Sindicatele au cerut, în cadrul şedinţei de ieri de la Guvern a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social (CNT), reintroducerea contractului colectiv de muncă la nivel naţional, însă patronatele reprezentative la nivel naţional nu sunt de acord, motivând că în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană nu există acest tip de contract.

Noi am solicitat, la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit, reintroducerea contractului colectiv de muncă la nivel naţional, deoarece acest tip de document poate proteja eficient interesele salariaţilor români. În plus, o dată cu dispariţia contractului colectiv de muncă la nivel naţional, a fost eliminată şi grila minimă de salarizare, prin care salariul unui angajat cu studii superioare trebuia să fie cel puţin dublul salariului minim pe economie’, a afirmat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale ‘Cartel ALFA’, după şedinţa CNT.

De cealaltă parte, Dan Matei Agathon, vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), a declarat că cele opt confederaţii patronale reprezentative la nivel naţional nu sunt de acord cu reintroducerea contractului colectiv de muncă la nivel naţional.

‘Confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional nu sunt de acord cu reintroducerea contractului colectiv de muncă la nivel naţional, deoarece acest tip de document nu există în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Ca urmare, noi am fi în dezavantaj faţă de celelalte state din jurul nostru’, a afirmat Agathon, care a precizat că Belgia este singura ţară din UE unde există contract colectiv de muncă la nivel naţional.

La şedinţa CNT au participat liderii confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional, alături de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, dar şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană.AGERPRES/(AS-autor: Magdalena Tănăsescu)

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail