Cei aproximativ 60.000 de asistenţi şi asistente medicale din România sunt nemulţumiţi de noua directivă a Uniunii Europene privind echivalarea calificării profesionale. Aceştia vor ca Statul român să echivaleze nu numai cunoştinţele asistentelor medicale, ci şi salariile.

Potrivit domnului Sorin Văcăruş, preşedintele Sindicatului  „Tesa” din cadrul spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe, afiliat la sindicatul „Solidaritatea Sanitară” din România, pe baza Directivei Uniunii Europene nr. 55/2013, Ministerul Sănătăţii se confruntă cu o problemă majoră, şi anume că asistentele medicale care au urmat o şcoală postliceală şi au obţinut diploma de absolvire înainte de 2007, nu sunt recunoscute în Uniunea Europeană, şi ca atare nu pot profesa în afara graniţelor ţării, asemeni celorlate asistente medicale care au urmat cursurile unui colegiu sau a unei facultăţi.

Pentru a rezolva această problemă, Ministerul Sănătăţii propune un sistem de reevaluare prin care cadrele medicale medii îşi echivalează cunoştinţele, astfel putând profesa în orice ţară membră a Uniunii Europene.

În opinia preşedintelui Sindicatului „Tesa” din Sfântu Gheorghe, Ministerul propune un sistem de reevaluare care are două mari probleme: „din punctul de vedere al federaţiei noastre este că nu rezolvă problema salarială, diferenţele, discriminările salariale dintre asistente. Asistentele au grile separate de salarizare în funcţie de forma de şcolarizare urmată: şcoală profesională, colegiu sau facultate, în condiţiile în care ele au aceleaşi atribuţii.Aceasta este marea problemă pe care nu o atinge şi nici nu o rezolvă. Formula gândită de minister asigură doar recunoaşterea în alte state, fără niciun alt câştig, la nivelul profesional pentru asistentele medicale care urmează acest curs.”

Totodată, costurile cursului dar şi al navetei până la unul dintre cele 14 şcoli postliceale în care se va desfăşura acesta, va fi sportat de către asistentele medicale.

Asistentele medicale nu sunt obigate să urmeze cursul, dacă vor să profeseze în ţară

Conform planurilor Ministerului Sănătăţii, asistentele medicale nu sunt obligate să urmeze acest curs de echivalare a cunoştinţelor, decât dacă doresc să profeseze într-unul dintre statele Uniunii Europene. Chiar şi aşa, sindicaliştii sunt nemulţumiţi, explicând că existenţa acestui curs este ca şi o obligativitate pentru cadrele medicale medii,  pentru a le fi recunoscute nişte cunoştinţe deja dobândite. „Ministerul a desemnat 14 şcoli postliceale la nivel nţional, în care vrea să califice aceste asistente care doresc să profeseze în Uniunea Europeană. Dar,  problema este alta: o asistentă care lucrează de 20-30 de ani în sistem a dobândit o grămadă de cunoştinţe, formale sau informale. Formale vorbind numai de cursuri. Nu există un organism de validare, cu alte cuvinte: asistentele au o grămadă de competenţe, experienţă profesională.  Ministerul Sănătăţii ar trebui să le testeze înainte să vadă ce competenţe minime le lipsesc. Ministerul  are 40 de milioane de euro de la Uniunea Europeană şi vrea să le  trimită la 14 şcoli postliceale, nu le întreabă ce cursuri au mai făcut în decurs de 25-30 de ani, de când sunt în sistem,  şi nu are un organism în care să le testeze ce competenţe le mai lipsesc. Ia foaia matricolă din 1972, vede ce a făcut, şi ce nu a făcut, iar ce nu e acolo, trebuie să facă acum la şcoală. Sunt obligate să meargă la acest curs doar dacă vor să lucreze în Uniunea Europeană”, a mai spus Sorin Văcăruş.

Vor salarii echivalate, ca şi cunoştinţele

Problema nu ar fi legată neapărat de cursul de echivalare în sine, ci mai degrabă de faptul că odată absolvit acest curs, asistentele  nu vor avea aceeaşi grilă de salarizare, adică salariile vor rămâne la fel ca şi acum, cu diferenţe de 300 chiar 400 de lei între cele trei categorii de asistente medicale. Pentru a atrage atenţia asupra acestui aspect, sindicaliştii din sănătate, care reprezintă cadrele medicale medii, au iniţiat o petiţie online care poate fi accesată de oricine este interesat – http://www.petitieonline.com/susine_echivalarea_asistentelor_medicale_cu_postliceal#form. – pentru a o înainta Ministerului Sănătăţii.

. .

Prin această petiţie, sindicaliştii înceară să schimbe grila de salarizare, odată cu echivalarea cunoştinţelor asistentelor medicale care au absolvit o şcoală postliceală, înainte de anul 2007, şi să aibă acelaşi salariu ca asistentele medicale care au absolvit un colegiu sau o facultate. Aceştia spun că dacă în Uniunea Europeană, după echivalarea studiilor, o asistentă medicală cu studii postliceale are acelaşi salariu ca o asistentă medicală cu studii superioare, atunci doresc acelaşi lucru,  şi în ţară.

„Problema ar fi alta: eu mă duc, diploma mea este echivalată şi recunoscută în Uniunea Europeană, dar eu vreau să beneficiez de acelaşi salariu şi în ţară, pentru că dincolo echivalarea este universală, nu există o salarizare în funcţie de diplome. Acolo diplomele sunt recunoscute chiar dacă ai făcut postliceala după 2007 şi ai lucrat trei ani din ultimii cinci şi primeşti un certificat, dacă ai făcut colegiul de trei ani, sau facultatea de patru ani. În Uniune (…) în moment ce mi-au recunoscut diploma nu mai contează că am postliceală sau facultate, beneficiez de acelaşi salariu”, a spus liderul sindical „Tesa”.

Petiţia cuprinde, pe lângă prezentarea situaţiei, şi argumente pentru care cadrele medicale medii (asistenţii medicali) ar trebui să beneficieze de aceeaşi grilă de salarizare. Până în momentul de faţă 1.922 de persoane au semnat petiţia online.

Maricela Dan 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail