Blocul Naţional Sindical a trimis o scrisoare deschisă Preşedintelui României, Klaus Iohannis în care au transmis că șeful statului îşi doreşte mai multă flexibilitate pentru cei ce vor să muncească în afara ţării, în loc să se preocupe de valorificarea resurselor umane în ţară.

„Este lipsit de sens şi de eficienţă să vă doriţi o „Românie educată” dacă această educaţie nu este valorificată în ţară. Este urgent şi imperativ necesar ca împreună, dvs, Guvern, Parlament şi partenerii sociali reprezentativi, să facem un efort colectiv pentru a identifica acele resorturi care să determine o schimbare a politicii naţionale în domeniul resurselor umane, pentru a ne alinia principiilor statuate de modelul social european”, susţin reprezentanţii BNS.

Organizaţia sindicală precizează că în cei şapte ani de mandat, Preşedintele României a acceptat o singura întâlnire cu reprezentanţii lucrătorilor, confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional, dar s-a întâlnit în nenumărate rânduri cu reprezentanţii mediului de afaceri. „În timpul mandatelor dvs piaţa muncii a continuat să sufere mutaţii importante care au afectat profund drepturile şi libertăţile lucrătorilor, calitatea locurilor de muncă şi nu în ultimul rând sistemul de securitate socială”, se menţionează în scrisoarea BNS.

Organizaţia sindicală susţine că de când este stat membru al Uniunii Europene, România nu a reuşit să reducă decalajele sociale faţă de media UE decât în foarte mică măsură. Acest lucru este evident în urma analizei indicatorilor pe baza cărora se monitorizează Pilonul European al drepturilor sociale. De exemplu, rata riscului de sărăcie în 2007 era 24,6%, iar în 2020 de 23,4%, departe de media europeană (16,5% în 2007 şi 16,6% în 2019). De asemenea, rata riscului de sărăcie în muncă în cazul bărbaţilor era 19% în 2007, iar în 2020 de 18,1%, procentul fiind dublu faţă de media europeană (9,4%).

„Cât timp România oferă oportunităţi de studiu atât de limitate, iar condiţiile de muncă sunt atât de precare (salarii mici, drepturi adesea încălcate, expunere frecventă la risc, etc.), mesajul dvs îndeamnă cetăţenii români către singura opţiune viabilă – migraţia. Cu o diaspora românească a cincea cea mai mare din lume, cu o forţă de muncă în special tânăra care continuă să vrea să părăsească ţara, dvs Domnule Preşedinte vă doriţi mai multă flexibilitate pentru cei ce vor să muncească în afara ţării, în loc să vă preocupe valorificarea resurselor umane în ţară”, subliniază sindicaliştii BNS.

Organizaţia sindicală menţionează faptul că recent Ministerul Muncii a transmis în dezbatere un proiect de act normativ pentru creşterea contingentului de lucrători extracomunitari admişi pe piaţa muncii naţională în 2021 la 50.000, adică o dublare faţă de nivelul stabilit anul trecut, pentru anul 2021.

„Dacă nu înţelegem că este urgent nevoie să producem schimbări spectaculoase în ceea ce priveşte atenţia şi importanţa acordată forţei de muncă prin: respectarea drepturilor lucrătorilor, promovarea unei politici salariale adecvate, inclusiv în cazul salariului minim, întărirea negocierilor colective, atât la nivel sectorial, cât şi la nivel de unitate şi investiţii semnificative atât in educaţia adulţilor, cât si în sănătatea şi securitatea la locul de muncă, singura soluţie pentru a asigura forţa de muncă necesară funcţionării economiei, mai ales în contextul necesităţii de a implementa proiectele de investiţii vizate prin PNRR, rămâne un import masiv de forţă de muncă din Asia!” avertizează BNS.

https://ziare.com/

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail