Sfântu Gheorghe a fost desemnat „Oraşul reciclării”, în cadrul concursului cu acelaşi nume, care s-a desfăşurat în perioada 14 ianuarie – 20 iunie 2014. Desemnarea câştigătorului a avut loc luna aceasta, iar gala de premiere, pe data de 17 septembrie, la care au participat domnul Czimbalmos Kozma Csaba, administratorul public al oraşului Sfântu Gheorghe şi domnul Tóth-Birtan Csaba, directorul societăţii Tega SA.

În municipiul Sfântu Gheorghe compania de salubruitate Tega S.A. a luat o serie de măsuri prin implicarea populaţiei, pentru a câştiga premiului cel mare care constă într-un spaţiu de recreere ECO 100%, cu conexiune permanentă WI-FI, în valoare de 12.000 de euro.

Oraşul este la a doua participare consecutivă la această competiţie, anul trecut câştigând trei premii de excelenţă, la categoriile „Trâmbițare”, „Luptător” și „Armament de calitate”. Sfântu Gheorghe a fost printre municipiile care s-au implicat cel mai mult în comunicarea competiției către locuitori, aceştia la rândul lor reuşind să colecteze separat cele mai multe deșeuri de ambalaje/locuitor, obţinând astfel cel mai mare punctaj la evaluarea calitativă a punctelor de colectare separată.

Printre criteriile pe baza cărora s-a făcut punctarea se numără: calitatea gunoiului, aspectul acestuia, frecvenţa cu care se ridica ori cantitatea care s-a colectat.

„Cred că acest premiu arată, de fapt, calitatea oamenilor care locuiesc în oraşul nostru. Aş dori să profit de această ocazie pe de-o parte să mulţumesc conducerii societăţii Tega, pentru că ei au gestionat serviciul, şi pe altă parte locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe, pentru că au dovedit că oraşul nostru este cel mai curat. Avem un obicei: să spunem că este cel mai curat, cel mai frumos, cel mai cel, dar este foarte plăcut să fie recunoscut acest lucru atunci când participi alături de 32 de oraşe la un asemenea concurs”, a declarat primarul oraşului, Antal Arpad.

În cadrul concursului, municipalitatea, prin Biroul de Imagine, alături de societatea de salubrizare, a organizat diferite campanii prin care au întărit participarea instituţiei la acest concurs.

Printre cele mai importante măsuri luate cu ocazia acestei competiţii sunt: sistemul de colectare „door to door”, prin care locuitorii pot colecta selectiv deşeurile, fiind golite cu o frecvenţă de trei ori pe săptămână, în cazul deşeurilor menajere mixte şi o dată pe săptămână, în cazul deşeurilor de plastic şi hârtie.

O altă investiţie care merită amintită este încuierea în centre speciale destinate depozitării deşeurilor, până la ridicarea lor de către angajaţii Tega, pentru a împiedica scoaterea şi împrăştierea lor de către o anumită categorie de persoane sau de către câinii fără stăpân.

Şi concursul „Deşeurile au valoare”, prin care fiecare locuitor al oraşului  care are contract cu SC TEGA SA şi nu are restanţe, a primit alături de factură şi un bilet de participare la concurs, a avut un impact pozitiv asupra rezultatelor competiţiei „Oraşl reciclării”. Tragerea la sorţi la concursul „Dşeurile au valoare”  a avut loc în luna mai, iar câştigătorul premiului întâi a fost scutit de la plata taxei de salubrizare timp de un an de zile şi a primit un container de interior pentru colectarea selectivă a deşeurilor. De asemenea, cel care a ieşit pe locul al doilea a fost scutit tot un an de la plata taxei de salubrizare, iar locul al treilea a fost scutit timp de jumătate de an.

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe împreună cu TEGA SA a premiat cu table interactive şi proiectoare clasele şi şcolile care au reuşit să adune o cantitate cât mai mare de deşeuri colectate selectiv şi reutilizabile, acestea putând fi hârtie, carton, obiecte de plastic, PET-uri, articole din aluminiu, cât şi sticlă.

Astfel, Liceul Teoretic „Székely Mikó” a depus 13 tone de deşeuri colectate selectiv, ocupând locul I, cu o cantitate de 10,16 kg de deşeuri reciclabile per elev. Şcolile din oraş au reuşit să colecteze în total 35 de tone de deşeuri, din care cea mai mare cantitate a fost reprezentată de deşeuri de hârtie.

Concursul „Oraşul reciclării”, care a avut ca scop scop implicarea cetăţenilor în colectarea selectivă şi creşterea cantităţilor de deşeuri colectate, a fost iniţiat de Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei „Punctul Verde” în România.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail