La sfârşitul săptămânii trecute, sâmbătă, artişti plastici, directori de muzeu, istorici de artă şi conducători ai administraţiei publice au discutat, la Sfântu Gheorghe, despre înfiinţarea Muzeului de Artă al Transilvaniei.
În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád şi directorul Muzeului Naţional Secuiesc, Vargha Mihály, au prezentat informaţii despre instituţia de cultură care prinde contur.
Într-un comunicat remis redacţiei noastre de reprezentantul pentru relaţia cu presa din cadrul CJ Covasna, Kiss Bence, se arată că Vargha Mihály consideră că înfiinţarea Muzeului de Artă al Transilvaniei este de importanţă vitală „deoarece în oraşele maghiare există muzee, dar acestea sunt de caracter general. Scopul instituţiei este expunerea şi prelucrarea colecţiilor. De beneficiile instituţiei s-ar bucura nu doar judeţul Covasna, aceste expoziţii urmând a fi prezentate în toată Transilvania.”
Preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a declarat că în judeţul Covasna, la Sfântu Gheorghe, există suportul administraţiei publice pentru susţinerea acestei iniţiative. „Am achiziţionat deja un teren de aproximativ jumătate de hectar, în acest scop. Acest proiect, pe care specialiştii l-au imaginat ca un plan de perspectiv, vizează toată Transilvania. Este important ca administraţiile publice locale să fie în stare să întreţină instituţia nou înfiinţată. Achiziţionarea sistematică a moştenirilor necesită un sprijin material important, pe care noi îl vom putea acorda”, a precizat Tamas Sandor.
În opinia primarului Antal Árpád, multe lucrări de artă, semnificative, din Transilvania, se află în adâncul depozitelor, acestea meritând să fie expuse. „Şi din acest motiv este nevoie de o instituţie cu caracter global”, a declarat acesta.
Primarul a mai subliniat că în Sfântu Gheorghe s-ar face şi mai mult pentru consolidarea vieţii artistice. Edilul consideră că, în cazul unui sprijin adecvat, în municipiul reşedinţă de judeţ s-ar putea înfiinţa facultatea de arte plastice, din cadrul Universităţii Sapientia. Potrivit acestuia, oraşul ar sprijini facultăţile ce vor fi înfiinţate cu un imobil, respectiv cu finanţarea parţială a cheltuielilor specifice de transformare a acestuia.
Anna-Maria Chiţu