiază de ajutor social (…). Astfel, acest sistem de încălzire pe biomasă are un efect de mediu, dar are și un efect social (…). Din deșeurile colectate se poate obține, prin tocare, biomasă, iar biomasa trebuie să fie folosită la nivel local. Din biomasă se poate asigura independența energetică  a localităților (…).Trebuie să folosim această resursă, acest <<aur verde>> (….).”-  a declarat Vajda Lajos. El a precizat că aceste modele funcţionează cu succes în străinătate, însă, la noi în ţară, încă există reticenţă.

**

Proiectul „Biomasa – o afacere verde” este implementat în parteneriat de către Asociația „Green Energy” în calitate de beneficiar și Oxford Research AS din Norvegia, se desfășoară până în aprilie și este susținut din fonduri acordate  de către Guvernul Norvegiei, prin Granturile Norvegiene 2009-2014, în cadrul domeniului de finanțare  ”Inovare verde în industria din România”. Valoarea totală a proiectului este de 219.500 euro, din care grantul reprezintă 87%. Proiectul a cuprins diverse activități, printre și care dezvoltarea de idei de afaceri în vederea generării de noi eco-întreprinderi de-a lungul lanțului valoric al biomasei; activități de informare; furnizare de consultanță și traininguri.

***

Asociaţia „Green Energy” a fost înființată în anul 2009 și de atunci activează în domeniul protecției mediului și a promovării surselor de energii regenerabile. Printre membrii asociației se numără producători de biomasă (fermieri care cultivă plante energetice, firme din industria de prelucrare a lemnului și producători de mobilă), producători de cazane, firme responsabile de gestionarea deșeurilor, firme care asigură logistica, mari şi mici consumatori de energie verde. Asociația „Green Energy” asigură, totodată, managementul pentru Clusterul Inovativ al Biomasei „Green Energy”.

 

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail