Data de 21 mai reprezintă ziua  când sunt cinstiţi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, prenumele lor fiind purtate de circa de 1,8 milioane de semeni din România.

Cele două ilustre personaje sunt cunoscute drept ocrotitoare ale Creștinismului. Constantin cel Mare (272-337) a fost îndemnat de  mama sa, Elena, să-i elibereze din asuprire pe  toţi cei care credeau în Mântuitor, devenind  ulterior  protectorul  lor. Și astfel a devenit  Primul Împărat creştin din istorie, titlu onorant pe care l-a meritat  cu prisosinţă.

Această opțiune majoră s-a datorat unui moment de cumpănă din viața sa.   Înaintea unei mari bătălii în care  oastea sa de numai 20.000 de soldaţi urma să se confrunte cu cea a unui  adversar  ce avea  de șase ori mai mulți luptători, a apărut miraculos pe cer imaginea unei Cruci uriașe. A fost  un imbold surprinzător ce  l-a impresionat  profund pe Constantin cel Mare. Ca gest de  recunoştinţă pentru Divinitat marele conducător de oşti  a ordonat ca pe armurile  şi  coifurile soldaţilor să fie gravate semnul crucii şi monograma lui Iisus A urmat o victorie neaşteptată pe câmpul de luptă, după care bravul conducător avea să se  convertească la Creştinism.  Apoi    Împăratul Constantin cel Mare a convocat la Niceea primul Sinod  Ecumenic în anul 325, aproape de locul  unde a ridicat o cetatea vestită, Constantinopol, care i-a purtat multă vreme numele.

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena au ctitorit de-a lungul vieţii  numeroase  lăcaşe de cult la Roma, Nicomidia, Antiohia, precum şi la Ierusalim, unde au înălţat Biserici.

Vechi obiceiuri  păstoreşti

Referitor la această mare Sărbătoare creştină de astăzi să spunem că au existat și pe alocuri mai dăinuie unele  obiceiuri păstoreşti ce s-au păstrat peste veacuri. De Ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena  ciobanii  alegeau viitorii  baci şi stabileau locul unde  vor amenaja stânele. Exista şi o rânduială legată de operaţiunea  măsurării  laptelui, fiecare proprietar notându-şi  într-un catastif cantitatăţile mulse de la oile încredinţate, în aşa fel încât să nu apară discuţii ulterioare.

„Măsura oilor”, numită  pe alocuri şi „sâmbră” reprezintă un obicei românesc  din vechime şi se mai practică şi astăzi în multe zone montane, vizând  estimarea cantităţii de lapte şi de brânză pe care proprietarii le pot obţine. Sunt şi alte datini populare legate de acest moment important al vieţii satului.

„Constantinul Puilor”

 În calendarul popular ziua de 21 mai este dedicată  şi păsărilor cerului, fiind numită „Constantinul Puilor”.  Se spune că de acum înainte puii  învăţă să zboare, iar gospodarii se roagă ca graurii să nu mai ciugulească fructele, mai cu seamă strugurii, diminuând  astfel recolta. Una dintre regulile nescrise dar păstrată din generaţie în generaţie, interzice ţăranilor ca în această zi specială să  lucreze pământul. Altminteri  roadele câmpului vor fi dijmuite.

O altă superstiţie ce a dăinuit multă vreme în popor se referă la faptul că e momentul ca duhurile rele să fie alungate din casă şi din bătătură, stropindu-se cu agheasmă în jur. De asemenea,  se credea că spiritele malefice puteau  fi îndepărtate dacă sătenii  făceau un foc mare la marginea localităţii, iar femeile îngânau descântece. Ciobanii mânau pe lângă aceste ruguri  oile cu  care urmau să plece la stână, spre a fi  atât ei cât şi  turmele feriţi de boli şi alte necazuri.

În zonele rurale existau asemenea  ritualuri arhaice pentru protejarea ciobanilor, a oilor şi stânelor. În unele așezări  se aprindeau aşa-numitele „focuri vii”, despre care am mai amintit,  în speranţa că astfel vor fi alungate duhurile care împuţinează laptele  oilor şi şi le betejesc.

Numeroși sărbătoriți  

Cum spuneam, sunt mulți conaționali care poartă aceste frumoase prenume. Vă prezentăm o parte a variantelor masculine şi feminine care se întâlnesc în popor:  Codin, Codina, Constanţa, Constantina, Constanţiu, Costache, Constandin, Costas, Costea, Costel, Costin, Costică,  Dina, Dinica, Dinu, Tanţa, Tăntica,Ticu,Tina,Tinel, Tinu, Titel,Titi, dar și Ela, Eleonora, Eli, Helena, Ileana,  Ilinca, Leana, Leni, Lenuş, Lenuţa, Nora, Nuţi.

Le adresăm tuturor  sărbătoriţilor urarea tradiţională de „La Mulţi Ani!”

           Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail