TRADIŢII » În zilele noastre destul de multă lume, deşi a auzit de  mucenici, nu prea poate să dea amănunte despre sorgintea termenului. Cei tineri, mai ales, îl asociază cu nişte delicatese culinare tradiţionale.

Este vorba de acele împletituri dulci din aluat, care se coc în forma cifrei 8, sunt unse apoi cu miere, iar deasupra se presară nucă pisată. Ele diferă puţin în funcţie de zona geografică: fie se prepară sub formă de colăcei unşi cu nucă şi miere (prin părţile Moldovei) sau sunt nişte bucăţele din aluat în formă de opturi ce se fierb într-o zeama dulce în care se pune miere, nucă măcinată, scorţişoară şi diferite esenţe (în zona Munteniei).

Dincolo de aspectele acestea lumeşti,  data de 9 martie are o semnificaţie mult mai importantă, cu profunde conotaţii religioase.

Sacrificiul celor 40 de soldaţi creştini

Icoană cu cei 40 de Sfinţi Mucenici

Este ziua în care ar trebui să ne  amintim de sacrificiul celor 40 de soldaţi creştini ai unui împărat roman păgân, pe nume Licinius (308-324),  ce i-a condamnat la moarte fiindcă nu au vrut sub nici o formă să renunţe  la profundele lor convingeri religioase, care-l proslăveau pe  Mântuitor. Oştenii lui Iisus nu au acceptat să se închine idolilor, aşa cum făcea marea majoritate a populaţiei asuprite, fiind întemniţaţi timp de o săptămână şi o zi (de aici semnificaţie cifrei opt a figurinelor din aluat dulce). Au fost schingiuiţi, bătuţi cu pietre, însă totul s-a dovedit în zadar.

În cele din urmă a venit sentinţa cumplită. S-a decis exterminarea lor prin  aruncarea într-un lac îngheţat (al Sevastiei). Graţie rugilor către Dumnezeu ale nefericiţilor ostateci, s-a produs o minune divină – apa rece ca gheaţa s-a încălzit! Numai că acest fapt ieşit din comun – ce a şocat pe toată lumea – nu putea rămâne fără urmări. Chit că scăpaseră din primul supliciu, în cele din urmă au fost omorâţi. Trupurile celor 40   au  ajuns pradă focului, arse, iar oasele aruncate înapoi lac. Mai târziu,  rămăşiţele au putut fi recuperate şi înmormântate de alţi creştini,  în mare taină.

Dar pilda celor 40 de credincioşi a rămas vie în timp, ajungând până la noi. Prenumele lor sunt următoarele, unele fiind purtate şi azi de unii semeni: Acachie, Aetie, Aghie, Aglaie, Alexandru,  Atanasie, Candid,  Chirion, Chiril, Claudie, Domeţian, Domnos, Ecdit, Eutihie, Evnichie, Filoctimon, Flavie, Gaie, Gorgonie, Hudion,  Ieraclie, Ilie, Ilian,  Ioan, Isihie, Leontie, Lisimah, Meliton, Nicolae, Prisc, Sacherdon, Severian, Sisinie, Smaragd, Teofil, Teodul, Valent, Valerie, Vivian, Xantie.

„Ziua celor fără nume”

Mucenici

Sărbătorii de astăzi i se mai spune în popor şi „Ziua celor fără nume”. În sensul că pot fi sărbătoriţi şi cei care nu poartă prenumele  vreunuia dintre sfinţii amintiţi, De aici, unii întreprinzători cu spirit practic s-au gândit să scoată un profit. Aşa că au lansat ideea că ar trebui să avem şi o „Zi a bărbatului”.

Cum ieri s-a cinstit “Ziua femeii”, oportuniştii au avansat ideea ca şi reprezentanţii sexului puternic să se bucure de  beneficiile unei astfel de sărbători populare. Trebuie doar să intre pe fir  marile companii comerciale, turistice, de agrement, ca şi industria showbiz-ului, trusturile de presă audio-video, aşa cum s-a întâmplat cu implementarea şi în ţara noastră a unor evenimente importate de peste Ocean, gen “Valentine’s Day” . Şi gata! Bussines-ul va înflori, iar noua “Zi a bărbatului” va deveni…tradiţie.

Adio Baba Dochia!

Cum însă ziarul nostru se ocupă  de adevăratele  tradiţii populare româneşti, ţinem să precizăm că  o mică doză de adevăr există. Şi ar putea susţine propunerea avansată. În sensul că,  după  “Zilele Babei Dochia”,  când  eroina şi-a lepădat cele nouă cojoace, sfârşind îngheţată în vârful muntelui împreună cu turma sa, de azi intrăm în “Zilele Moşilor”.

Numai că ele nu se bucură de faima primei perioade din luna lui Mărţişor, care a vestit sosirea primăverii calendaristice. Deşi, după cum s-a manifestat vremea până acum, am avut parte de un interval fruguros şi de un « soare cu dinţi». Meteorologii au anunţat,  însă, că starea vremii va cunoaşte un proces de încălzire, exact cum spun şi datinile străbune, precizând că de acum încolo, uşor-uşor, zilele vor fi tot mai prietenoase .

Alungarea iernii

Procesiune de alungarea iernii

Pe vremuri, când iarna nu se mai dădea dusă, era momentul să fie alungată printr-un obicei arhaic, aşa cum făceau odinioară şi sătenii din Ţara Buzaielor. Ei băteau cu maiul în pământ ca să fugărească frigul, rostind anumite descântece. În alte zone erau cunoscute alte practici magice,  pentru a grăbi venirea sezonului cald. Şi maghiarii au organizat recent o astfel de procesiune specifică de alungare a iernii, cu tineri mascaţi ce străbat satul în alai, cântând şi mâzgălindu-i pe  faţă pe trecători.

Toţi invocau un anotimp agricol mai favorabil, cu belşug, sănătate pentru gospodari şi animalele din bătătură. Unii  aprindeau focuri ritualice şi afumau curţile, anexele gospodăreşti pentru alungarea spiritelor rele. Femeiele preparau dulciuri specifice (numite mucenici, bradoşi,  măcinici sau sfinţi), copiii fiind cei mai încântaţi de această sărbătoare de 9 martie.

Aceste bunătăţi  se  fac şi astăzi,  în multe case. Sunt împletituri coapte din aluat de cozonac, unse cu miere şi nucă. Sau au dimensiuni mici, în formă  de opturi, fiind fierte în apă cu zahăr, scorţişoară şi nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici. Înainte de a fi consumaţi în familie  s-au împărţiţi de pomană, mucenicii trebuie duşi la biserică pentru a fi binecuvântaţi.

Un alt obicei pitoresc, păstrat cam pretutindeni, cere ca  de 9 martie bărbaţii să bea… 40 de păhărele cu vin roşu, cinstind astfel jertfa  celor 40 de  Sfinţi Mucenici.

Pomenirea morţilor

Pomenirea morţilor

Tot astăzi se făcea, pe timpuri, pomenirea morţilor, datina  rămânând vie şi în prezent, după slujba din biserică având loc împărţirea de pachete cu alimente, dulciuri, fructe, băutură etc.

În vechime existau şi tradiţii în lumea satului legate de simbolicul debut al viitoarelor munci ale câmpului. Ca atare, în satele Floroaia şi Sărămaş cei mai harnici locuitori  obişnuiau să scoată  plugul în bătătură, după ce fusese în prealabil reparat, curăţat şi trecut prin foc de către fierar, spre a fi  chipurile purificat.

La Mulţi Ani!

Din toate datinile de odinioară s-au mai păstrat puţine. Cert este că mucenicii au însă mare căutare, indiferent de felul lor, fiind foarte apreciaţi. Să le urăm «La Mulţi Ani» celor ce poartă prenumele vreunui Sfânt Mucenic, iar nouă, celorlalţi, să ne dorim o primăvară frumoasă şi mai… rapidă!

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail