Duminică, 8 noiembrie, ca în fiecare an la aceeaşi dată, este Sărbătoarea Arhanghelilor Mihail şi Gavriil, consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor celor plecaţi din această lume în drumul lor spre Rai. Din vechime se crede că cei doi sfinţi vestesc tainele lui Dumnezeu şi îi protejează pe oameni de rele, veghind în permanenţă la bine lor.
Semnificaţia terminologiei
Marea majoritate a închinătorilor ştiu care este semnificaţia arhanghelilor, însă printre cititorii noștri se găsesc şi tineri mai puţin informaţi în privinţa cultelor, dar care sunt dornici să-şi lărgească orizontul de cunoaştere, de aceea uneori venim cu lămuriri.
Precizăm că potrivit surselor oferite de Sfânta Tradiţie a Bisericii Ortodoxe arhanghelii reprezintă conducătorii făpturilor inefabile ale îngerilor, având aripi şi purtând săbii, drept simbol al biruinţei asupra răului. Mai mult decat atât, ei sunt călăuzele sufletelor celor adormiţi în drumul spre Rai.
Există şapte sfinţi arhangheli în postura de căpetenii ale puterilor cereşti, cei mai cunoscuţi fiind Mihail şi Gavriil.
Ocrotitori ai credincioşilor
E cunoscut faptul că Arhanghelul Gavriil a fost cel care a anunţat-o pe Fecioara Maria de întruparea lui Iisus, fiind perceput în folclor ca un înger ce aduce bucurie, fiind un vestitor al minunilor. Este socotit, de asemenea, ca un ocrotitor al pruncilor şi al copiilor, dar şi al mamelor, în unele icoane fiind înfăţisat ţinând în mână o călimară şi o pană, simbol al rolului său de mesager.
Celălalt personaj mitic, Arhanghelul Mihail, e investit cu puterea de a lupta împotriva forţelor malefice, fiindu-i încredinţată importanta îndatorire a de a păstra cheile Raiului. În popor există credinţa că atunci când un creştin trage să moară la căpătâiul lui vine şi veghează Arhanghelul Mihail. Dacă în mod miraculos bolnavul se vindecă, Sf. Mihail va sta la picioarele acestuia. Dacă însă momentul morţii a sosit, Arhanghelul se va muta la creştetul respectivului.
Cei doi Arhangheli sunt consideraţi patroni ai caselor şi gospodăriilor, iar în reprezentările iconografice apar aproape întotdeauna zugrăviţi ca având aripi şi ţinând săbii în mână.
Felicitări numeroşilor sărbătoriţi!
Peste 1.300.000 de români îşi aniversează duminică onomastica, majoritatea lor fiind bărbaţi. Din statisticile oficiale reiese că ar fi circa 720.000 de persoane masculine cu acest prenume ori anumite derivate. Cei mai mulţi se numesc Mihai (360.900), Gabriel (237.500), Mihail (54.160), Mihăiţă (27.200) şi Gavril (22.100). Totodată, se sărbătoresc şi cei cu prenumele Gavrilă, Mihnea, Mihalache şi Mişu.
Cele mai frecvente prenume ale femeilor sărbătorite în această zi sunt Mihaela (351.150), Gabriela (218.850) şi Gabi (35.189)
Le dorim tuturor multă sănătate şi fericire!
Tradiţia se respectă cu sfinţenie la Zagon
. .
O frumoasă tradiţie împământenită în anii din urmă de părintele ortodox Nicolae Hagiu, din comuna Zagon, fiu al meleagurilor covăsnene şi un bun cunoscător al tradiţiei populare româneşti, se referă la oficierea Slujbei dedicată Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil în mica biserică din lemn, veche de peste două secole, aflată în centrul aşezării ce are chiar acest Hram.
Să precizăm că primul lăcaş de cult ortodox atestat pe acele locuri a fost ridicat în perimetrul numit pe vremuri „Satul românilor”, pe clopotul rămas ca vestigiu existând o inscripţie datând din anul… 1468.
Mulţi dintre credincioşii din Zagon, dar şi din satul aparţinător Păpăuţi se reculeg doar o dată în an (pe data de 8 noiembrie) în vechea biserică-monument. Vin spre a-i cinsti cu multă veneraţie pe cei doi sfinţi patroni, restul Slujbelor având loc în noul şi impunătorul edificiu religios aflat peste drum, în centrul comunei.
“Moşii de Arhangheli”
Data 8 Brumar era socotită pe vremuri de oamenii de la ţară ca un hotar dintre sezonul autumnal şi cel hibernal. Se credea că cei doi sfinţi au grijă să nu lase iarna să dea buzna dintr-o dată, luând lumea pe nepregătite.
De altfel, această zi era numită de săteni şi “Vara Arhanghelilor”, deoarece de multe ori era o vreme fiind blândă, ca şi acum. Este un fel de “la revedere” al zilelor frumoase, dar şi un preambul către anotimpul rece.
În sâmbăta anterioară zilei Arhanghelilor Mihail și Gavriil s-au ţinut Slujbe de pomenire a morţilor, s-au dat de pomană colaci, fructe, colivă de sufletul celor răposaţi. Sunt ofrande numite pe alocuri şi “Moşii de Arhangheli”, iar în biserici s-au aprins lumânări atât pentru morţi, cât şi pentru vii.
Daruri pentru naşi
Conform unor cutume populare, pe 8 noiembrie ar trebui ca finii să ducă daruri de colăcei naşilor, întrucât la cununie lumânările ţinute de părinţii lor spirituali reprezintă simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail şi Gavriil.
Tradiţia mai spune că gospodinelor nu le este permis să se îndeletnicească cu treburi de-ale casei care pot să mai aştepte, persoanele ce nu respectă această datină fiind hărazite să aibă parte de chinuri la ceasul când îşi vor da duhul.
În multe sate din zonele de munteale judeţului Covasna cei doi sfinţii sunt consideraţi şi ocrotitori ai turmelor de mioare. În dimineaţa zilei de 8 noiembrie berbecii ţinuţi deoparte până atunci sunt lăsaţi liberi între oi spre a se împerechea.
…Sunt obiceiuri interesante, unele pitoreşti, pe care şi covăsnenii, aidoma tuturor românilor, le cunosc şi le respectă precum făceau odinioară moşii şi strămoşii lor.
Horia C.Deliu