În prezenţa a sute de credincioşi din oraşul şi din judeţul Covasna, dar şi a oaspeţilor veniţi din judeţele Bacău şi Iaşi, precum şi a turiştilor ce se află în staţiune, la tratament, ieri a avut loc sfinţirea bisericii de lemn din Covasna, cu Hramul „Izvorul Tămăduirii”, situată în zona Hotelului Montana.
La acest eveniment de o importanţă aparte pentru credincioşii ortodocşi a fost prezent IPJ Ioan Selejean, episcop de Covasna şi Harghita, cel ce a înţeles dorinţa arzătoare a preotului paroh Irimia Cristian Vlad de a ridica, în această zonă, o „Casă a Domnului”, şi l-a sprijinit în demersul său. „O mare bucurie a pogorât bunul Dumnezeu în sufetul meu şi sufletele dumneavoastră, deoarece astăzi a aprins şi a atârnat candelabrul vremelniciei, de bolta veşniciei. Mi-am dorit să fac aici o biserică, iar Domnul a rânduit ca aceasta să fie ridicată pe acest loc înalt, căci aşa cum în vechime oamenii îşi construiau cetăţi pe locuri înalte şi se retrăgeau acolo, când erau la necaz şi restrişte, şi în zilele noastre omul trebuie să urce acest deal al Golgotei pentru a scăpa, în această biserică, de necazurile vieţii” a spus preotul Irmia Cristian Vlad.
În cuvântul rostit în faţa celor prezenţi, IPJ Ioan Selejean a vorbit credincioşilor despre truda meşterilor care au construit acest lăcaş de cult, în frunte cu fratele Vasile, „ale cărui mâini poartă urmele fiecărui stâlp, iar fiecare grindă nu a fost cioplită ci a fost mângâiată de mâinile şi de mintea acestui om”. De-a lungul vieţii sale, fratele Vasile a construit şase biserici, din temelie, şi a restaurat alte 56.
Interiorul noii biserici din Covasna şi catapeteasma au fost înfrumuseţate cu 57 de icoane pictate şi donate de Kornelia şi Matei Schinteie, meşteri iconari din localitate.
După oficierea slujbei de sfinţire, toţi cei prezenţi la sfânta slujbă au avut posibilitatea să treacă prin altar, inclusiv femeile. IPJ Ioan Selejean a mulţumit credincioşilor „pentru modul exemplar în care au intrat în altar”, ţinând cont de faptul că în alte părţi din ţară, la astfel de momente lumea se calcă în picioare, uitând de credinţă şi de rugăciune.
Maria Graur
ISTORIC
Ideea construirii bisericii este foarte veche, ea aparţine Mitropolitului Andrei Şaguna care între anii 1860-1870 a venit în mai multe rânduri la Covasna.
30.01.1939 – s-a constituit Parohia Covasna Centru de către Arhiepiscopia Sibiului, dar n-a fiinţat decât un singur an, după care s-a desfiinţat.
15.05.2006 – Decizia chiriarhală nr. 476 a Preasfinţitului Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei prin care se dă naştere noii Parohii Covasna Staţiune şi este numit administrator al acesteia Preotul Irimia Cristian Vlad căruia i se încredinţează ridicarea sfântului locaş.
2006 – se cumpără terenul (nr. cadastral 357, C.F. nr. 8836) pe care se va ridica biserica şi casa parohială
Se amenajează un paraclis într-o fostă stație de autobuz unde se încep slujbele zilnice (acatist și paraclis)
27.03.2007 – obţinerea autorizaţiei de construcţie nr. 11 din 27.03.07
2006 – întocmirea proiectului bisericii şi casei parohiale de către S.C. Opus S.R.L.-Bucureşti cu nr. 0108/2006
29.03.2007 – Preasfinţitul Ioan Selejan încredinţează Sfântul Antimis Pr. Irimia Cristian Vlad în prezenţa Pr. Prot. Bercu Ioan şi a d-lui Condrea Ioan-epitrop
12.11.2006 – Duminica „Samarineanului milostiv” se sfinţeşte locul şi se aşează piatra de temelie a viitoarei biserici cu hramul „Izvorul Tămăduirii” de către Episcopul Ioan al Covasnei şi Harghitei alături de care au participat pr. Irimia Cristian Vlad numeroşi preoţi şi un număr de 1000 de credincioşi din toată ţara.
27. 03. 2007 – se obține autorizația de construire a sfântului locaș
2007 – 2010 sub îndrumarea P.S. Ioan se execută lucrările de construcții, demisolul din beton și corpul bisericii din lemn
13.04.2007 – Vineri –praznicul „Izvorul Tămăduirii” se oficiază Sf. Maslu şi se sfinţeşte troiţa de piatră din curtea bisericii de către Pr. Paroh Irimia Cristian Vlad şi alţi preoţi din cuprinsul Protopopiatului Sf. Gheorghe.
22.02.2008 – vineri- sfinţirea Sfintei Cruci (cea de pe turnul bisericii), de Părintele Episcop Ioan şi Pr. Irimia Cristian Vlad,eveniment la care a participat Preşedintele României, d-nul Traian Băsescu.
10.03.2008 – sfinţirea Clopotului – donat de fam. Ruţă Moise, de către Preasfinţitul Ioan, şi Pr. Paroh Irimia Cristian Vlad .
20.04.2008 – Floriile – marchează data săvârşirii pentru prima dată în biserică a Sfintei Liturghii, slujbă săvârşită de Pr. Paroh Irimia Cristian Vlad.
02.05.2008 – se ţine pentru întâia oară hramul Bisericii „Izvorul Tămăduirii”, la care participă Preasfinţitul Ioan Selejan şi alţi preoţi din împrejurimi, precum şi mulţi credincioşi.
2011 – începe pictarea catapetesmei bisericii.
2012 – se definitivează pictura icoanelor sfinţilor, prăznicarelor, epitafurilor, prapurilor şi catapetesmei, lucrări executate şi donate de către pictorii iconari Schinteie Matei și Kornelia din Covasna.
04.11.2012 – se sfinţeşte biserica şi pictura de către Î.P.S. Ioan Episcopul Covasnei şi Harghitei, Pr. Protopop de Sfântu Gheorghe, Pr. Irimia Cristian Vlad, alături de care au participat un sobor de preoţi, oficialităţi judeţene, presa locală şi naţională şi un număr de câteva sute de credincioşi din localitate şi din toată ţara.
Biserica a fost înzestrată cu mobilier bisericesc, odoare, obiecte de cult, veșminte, cărți de cult și icoane pictate (sfinți și praznice)
Preot paroh perioada 2006-2012: Irimia Cristian Vlad
Preot Paroh Irimia Cristian Vlad
Parohia Covasna Stațiune