Prima ediţie a Simpozionului de Comunicări Cultural – Ştiinţifice, „Ţara Buzaielor în inima pământului românesc”, se va desfăşura în 6 septembrie a.c.. Evenimentul va avea loc în sala de festivităţi a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, începând cu ora 9, 30. Simpozionul este organizat de Primăria oraşului Întorsura Buzăului în colaborare cu Despărţământul ASTRA – „Buzăul Ardelean”. Acţiunea are loc cu ocazia Zilelor Oraşului Întorsura Buzăului. Intrarea este liberă.

Simpozionul „Ţara Buzaielor în inima pământului românesc” va conţine manifestări cultural artistice şi se vor prezenta lucrări ştiinţifice care au ca temă istoria locală şi naţională şi cultura şi spiritualitatea românilor, potrivit organizatorilor. Moderatorii evenimentului vor fi Dr. Alexandru Porţeanu şi Prof. Vasile Stancu.

„Scopul organizării simpozionului este acela de a ne face cunoscuţi ( n.r. este vorba despre Ţara Buzaielor). Am fost o zonă de graniţă, deci se înţelege că este o zonă bogată în istorie.”, a declarat Corina Bărăgan, preşedintele Despărţământului ASTRA – „Buzăul Ardelean”, organizatorul evenimentului. Aceasta a mai adăugat: „Vrem ca prin vocea acestor personalităţi marcante care vor fi prezente la eveniment, nu numai a noastră, a localnicilor, care am scris despre istoria locului, să  iasă în evidenţă şi contribuţia zonei Buzaielor la istoria naţională pentru că am fost în vârtejul evenimentelor întotdeauna.”

Invitaţi şi lucrări ştiinţifice

Invitaţii care vor susţine în faţa publicului lucrările proprii sunt: Dr. Alexandru Porţeanu, Dr. Ioan Lăcătuşu, Prof. Vasile Stancu, Dr. Liliana Trofin, Dan Buzea, Dr. Stelian Coşuleţ, Prof. Alexandru Ionescu, Traian Cepoiu,  Arh. Domniţa Raţiu, Dr. Cristina Banu, Corina Bărăgan, Dr. Ioan Giurcă, Dr. Gheorghe Calcan, Dr. Marin Badea, Dr. Luminiţa Dumănescu şi Adrian Boriceanu.

Dintre titlurile lucrărilor ştiinţifice care vor fi prezentate la eveniment se numără: „Surse edite şi inedite pentru elaborarea monografiei Buzăul Ardelean” de Ioan Lăcătuşu şi Vasile Stancu, „Structuri socio – economice în arealul Dunării de Jos în epoca Migraţiilor” de Liliana Trofin, „Vestigiile medievale de la Vama Buzăului” de Stelian Coşuleţ, film documentar „Vestigiile istorice de la Vama Buzăului” de Alexandru Ionescu, „Noi contribuţii documentare referitoare la transhumanţa din bazinul Buzăului Ardelean, în fostul judeţ Saac ( Prahova)” de Traian Cepoiu, „Brâncoveanu şi Braşovul” de Domniţa Raţiu, „Ipostaze sacre în spaţiul Transilvan” de Cristina Banu, „De la dregătoriile medievale din fruntea obştii, la administraţia modernă – primărie, în Vama Buzăului” de Corina Bărăgan, „Recunoaşterea internaţională a MARII UNIRI în presa franceză a vremii” de Gheorghe Calcan, „Nicolae Titulescu şi problema agrară din România la sfârşitul secolului al XIX – lea şi la începutul secolului al XX – lea” de Marin Badea, „O radiografie a societăţii interbelice rurale, Brădet 1939 – 1944” de Luminiţa Dumănescu şi „Calea ferată îngustă de la Întorsura Buzăului la Crasna, un mijloc eficient de transport pentru materialul forestier, după anul 1950” de Adrian Boriceanu.

Potrivit Corinei Bărăgan, preşedintele Despărţământului ASTRA „Buzăul Ardelean”, la simpozion sunt invitaţi toţi membri ASTRA, profesorii din zonă, elevii din clasele terminale, şi oricine doreşte să cunoască mai multe despre istoria Ţării Buzaielor, respectiv a României.

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail