Peste o sută de artiști din patru țări, cavaleri, domnițe și meșteșugari își vor da întâlnire din 28 până în 30 august, în Piața Mare din centrul istoric al Sibiului, la cea de a 15-a ediție a Festivalului Medieval „Cetăți Transilvane”, au anunțat miercuri, organizatorii.

„Cetatea Sibiului se pregătește pentru cea de-a XV-a ediție a Festivalului Medieval „Cetăți Transilvane”, eveniment organizat de cincisprezece ani în ultimul sfârșit de săptămână din luna august. Ediția din acest an va avea loc în perioada 28 — 30 august 2015, în Piața Mare din Sibiu și va aduce la Sibiu o tabără medievală impresionantă, de nu mai puțin de 500 de metri pătrați, concerte de muzică medievală, spectacole și workshop-uri de dansuri medievale, spectacole de teatru pentru copii și Commedia dell’arte, ateliere meșteșugărești, expoziții de arme și armuri din perioda Evului Mediu, conferințe de medievistică, demonstrații de lupte medievale și bineînțeles iarmarocul medieval la care participă negustori din Sibiu și toată România.

. .

Un element aparte al ediției din acest an îl reprezintă decorurile festivalului, un castel de Ev Mediu fiind construit special pentru această ediție și amplasat în Piața Mare din Sibiu. Actorii sibieni Andrada Grosu și Bogdan Sărătean vor fi și în acest an gazdele evenimentului”, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

Ca în fiecare an, festivalul va fi deschis de tradiționala paradă a participanților care în acest an va avea loc vineri, 28 august 2015, de la ora 21,00. Sibienii și turiștii prezenți la Sibiu vor putea admira anul acesta în paradă șase companii de reconstituire istorică și ordine cavalerești: Compania de Reconstituire Istorică „Crux Alba” (Ungaria), Grupul de Reconstituire Istorică Terra Ultrasilvana (România), Compania de Reconstituire Istorică Chigot (Bulgaria), Ordinul Cavalerilor Anacroniști (România), Paladinii de Terra Medies (România) și Arany Griff Rend (România).

Alături de cei aproape 100 de artiști ce vor da viață în acest an taberelor medievale, vor defila în paradă și Obscurus Orbis (Letonia), Nomen est Omen (România), Bordo Sarkany (Ungaria), Novosadski Kamerni Hor (Serbia), Ad Hoc și Flavius Hosu (România), Crispus (România), Teatrul ‘Tony Bulandra’ Târgoviște, Compania de Teatru Interactiv și Teatrul Patru (România), Asociația Culturală Bistrița Medievală, Asociația Culturală BIS, Metaphoric și Nosa — ansambluri de dansuri medievale, Casa Calfelor (România). Punctul de întâlnire a artiștilor cu publicul este Turnul Dulgherilor (Parcul Cetății), traseul paradei fiind următorul: Turnul Dulgherilor — Parcul Cetății — Bulevardul Nicolae Bălcescu — Piața Mare.

Aflați în premieră la Sibiu, pe scena festivalului, formația de muzică medievală Ad Hoc împreună cu Flavius Hosu vor susține un concert vineri, 28 august 2015, de la ora 21,30, în deschiderea festivalului. Câștigător al trofeului Next Star, Flavius Hosu, în vârstă de numai 14 ani este în prezent toboșarul trupei Phoenix. Descris ca fiind o fire enigmatică și tăcută, atrage toate privirile asupra lui când se așează în spatele tobelor.

Anul acesta își vor instala tabăra medievală în Piața Mare șase companii de reconstituire istorică din România, Ungaria și Bulgaria, care împreună însumează nu mai puțin de 100 de artiști. Pe durata celor trei zile de festival Companiile Crux Alba (Ungaria), Chigot (Bulgaria), Ordinul Cavalerilor Anacroniști, Paladinii de Terra Medies, Terra Ultrasilvana și Arany Griff Rend (România) vor oferi publicului o incursiune în istoria Evului Mediu. În taberele medievale publicul poate participa la demonstrații de lupte medievale, expoziții de arme, armuri, scuturi medievale, ateliere de mânuire a armelor medievale, ateliere meșteșugărești (croitorie, fierărie, dulgherie, pictură, etc).

Tabăra medievală instalată în acest an în Piața Mare este una dintre cele mai mari tabere prezente în festival, ocupând o suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați. Asociația ‘Casa Calfelor’ se va alătura și anul acesta festivalului și vor prezenta, pe toată perioada celor trei zile de festival, cinci ateliere meșteșugărești de fierărie, dulgherie și prelucrare a pietrei.

Formația de muzică medievală Lupus Dacus și Lupus Dacus Orchestra, formulă artistică ce numără treizeci și unu de muzicieni români aflați în premieră la Sibiu, vor susține duminică, 30 august 2015, de la ora 21:00, în închiderea festivalului, un concert medieval — simfonic de excepție. Orchestra simfonică ‘Lupus Dacus’ este condusă de dirijorul Cosmin Hărțian — Lect. Univ. Dr. al Facultății de Muzică Timișoara. Concertul Lupus Dacus de duminică seara va fi urmat de un spectacol pirotehnic Crispus, pirotehniștii oficiali ai festivalului, care vor performa alături de artiștii Phlo și Robi — membri ai trupei Sistem.

Accesul publicului la toate evenimentele din cadrul festivalului este gratuit. Programul complet al evenimentului poate fi vizualizat pe siteul oficial www.fmct.ro . Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane” Sibiu este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Sibiu cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu și este primul eveniment de gen din țară transmis live pe livestream.com. Ediția din acest an are ca parteneri Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu, Hotel Ibis, Kill the Bill și Pardon Caffe Bistro.

AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail