Proiecte covăsnene finanţate prin programul „Spaţii Verzi”
Două proiecte din judeţul Covasna depuse de Societatea Ornitologică Română (SOR) prin Sucursala Covasna „Falco Tinnunculus”, în parteneriat cu Cercul de Ornitologie „MUGURAR” de la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, şi de Asociaţia Speo-Turistică şi de Protecţia Naturii „Lumea Pierdută” din Baraolt, au fost declarate câştigătoare şi vor primi finanţare în cadrul celor două componente ale programului Spaţii Verzi 2013, derulat de MOL România, în colaborare cu Fundaţia pentru Parteneriat.
Într-un comunicat de presă transmis către redacţia noastră se precizează că în cadrul acestui program vor fi finanţate, în total, 51 de proiecte, cu o sumă totală de 627.000 lei, proiectului SOR fiindu-i alocată suma de 19.925 lei, iar celui de la Baraolt suma maximă ce se putea aproba spre finanţare, respectiv 20.000 lei.
Cătălin Lazar, directorul executiv al Fundaţiei „Pro Natura”, fondator al Societăţii Ornitologice Române (SOR) Covasna – „Falco Tinnunculus”, a declarat că în cadrul proiectului SOR se va desfăşura, în premieră în România, primul concurs regional de ornitologie ce va avea loc în perioada 6-9 iunie a.c. la Sfântu Gheorghe (partea teoretică) şi în localitatea Dumbrăviţa din judeţul Braşov, cunoscută sub denumirea „Delta din Carpaţi” (partea practică). Potrivit acestuia, la concursul de ornitologie au confirmat participarea elevi din clasele V-VIII din judeţele Tulcea, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Călăraşi, Braşov, Alba şi Covasna. „Ne putem mândri că, la începutul verii, Sfântu Gheorghe va fi capitala ornitologiei” a spus, Cătălin Lazăr.
Potrivit reprezentantului Fundaţiei pentru Parteneriat, Gabor Borota, şi al reprezentantei MOL România, Erzsebet Felmeri, la componenta Spaţii Verzi Urbane au fost depuse 104 de proiecte dintre care 27 au fost aprobate de către comitetul de evaluare al programului. În cadrul acestor proiecte asociaţiile câştigătoare vor reamenaja curţi de şcoli, de grădiniţe, parcuri publice, curţi ale centrelor de copii în 21 de oraşe din mai multe judeţe – Alba, Arad, Bucureşti, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Timiş, etc.
La componenta de Arii Naturale Protejate au sosit 81 proiecte, dintre care 24 urmează a fi finanţate. În cadrul acestei componente suma maximă de finanţare este de 20.000 lei, iar câştigătorii au obţinut fonduri pentru activităţi tip Junior Ranger, amenajarea potecilor tematice, organizarea Zilei Rezervaţiei, Zilei Biodiversităţii, expoziţii şi amenajarea unor centre de vizitare. Proiectele se vor derula în 13 judeţe din ţară.
„După finalizarea procesului de evaluare a proiectelor depuse, putem afirma că este vorba de ediţia cea mai de succes din istoria de până acum a programului Spaţii Verzi, mai ales în ceea ce priveşte calitatea şi creativitatea aplicaţiilor. Simt o satisfacţie aparte în acest sens datorită primirii unor proiecte prin intermediul cărora unele arii protejate vor deveni accesibile şi pentru persoane cu dizabilităţi, datorită infrastructurii nou create” a declarat Laszlo Potozky – director Fundaţia pentru Parteneriat.
„Ne bucură numărul constant al proiectelor înscrise la acest program pentru că denotă interesul activ faţă de protecţia şi promovarea ariilor naturale şi a spaţiilor verzi publice. Anul acesta, la ambele componente ale programului avem câştigători valoroşi care urmează să implementeze proiecte importante, cu efecte durabile în peste 10 judeţe din ţară” a menţionat Kinga Daradics, Country Chairman MOL România.
În ultimii şapte ani, în cadrul acestui program au fost finanţate 275 de proiecte cu echivalentul în lei a 702.034 de euro. Câştigătoarea de anul trecut a premiului „Spaţii Verzi” a fost desemnată organizaţia care a reuşit cea mai vizibilă transformare a terenului selectat, respectiv Asociaţia „Pro Muzeum” din Gheorgheni, jud. Harghita.
Fundaţia pentru Parteneriat sprijină îmbunătăţirea mediului şi dezvoltarea comunităţilor din România, contribuind astfel la formarea unei societăţi durabile. Fundaţia dezvoltă şi implementează o gamă largă de programe şi instrumente, care includ finanţările, asistenţa tehnică, instruirea precum şi programe operaţionale specifice având ca scop sprijinirea iniţiativelor de dezvoltare durabilă şi de sprijinire a comunităţilor. Astfel, prin intermediul programelor de finanţare derulate de fundaţie, în ultimii treisprezece ani au fost sprijinite peste 775 de proiecte de protejare a mediului şi de dezvoltare comunitară derulate de ONG-uri. (M.D.C.)