Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna a transmis că probele scrise din cadrul simulării Evaluării Naționale pentru clasele a VIII-a s-au desfășurat în toate centrele de examen stabilite în județ.
Cu o zi înainte de debutul simulării Evaluării Naționale, la nivel național au apărut informații potrivit cărora cadre didactice din 1.100 unități de învățământ au optat să boicoteze simularea probelor.
Simularea națională a Evaluării Naționale pentru elevii de clasa a VIII-a, organizată de Ministerul Educației, în anul școlar 2017 2018, a cuprins trei probe scrise. Luni, 5 martie, s-a derulat simularea la limba și literatura română. La această probă, în județul Covasna s-au înscris 1869 de elevi și au fost prezenți 1644. Marți, 6 martie, a avut loc proba de matematică, la care, conform datelor Inspectoratului Școlar Județean Covasna, s-au înscris 1869 elevi și au participat 1641. Miercuri, 7 martie, a avut loc proba de limba și literatura maghiară, la care în județ au fost înscriși 1339 elevi și s-au prezentat 1204.
„Probele scrise s-au desfășurat în toate cele 35 de centre de examen din județ, respective 30 de centre în cazul disciplinei limba maghiară. Evaluarea lucrărilor este în desfășurare, astfel încât, conform calendarului, pe 16 martie vor fi afișate rezultatele.”- au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean.
Conform informațiilor transmise de către reprezentanții Ministerului Educației, „notele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați. În același timp, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.”
Obiectivele acestei simulări constau în familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul ciclului gimnazial, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare la probele din luna iunie – au transmis reprezentanții Ministerului Educației Naționale.
Tot pe parcursul acestei luni, mai exact în intervalul 19 – 22 martie 2018, va avea loc simularea națională a probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat. Conform datelor Ministerului Educației, la acea simulare sunt așteptați să participe cei aproape 500.000 de elevi din clasele a VIII-a, a XI-a şi a XII-a.
Simularea probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat se va desfășura după următorul program (comun pentru clasele a XI-a și a XII-a): 19 martie – Limba și literatura română/E)a), 20 martie – Limba și literatura maternă/E)b) și 21 martie – proba obligatorie a profilului/E)c).
Proba la alegere a profilului și specializării/ E)d) se va derula joi, 22 martie și va fi susținută exclusiv de elevii clasei a XII-a. Rezultatele obținute vor fi comunicate elevilor în data de 30 martie.
Subiectele au fost elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora prevăzute în programele de examen Bacalaureat.- se arată pe site-ul Ministerului.
„Modelele de subiecte, însoțite de baremele de evaluare și de notare, au fost postate încă din luna noiembrie 2017 pe subiecte2018.edu.ro. Subiectele pentru simulare respectă structura subiectelor pentru EN VIII, respectiv Bacalaureat.” – se arată pe https://www.edu.ro/simulare-examene-na%C8%9Bionale-ghid-informativ.
Ana Ciorici Costache