În cadrul manifestărilor care se vor organiza pentru sărbătorirea eliberării orașului Sf. Gheorghe de sub ocupația fascisto-hortystă, la Instituția Prefectului – Județul Covasna se va desfășura vineri, 6 septembrie, ora 11.00, simpozionul cu tema „80 de ani de la eliberarea orașului Sf. Gheorghe de sub ocupația străină”.

Potrivit Biroului de presă al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, în cadrul simpozionului moderat de Sebastian Cucu, subprefectul județului Covasna, și drd. Florentina Teacă, cercetător la Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, vor fi prezentate următoarele comunicări:

  1. Florentina Teacă, Un erou voineștean căzut în luptele pentru eliberarea orașului Sf. Gheorghe
  2. Muzeograf Florin Herțeg, Sfântu Gheorghe – primul oraș eliberat din Transilvania de Nord de sub ocupația horhystă
  3. Tatiana Scurtu, Demersuri întreprinse pentru revenirea administrației românești în Sf. Gheorghe și jud. Covasna după 8 septembrie 1944
  4. Ioan Lăcătușu și Erich-Mihail Broanăr, Manifestările dedicate sărbătoririi eliberării orașului Sf. Gheorghe de sub ocupația străină organizate în perioada 1990-2023.

Simpozionul este organizat de Prefectura Covasna, Garnizoana militară Sfântu Gheorghe, Centrul European de Studii Covasna-Harghita și Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.

***

Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie fascisto-hortystă, de Armata Română, în anul 1944.

Cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la acest important eveniment istoric, dr. Ioan Lăcătușu, a menționat că este important ca data de 8 septembrie să fie marcată de către locuitorii orașului.

În discursul din urmă cu cinci ani, acesta a spus: „8 septembrie 1944 a pus capăt unei perioade de patru ani cât patru veacuri, după expresia mitropolitului Nicolae Colan. (…) În calitate de arhivist, am avut posibilitatea să descopăr documentul de predare a administraţiei româneşti către administraţia maghiară în 8 septembrie 1940 şi iată că exact peste 4 ani, în 8 septembrie 1944, Armata Română reuşea să elibereze oraşul.(…) „Oameni, și din partea concetățenilor maghiari, și din puținii noștri lideri români care au avut misiunea să gestioneze situația de atunci, care au dovedit echilibru, înțelegere pentru dramele umane, rămân în istorie, consemnați ca atare. Nimic din gesturile noastre nu rămâne neconsemnat; nimic, mai devreme sau mai târziu, nu rămâne nerăsplătit. ”

Maria Crețu-Graur

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail