Volumul „Sisifa, ediția a II- a, revizuită și adăugită, volum semnat de poeta Mihaela Aionesei, din Târgu Secuiesc, va fi lansat joi, 15 noiembrie, la București.

„Sisifa” a primit aprecieri încă din vremea în care se afla în stadiul de manuscris. Mai exact, cartea a  fost premiată cu premiul „Mircea Micu” în cadrul proiectului „Festivalul Internațional de Creație Literară „Titel Constantinescu”, ediția a XI- a, Râmnicu Sărat, un proiect aparținând Asociației „Renașterea Râmniceană”.

„<<Sisifa>> este un volum de stări care are același numitor comun: apăsarea” – ne declara autoarea în momentul pregătirii primei ediții. Titlul duce cu gândul la Sisif, din „Legendele Olimpului”, (de Alexandru Mitru), vestit personaj condamnat la muncă istovitoare, fără sfârșit. „Sisifa” s-a conturat în urma a îndelungi săpături ale poetei Mihaela Aionesei prin sufletul său. Ediția a II-a, revizuită și adăugită cu acordul Editurii „Rafet”, care a publicat prima ediție, va fi lansată mâine, la București, la ora 12.00, Sala „Cupola”, Nivel 0.00, la Târgul Internațional „Gaudeamus” organizat în Complexul Expoziţional „Romexpo”.

„Noua ediție apărută la Editura <<Antim Ivireanu>> Râmnicu Vâlcea, face parte din Colecția jubiliară –Centenarul Marii Uniri – colecție editată sub egida Asociației Culturale <<Curierul de Vâlcea>> –ACCV. Multe mulțumiri scriitorului Ioan Barbu pentru frumoasa surpriză, susținere, promovare, pentru toate văzutele și mai ales nevăzutele și domnului Emil Pădureţu pentru copertă și tehnoredactarea volumului”, a transmis Mihaela Aionesei, care a oferit cititorilor noștri un poem din noul volum:

Patria mea – Patria mamă

Nu mă mai recunoaște Patria!
Umerii dezgoliți de păduri poartă amprente străine.
Cârduri de ciori și ulii ciugulesc nestingherite lumina,
oile nasc miei pentru Paștele Cailor din fiecare an.
În sufletul nostru nu-i loc pentru Înviere.
Nici în trupul ei. Așteptarea e un vulcan
aprins de ceară. La carul deșertăciunii
suntem blestemați să rămânem înhămați
ca niște cai cu răsuflări înnegrite de trai,
ca niște mâini amputate care cerșesc
nu lapte și miere, ci brațe îndârjite,
brațe vânjoase să scoată odată pârjolul din noi.

Nu mă mai recunoaște Patria!
Câmpiile ciuntite sunt pline de lumânări aprinse,
pe sâni – stânci împodobite cu flori de colț
se cațără capre negre și lacrimi ce nu se sting.
Cu ochii îndreptați spre Dumnezeu
luna își flutură părul din țarcul ei bătut în cuie.
Pașii mei sunt mici și grei – care fără roți
fixate de inimă. În inima zveltă ca o sabie
sentimentele trec și vin călări – ploi.
Ploi vremelnice, ploi de vară care-i spală
amarul. Dar dorul?…Mai plânge astăzi
cineva de dorul țării? Se mai aruncă cineva în hău
cum se aruncau străbunii goi și flămânzi ca niște orbi?
Fluvii de oameni se înghesuiesc să-și numere arginții
în timp ce suflete de eroi se aud cum îngână
rugăciuni prin rănile lutului.

Nu mă mai recunoaște Patria!
Așchie din crucea ei sunt de când mama
de mine s-a lepădat și a plecat.
Cerul mami-i cer de dor.
Cerul țări-i cer de soi
somnul meu acolo-i dus…

Ca o lacrimă de ceară
îngenuncheată în icoană,
Patria mea – Patria mamă.”

 

De-a lungul timpului, poeme ale Mihaelei Aionesei au fost premiate la diverse evenimente și concursuri de creație literară. Premiul de onoare al Festivalului – concurs de poezie religioasă „Credo”,  pentru volumul „Zodia palmelor tale”, obținut în 2017, Marele Premiu al aceluiași festival, obținut în 2015,  pentru volumul „Surâsul dintr-o lacrimă”, premii obținute în cadrul Festivalului Internațional „Renata Verejanu”, de la Chișinău, sunt doar câteva dintre realizările poetei din Târgu Secuiesc.

Poeta din Târgu Secuiesc a publicat numeroase volume de poeme.  Printre acestea, „Cerșetori de stele” -apărut la Editura „ArtBook” din Bacău, în anul 2011, „Anotimp (i)legal – lumina”- publicat Editura „Ateneul Scriitorilor”, în 2013, „Insomniile bufniței”- apărut în anul 2014, la Editura „Eurostampa” Timișoara; „Surâsul dintr-o lacrimă- apărut la aceeaşi editură, în 2015; „Cămașa de sare”- apărut la Editura „Vatra Veche” Târgu Mureș, în 2016; „Anotimp sihastru”- apărut la Editura „Ștefadina” București, în 2016 și „Zodia palmelor tale”- apărut la Editura „Libris” Brașov, în  2016 și „Insomniile bufniței”- antologie de autor, apărut în acest an.

 Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail