Un restaurant din municipiul Sfântu Gheorghe a organizat  sâmbătă seară cea de-a cincea ediţie a festivalului florilor comestibile, sub genericul „Simfonia florilor’.

Patronul restaurantului, Kovacs Istvan, a declarat că evenimentul din acest an a fost  puţin diferit faţă de anii anteriori, oaspeţii fiind invitaţi la o cină în salonul principal, unde au putut  gusta diverse specialităţi preparate din flori comestibile, cum ar fi trandafiri, panseluţe, muşcate sau flori de soc.

Meniul, care s-a dorit  a fi o surpriză, a fost pregătit, ca şi în anii precedenţi, de Blasko Janos, un maestru bucătar din Ungaria ieşit la pensie, care este pasionat de flori.

Kovacs Istvan a explicat că ideea acestui festival a pornit de la dorinţa de a diversifica oferta gastronomică, iar interesul publicului pentru această manifestare a crescut de la un an la altul.

„Ideea a fost să facem o încercare, să pregătim diverse feluri de mâncare cu florile pe care le găsim în jurul nostru şi care nu costă nimic. Sigur, nu toate florile sunt comestibile, putem vedea şi pe internet care se pot consuma şi care nu. Noi am folosit panseluţe, lalele, muşcate, flori de soc şi multe altele, dar, desigur, nu am pregătit numai flori, ci în combinaţie, spre exemplu cu carne de curcan. (…) Suntem la cea de-a cincea ediţie şi ne-am gândit să facem ceva deosebit faţă de anii anteriori, anume să organizăm o seară cu flori şi muzică, oaspeţii să poată gusta ceva deosebit, ce nu mănâncă în fiecare zi, să asculte muzică şi să danseze”, a declarat Kovacs Istvan.

El a menţionat că festivalul florilor comestibile de la Sfântu Gheorghe a trezit interesul mai multor bucătari de la diverse restaurante din ţară, care s-au arătat interesaţi îndeosebi de modul în care pot fi conservate florile pentru a putea fi folosite pe tot parcursul anului, fie pentru prepararea bucatelor, fie pentru decor.

Kovacs Istvan a mai spus că florile dau o savoare deosebită preparatelor culinare, îndeosebi sosurilor şi salatelor, însă, asemenea ciupercilor din flora spontană, acestea trebuie verificate înainte de a fi preparate, deoarece unele nu pot fi consumate integral, ci doar petalele sau frunzele, iar altele pot fi consumate doar în anumite perioade ale anului.

La ediţiile anterioare ale festivalului florilor comestibile au putut fi gustate fâşii de piept de pui cu petale de trandafir, cotlet cu flori de soc, baghete cu piept de pui sau ficat de pasăre şi panseluţe, supă-cremă de salvie, flori de dovlecel pane umplute cu mascarpone, pui cu flori de salcâm, orez cu fructe şi muşcate, curcan cu flori de liliac, şniţele din flori de soc, gogoşi cu muşcate, supă-cremă de trandafiri, ruladă de orez cu pepene galben şi gălbenele, curcan în sos alb cu mentă şi panseluţe etc.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail