Inițiatoarea evenimentului și principalul organizator, Alexandra Pintrijel Hagiu, a declarat că ediția de la Sfântu Gheorghe va sta sub semnul Unirii Principatelor Române.

Manifestarea va avea loc la ora 15.00 și își propune să reconstituie imaginea șezătorilor de altădată, în cadrul cărora munca se împletea cu voia bună și cu istorisiri despre străbuni, cu povești despre viață.

„Femeile din Ținutul Căciularilor sunt femei vrednice! Sunt mame pentru copii, viitorul nostru, sunt soții pentru bărbatii lor, sunt gospodine pentru că au gospodării, au responsabilități la servici zi de zi şi totuşi au atât de multă dragoste, atât de mult curaj şi atâta putere că după truda multă a zilei, ele cos semnele vremii în haina cea vie a neamului românesc de aici din inima României, de unde nimic din tot ce-i darul nostru strămoşesc şi milenar nu s-a pierdut şi va rămâne străjuit în viitor prin copiii acestor meleaguri! Vă aşteptăm să cunoaşteți aceste vrednice femei, să le cunoaşteți poveştile din semnele cusute pe ii şi cămăşi în Şezătoare, sâmbătă 27 ianuarie, ora 15, la Muzeul Spiritualității Româneşti din Sfântu Gheorghe!”- a spus inițiatoarea evenimentului, Alexandra Pintrijel Hagiu.

În timp ce vor coase, vor țese, vor picta etc., toți cei prezenți vor putea urmări diverse programe artistice susținute de elevi și preșcolari. Copiii vor putea participa și la atelierele de scris cu tocul sau pana, susținute de reprezentanți ai Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni.

 

„Copiii noştri, zoritorii zilei de mâine! Îi vom avea în mijlocul nostru alături de dascălii lor sâmbătă la Şezătoare, unde din suflet de copil ne vor povesti, ne vor cânta şi vor dansa în muzica Poporului Român! Vă aşteptăm cu drag la Şezătoare, alături de ei şi de noi cei mari, împreună împlinim tradiția astăzi şi prin copiii noştri, în viitor!”- a mai spus Alexandra.

Participanții sunt rugați să aducă un coșuleț cu „de-ale gurii” și obiectele pe care să le lucreze (de exemplu, organizatorii propun: rame de țesut pentru copii- ce pot fi procurate din magazinele de profil; fișe printate de colorat (cu icoane și cu daci) și creioane de colorat, linguri de lemn pe care să le decoreze, etc).

La eveniment vor participa persoane din Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc, Zăbala, Mărtănuş, Ojdula, Brețcu, Hăghig și Vâlcele.

Șezătoarea va fi organizată cu sprijinul Asociației „ASTRA Despărțământul Covasna – Harghita”, al Muzeului Spiritualității Românești și al Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail