Astăzi, 7 iulie, în calendarul ortodox se face pomenirea Sfintei Mucenițe Chiriachi
Sfânta Muceniță Chiriachi a trăit în secolul al III lea, în vremea împăratului Dioclețian. Sfânta Chiriachi s-a născut din părinți creștini, într-o duminică. Acesta a fost și motivul pentru care Dorotei și Evsevia, părinții ei, i-au pus numele Chiriachi, care în limba greacă înseamnă duminică. Sfânta Chiriachi a refuzat multe cereri de căsătorie, invocând că ea este logodită cu Mirele Ceresc și că-și dorește să moară fecioară. Unul din pretendenții respinși i-a spus împăratului Dioclețian că Sfânta Chiriachi este creștină. Din momentul aflării acestei vești, Sfânta Muceniță va fi supusă la multe chinuri. Acoperită de răni din cap până în picioare, ea va fi tămăduită în chip minunat de un înger. În urma acestei minuni, mulți păgâni au crezut în Hristos și au primit moartea mucenicească.
Sfânta Chiriachi i-a spus ighemonului: „Vezi bine că nicicum nu mă poți întoarce de la credința mea. Căci de mă arunci în foc, mai înainte de mine Cei Trei Tineri în foc au fost aruncați, și prin credință s-au mântuit; iar de mă arunci la fiare, mai înainte de mine marele Daniil Prorocul la fiare a fost aruncat, dar prin credință s-a mântuit; iar de mă arunci în mare, mai înainte de mine Ioan Prorocul a fost în pântecele chitului trei zile și trei nopți, și prin credință s-a mântuit; dacă tăișului sabiei mă dai, mai înainte de mine Cinstitul Botezător Ioan sabiei a fost dat, și credincioșia lui l-a mântuit. Căci ca și tuturor acestora, mie viața îmi este a muri pentru Hristos.”

În urma acestor cuvinte, Sfânta Muceniță Chiriachi a fost ucisă prin tăierea capului.

. .

Tot astăzi facem pomenirea: Sfântului Cuvios Toma din Maleon; Sfântului Cuvios Acachie de la Scara; Sfinților Mucenici Peregrin și cei dimpreună cu dânsul: Luchian, Pombie, Isihie, Papia, Satornin și Ghermano; Sfântului Mucenic Evstatie; Sfântului Policarp cel Nou;
Sfîntului Evanghel.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail