Numeroasele şi pitoreştile Sărbători ale Iernii care au ţinut o lună de zile se încheie azi, pe 7 ianuarie,  odată cu praznicul de Sfântul Ioan. Sau cum se mai spune în popor Sântion.  Creştinii îl venerează  astăzi pe  Botezătorul Domnului,  considerat  după Fecioara Maria, Cel mai mare dintre  sfinţi.

 

Date importante

În calendarul ortodox există încă două date legate de numele lui Sf. Ioan Botezătorul: pe 24 iunie se cinsteşte Naşterea sa, iar pe 29 august  se pomeneşte Tăierea Capului.

    În altă ordine de idei să spunem că este  cel mai comun prenume de pe Glob, cu variantele clasice John, Jean, Johan, Juan, Jan,  iar la români – Ion sau Ioan. Semnificaţia lui este „Cel de care Dumnezeu are milă”.

Naşterea Proorocului Ioan s-a petrecut doar cu şase luni înaintea venirii pe lume a lui Iisus Hristos.  Se spune că fericitul eveniment i-a fost vestit tatălui său, marele prelat Zaharia, în timp ce slujea la Templu, mesager fiind  îngerul Gavriil. Pentru că iniţial nu a dat crezare minunatei veşti, deoarece era un om în vârstă şi se trudise mulţi ani în zadar împreună cu soaţa sa spre a avea un urmaş, Dumnezeu l-a pedepsit pe loc. Aşa se face că preotul  Zaharia a rămas fără grai. Avea să-şi recapete darul vorbirii abia după ce i-a pus  nume fiului său!

Rolul Sf. Ioan  nu a fost numai acela de a-l boteza de Iisus, ci şi  de a-l prezenta lumii  ca fiind Mesia, Fiul lui Dumnezeu.

 

Zi onomastică pentru foarte mulţi concetăţeni

Din evidenţele oficiale reiese că în ţara noastră  vieţuiesc  aproape două milioane de concetăţeni ce au astăzi Ziua onomastică, ceea ce reprezintă  un adevărat record faţă de alte prenume. Cei mai mulţi sărbătoriţi sunt bărbaţii, ce numără circa 1,4 milioane de suflete. Pe lângă Ioan şi Ion există numeroase derivate, ca Ionuţ, Nelu, Ionel, Jenică.

Să un omitem nici variantele  feminine precum Ioana, Ionela, Oana, Nela, Janina, Jana etc.

Cu acest minunat prilej le adresăm felicitări şi urări de bine în Noul An.

 

Datini frumoase

 

De Sf. Ioan  potrivit tradiţiei, nu doar posesorii acestui străvechi prenume trebuie să se bucure, ci şi apropiaţii lor. Cine nu se veseleşte în aceasta zi, poate  fi deocheat şi rămâne posac tot anul, glăsuia o  veche superstiţie. În trecut era obiceiul prin  satele  româneşti  din judeţul nostru (pe alocuri se mai păstrează şi azi această bună deprindere)  ca bărbaţii care  se numesc  Ion ori Ioan să-şi pună de ziua lor un brăduţ la poartă. Apoi, să-și poftească rude, cunoscuţi, vecini, chiar şi  necunoscuţi ce treceau  prin faţa casei la un pahar de vin şi la bucate alese, ca să fie toată lumea mulţumită. Astfel, gospodăria îi va rămâne îmbelşugată, gazdele vor fi sănătoase, iar  oile din turmă se înmulţesc,  ne-a  relatat nenea Ioan Boroş, din Breţcu, un neîntrecut cunoscător şi păstrător de tradiţii româneşti.

 

„Iordănitul femeilor”

        

    Printre datinile pitoreşti  ce s-au păstrat de-a lungul timpului există şi una întâlnită  mai demult în zona Dobârlău,   numită „Iordănitul femeilor”. Este vorba de o veche tradiţie românească, despre care ne-a povestit cu mulţi ani în urmă regretatul Nicolae Bancium, care a  fost cel mai destoinic corespondent voluntar al ziarului „Cuvântul Nou”: „Îmi amintesc că  de  Sf. Ioan în familia mea, dar şi a unor vecini, femeile se bucurau de o atenţie specială, ca de…8 martie, când este Ziua lor tradiţională.  Soţii, fiii şi nepoţii, de la caz la caz, veneau în vizită, le aduceau cadouri şi le urau de bine. După ce se ospătau şi închinau un pahar de vin cu restul familiei, femeile  se adunau  la câte una dintre ele  începeau a se «Iordăni» , adică se veseleau,  cântau, spuneau glume. Uneori petrecerea ţinea până târziu, iar la întoarcerea acasă îşi « ameninţau »   bărbaţii  că îi vor duce  a doua zi la râu şi îi vor arunca în apă, dacă nu vor fi … răscumpărate  cu o sticlă de palincă ori de vin!”

În ale părţi am aflat că unele femei mai petrecăreţe cântau, chiuiau şi jucau toată noaptea, iar dimineaţa când ieşeau pe stradă  luau pe sus în glumă primul  bărbat care le ieşea în cale.  Apoi meregeau în alai la un râu sau  lac de la marginea satului, şi-l ameninţau că-l aruncă în apă dacă nu se răscumpăra cu un dar…

 
. .

Tradiţii nemuritoare

Prin  satele  din zona Buzaielor exista şi obiceiul  potrivit căruia de 7 ianuarie  femeile obişnuiau  să meargă pe la rude şi cunoştinţe apropiate unde existau Ioni,  să-i stropească cu parfum pe  sărbătoriţi, pentru a le aduce noroc şi prosperitate, după care se încingea o mică petrecere.  Deci veselia era la mare cinste.

Din cronica tradiţiilor arhaice româneşti trebuie să evocăm în aceeaşi ordine de idei  şi alt obicei pitoresc numit „Udatul Ionilor”.  În zona Araci se organizau,  între cele Două Războie Mondiale,  astfel de ceremonia populare, la care luau parte mai ales tinerii ca personaje principale, însă toată comunitatea asista la amintitul ritualul laic.

Câţiva feciori  care purtau prenumele Ion, îmbrăcaţi în straie populare,  se urcau într-un car împodobit cu scoarţe vechi şi ramuri de brad,   purtând cu ei un steag tricolor.  Atelajul era tras de o pereche de boi, ce aveau în jurul gâtului  betele colorate.  Întregul alai mergea cu mare veselie la un pârău de la marginea aşezării. Acolo purtătorii prenumelui de  Ion  erau „botezaţi” simbolic, fiind udaţi  pe cap cu apa rece ca gheaţa luată din râu. În felul acesta cei „creştinaţi” urmau să aibă parte de un an cu sănătate, feriţi de duhurile rele. Întorşi acasă îşi pofteau prietenii la un chef de pomină. În felul acesta  se marca şi  sfârşitul  Sărbătorile de Iarnă, începute de Moş Nicolae.

Patronul pruncilor

 

Sf. Ioan Botezătorul, ca naş al lui Iisus, este considerat de două mii de ani drept patron al pruncilor, ocrotindu-i pe cei mici de nenorociri şi ferindu-i să nu moară nebotezaţi. Pe vremuri, întru cinstirea noilor veniţi pe lume se organiza  un ritual numit „Plocon  pentru moaşă”. Tinerele mame mergau în această zi cu un colac mare şi felurite daruri la femeia care le ajutaseră să aducă pe lume pruncii.

Femeile rupeau în prezenţa moaşei câte o bucată din împletitura preparată special pentru asemenea împrejurare şi după forma coltucului încercau să ghicească dacă vor mai avea urmaşi.

 

La Mulţi Ani!

 

În încheiere le adresăm încă o dată urări de bine numeroşilor  sărbătoriţi,  unii dintre ei cititori şi colaboratori ai ziarului nostru, dorindu-le multă sănătate, noroc, alături de cei dragi. Şi, fireşte, nu putem omite tradiţionalul „La Mulţi Ani!”

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail