O, sfintele mele cărţi, mai bune şi mai rele, pe care soarta prielnică mi le-a scos înainte, cât vă datoresc că sunt om, că sunt om adevărat…”(N. Iorga)

Octombrie, Luna Internaţională a Bibliotecilor Şcolare, a fost marcată şi anul acesta la LICEUL TEORETIC „MIRCEA ELIADE” din Întorsura Buzăului, prin activităţi consacrate cărţii, cititului, bibliotecilor şi bibliotecarilor şcolari.

În această perioadă, elevii împreună cu bibliotecarul şcolar şi  cadrele didactice din şcoală au desfăşurat diverse activităţi dedicate susţinerii şi promovării lecturii şi a imaginii pozitive a bibliotecilor şcolare în rândul generaţiilor actuale de cititori.  În  anul 2015  sloganul sub egida căruia s-au desfăşurat  manifestările culturale a fost : The School Library Rocks: living it, learning it, loving it.

În acest context, elevii Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, coordonaţi de echipa formată din doamna director Badiu Maria, profesorii Mantaroşie Camelia, Suciu Laura, Bularca Maria, Neşa Voichiţa, Muntean Iuliana Monica, Boian Nicolae, Lungu Cătălin, Murea Călin  şi eleva Marin Georgiana Mădălina clasa a XI-a B1 au derulat  un proiect educaţional alcătuit din trei secţiuni.

Prima secţiune – „Cartea un dar pe care îl poţi deschide iar şi iar…”– a continuat tradiţia prezentărilor de carte, desfăşurate an de an . Fiecare clasă a ales o carte pe care a citit-o şi a prezentat-o colegilor şi cadrelor didactice într-un mod cât mai atractiv, încercând să incite la lectură prin  dramatizarea unor fragmente din carte  sau cu ajutorul imaginilor din filme ai căror actori au fost chiar elevii înşişi, folosind prezentările Power Point sau chiar postere şi semne de carte creionate cu mult talent. Cărţile au fost donate bibliotecii şcolare, iar câştigătorii, clasele a XI-a A, a XII-a A, a VII-a, s-au bucurat de aprecierea publicului.

Secţiunea a doua – „Cărţile mele de suflet”– a fost coordonată de profesorii diriginţi. Fiecare elev din şcoală a avut prilejul să vorbească , în cadrul orei de dirigenţie despre cartea preferată, lăsând un semn de carte ca recomandare de lectură pentru colegi. Semnele de carte au constituit expoziţia din care părinţii au aflat despre preferinţele de lectură ale elevilor noştri. Această secţiune a fost realizată în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Barcani.

„E-mail în jurul lumii” a fost secţiunea care s-ar fi putut numi la fel de bine întâlnire virtuală între prieteni iubitori de lectură. Elevele școlii noastre, Aldea Adriana, Iliescu Simina și Alexandra Anghel, au schimbat impresii despre cele mai îndrăgite lecturi cu Deborah Harkness (autoarea trilogiei The All Souls Trilogy”) , autoarea apreciind interesul școlii noastre pentru activitățile de lectură: This library exhibition sounds like a wonderful event for a school to hold for its students and I hope you’ll get all kinds of ideas for other books to read.  Mircea Eliade sounds like a great place to get an education!.

Roxana Chioseolu referent al Uniunii Scriitorilor din România scrie:

„Este de apreciat când cineva din generaţia tânără este pasionat de  lectură şi

doreşte să îşi îmbunătăţească „biblioteca imaginară”.

Ca referent al Uniunii Scriitorilor din România, vă pot îndruma să citiţi revistele de cultură ale U.S.R. (le găsiţi postate pe site-ul nostru), unde veţi cunoaşte autori contemporani şi veţi citi fragmente din operele dumnealor. În felul acesta, veţi descoperi proza şi poezia contemporană, cronici şi recenzii la anumite opere literare şi vă veţi putea familiariza cu cele mai noi cărţi de beletristică.

Sper şi cred că vă sunt de folos aceste informaţii, întrucât aveţi inima şi mintea deschisă pentru literatură, pentru ceea ce este frumos şi de calitate.”

Emailuri cu recomandări de lectură au sosist chiar și de la foștii profesori  din gimnaziu:

  Draga Simina, …   

. .

          Am ales pentru tine o carte specială, care știu că te va surprinde și te va ține neclintită de pe canapea: „Frumoasele străine”, de Mircea Cărtărescu. Din punctul meu de vedere, puține cărti din Literatura Romana de azi îi pot sta alături ca naturalețe a povestirii și ca ubicuitate a comicului, intins pe toate registrele, de la zâmbetul discret, la râsul cu lacrimi. 

    Să te bucuri în tihnă de cartea ta și să te ajute pe viitor.  Să nu te oprești din citit, să continui mereu ceea ce ai început, că ai început bine ! ”(  Calin Tina – profesor de limba română.)

Ioana Pîrvulescu ( premiată la Târgul de Carte de la Goteborg pentru cartea  „Viaţa începe vineri”)  încheie scrisoarea adresată elevilor nostri spunând: „Vă doresc succes și noroc în viață, ție si colegilor tăi, mai ales celor care iubiți cărțile.”

Toate manifestările pro-lectură  desfășurate în cadrul Liceului Teoretic  Mircea Eliade”, în luna octombrie au avut ca scop reliefarea lumii tinerilor cititorii, mai ales că am avut aproape și părinții. Lumea aceasta a tinerilor cititori este la fel ca o poveste: nu o poți vedea decât atunci când te descoperi ca parte a ei, doar că în lumea tinerilor cititori ajungi citind cărțile lor preferate, iar fără să citești nu  o vei putea descoperi niciodată. E adevărat că  tinerii cititori sunt puțini diferiți, asta deoarece acum  ei preferă să  cumpere cărți dintr-o librărie online ,  pentru că mai lasă  uneori cartea în bibliotecă și citesc pe un dispozitiv inteligent precum telefoanele sau eBook Readerele, iar uneori citesc cărțile pe care unii le -au publicat  pe bloguri. Asta nu înseamnă însă că tinerii nu citesc. Lumea lor există, este o realitate,  trebuie doar să știi cum să o găsești.

Prof.  Camelia Mantaroșie

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail