Sezonul balnear se redeschide mai repede cu o lună în staţiunea Covasna, printre primele hoteluri care au lansat oferte către turişti numărându-se hotelul „Dacia”, aflat în patrimoniul Casei Naţionale de Pensii.

Administratorul acestuia, Dorel Lungu a declarat ieri, pentru AGERPRES, că vrea să pornească mai repede sezonul balnear, înainte ca hotelul să fie ocupat de pensionarii cu bilete subvenţionate.
Conform lui Lungu, tratamentul cuprinde patru proceduri, respectiv băi, mofete, fizioterapie şi gimnastică medicală, iar persoanele care aduc bilet de trimitere de la medicul de familie beneficiază de gratuitate, costul fiind suportat de Casa de Asigurări de Sănătate.
„Cei care vor numai tratament şi aduc trimitere de la medicul de familie nu trebuie să plătească niciun leu, totul se decontează (…) Avem deja peste 60 de persoane care vor să vină la noi, sunt în special din judeţul Covasna, dar am lansat oferte avantajoase şi către alte judeţe, cu pachete de 6, 10 şi 12 zile, la maximum 1000 de lei, care includ cazare şi trei mese pe zi, pe lângă cele patru proceduri. Am pornit de la ideea de a nu ţine porţile închise, de a nu aştepta până în februarie-martie când vin primii pensionari cu bilete de tratament subvenţionate, ci de a porni mai repede sezonul balnear”, a spus Dorel Lungu.
El a admis că staţiunea Covasna trăieşte în cea mai mare parte de pe urma biletelor de tratament subvenţionate de stat şi consideră că, într-adevăr, a venit timpul ca administratorii hotelurilor să gândească pachete nu doar pentru pensionari, ci şi pentru alte categorii de vârstă. În context, a menţionat că tratamentul balnear de la Covasna este recomandat nu doar pensionarilor, ci oricăror persoane care suferă de afecţiuni cardiovasculare sau au nevoie de odihnă.

Săptămâna trecută, liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici a criticat, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că majoritatea unităţilor balneare din staţiune mizează pe biletele subvenţionate de stat şi nu fac nimic pentru a atrage şi alţi turişti. Neagovici a arătat că, deşi dispun de baze materiale bune şi ar putea funcţiona tot timpul anului, administratorii hotelurilor preferă să-şi reducă activitatea la ‘nivel de avarie’, în extrasezon, şi să-şi trimită angajaţii în şomaj, zile libere sau concediu fără plată.
„Majoritatea hotelurilor nu fac mai nimic, aşteaptă ca statul să le trimită turiştii, iar acest lucru afectează întreaga staţiune – şi localnicii, şi comerţul, şi transportul. În perioada iernii, staţiunea Covasna este aproape pustie (…) După părerea mea, statul ar trebui să schimbe strategia, adică să subvenţioneze biletele în perioada octombrie-aprilie, iar în plin sezon să lase hotelierii să-şi aducă singuri turişti dacă vor să facă profit”, a spus Vasile Neagovici.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail