Secţia de neonatologie a Spitalului judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din municipiul Sfântu Gheorghe a fost inaugurată oficial vineri, după ce a fost renovată şi modernizată în totalitate.
La inaugurare au luat parte și președintele Consiliului județean Covasna, Tamas Sandor, managerul Spitalului județean de Urgență, Andras-Nagy Robert, directorul medical dr. Antal Almos, dar și șeful Clinicii de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic județean de Urgență Târgu Mureș, profesor dr. Szabo Bela.
Conducerea Spitalului județean a precizat că noua secție de neonatologie dispune, printre altele, de trei unităţi de terapie intensivă, şase saloane cu câte două locuri, iar conceptul „rooming-in”, care permite nou-născutului să stea în maternitate în același salon cu mama sa, încurajând astfel alăptarea, creând o legătură mai strânsă între cei doi, și ducând la o diminuare a riscului de abandon, a fost introdus în fluxul medical.
„Acest eveniment marchează finalul unui proces în vederea atingerii scopului ca nașterile în județul nostru să se facă într-un cadru pe care putem să îl caracterizăm ca fiind unul european, aproape la nivelul unui spital privat. Acest proces a fost început în anul 2010, când s-a finalizat reabilitarea corpului C al clădirii, respectiv secțiile de obstetrică și ginecologie, care au fost reabilitate, și a continuat cu introducerea conceptului de <<rooming-in>> în fluxul medical. Pe de altă parte, în 2014 am continuat cu predarea și punerea în folosință a noilor săli de nașteri, iar astăzi procesul s-a încheiat. Partea de neonatologie a fost finalizată prin proiectul inițiat de Consiliul județean Covasna, proiect finanțat din fonduri europene.”, a declarat managerul Spitalului județean de Urgență, Andras-Nagy Robert.
Inspirată de modelul Statelor Unite ale Americii, unde în urmă cu câțiva ani a beneficiat de un curs de perfecționare, șefa secţiei de neonatologie a spitalului, dr. Gyulai Gabriella spune că a propus conducerii instituției să investească în conceptul preluat de peste hotare, și astfel s-a ajuns ca la ora actuală aripa de terapie intensivă a secției, unde sunt trataţi copiii născuţi prematur şi mamele care nasc prin cezariană, să fie printre cele mai moderne din țară. Potrivit acesteia, la nivel național mai există un singur centru de terapie intensivă neonatală în care nou-născuții sunt ținuți în încăperi separate și monitrizați individual. De asemenea, conducerea spitalului a precizat că aripa de terapie intensivă a fost dotată de curând, prin sprijinul venit din partea brutăriei „Dioszegi”, cu un aparat modern care ajută la depistarea malformațiilor aparatului auditiv al bebelușilor încă din primele zile de viață.
„Cu ocazia Zilei mondiale a sănătății, cu ajutorul Madexport SRL Dioszegi Pekseg din Sfântu Gheorghe am reușit să achiziționăm un aparat de screening neonatal în vederea testării auditive a nou-născuților, și în vederea depistării precoce a anumitor malformații sau probleme ce pot să apară încă din această fază. Astfel, din 7 aprilie, fiecare nou-născut ce vine pe lume în spitalul nostru va beneficia în mod gratuit din partea noastră de un screening de acest tip. (…) Aceste saloane au fost contruite pentru mamele care au copii prematuri, dar și pentru cele care au trecut prin nașteri prin cezariană. Saloanele au două paturi, baie cu toaletă și duș. (…) Ca și în mai toate secțiile, norma europeană spune ca lângă fiecare incubator să fie câte o asistentă, ceea ce înseamnă că la un singur incubator avem cel puțin cinci asistente ca să asigurăm tura.”, a declarat managerul spitalului.
Potrivit acestuia, saloanele sunt prevăzute cu rețele de oxigen, rețea completă de fluide medicale, sistem de avertizare antiincendiu, prevăzut cu senzori de fum, trei unități de terapie intensivă – una prevăzută cu două incubatoare, iar alte două cu câte o unitate – incubator, iar saloanele sunt prevăzute cu sisteme de ventilație cu flux de aer laminar, asemenea sălilor de operație. De asemenea, în zona de terapie post-natală, prematurii sunt monitorizați în încăperi separate, secția beneficiind de sisteme noi și moderne de monitorizare a funcțiilor vitale, incubatoare, și lămpi de fototerapie, iar fiecare dintre cele șase saloane ale secției a fost prevăzut cu câte două paturi.
Preşedintele Consiliului judeţean Covasna, Tamas Sandor a declarat că investiția în modernizarea secţiei de neonatologie s-a cifrat la peste un milion de euro, bani proveniți din cofinanţarea prin fonduri europene ce a vizat reabilitatea în întregime a Spitalului județean de Urgență: „Face parte din proiectul accesat din fonduri europene. Desigur, nu putem face o diferențiere în ceea ce înseamnă cât au costat construcțiile, dar din totalul de 30 de milioane de lei noi, această secție a costat peste un milion de euro, din care 350 mii de lei reprezintă numai aparatura și mobilierul”.
Tamas Sandor a mai precizat că la ora actuală, Spitalul județean de Urgență funcționează cu 900 de angajați și că în cursul anului trecut, Consiliul județean Covasna a scos la concurs un număr de 200 de posturi, din care au fost ocupate 180. „Acest lucru nu înseamnă că toți au rămas în Spital pentru că fluxul este destul de mare. Sperăm odată cu noua grilă de salarizare, pe care o tot așteptăm de cel puțin 10 ani să putem stabiliza personalul medical și auxiliar în spital.”, a mai declarat Tamas Sandor. Secţia de neonatologie dispune la ora actuală de doi medici de specialitate şi de 19 asistente medicale, iar începând de la 1 august (a.c.), alți doi medici ar urma să fie angajați. Potrivit conducerii instituției, anual, la Spitalul județean de Urgență din Sfântu Gheorghe au loc peste 1.000 de nașteri.
Ioana Ardeleanu