O nouă ediție a Săzătorii Călătoare are loc mâine, 29 februarie, la Sfântu Gheorghe, la care sunt așteptați să participe copii, părinți, bunici și chiar străbunici.
Organizată pentru a treia oară în municipiul reședință de județ, Sezătoarea va avea loc, în acest an, la sediul AFACOV situat vizavi de Teatrul „ Andrei Mureșanu”, începând cu ora 16.00.
Maria Crețu-Graur, vicepreședintă a Asociației ASTRA-Despărțământul Covasna- Harghita, în calitate de organizatoare, ne-a oferit următoarele detalii: „ În anul 2017 a fost organizată prima șezătoare la Sfântu Gheorghe, de către Fundația „ Mihai Viteazul”, căreia i-a urmat cea din Anul Centenar la a cărei realizare am pus umărul și noi, astriștii. Cei care au fost prezenți la cele două evenimente, mici și mari, localnici și oaspeți deopotrivă, dar și cei care au urmărit filmulețele postate pe www.mesageruldecovasna.ro , au înțeles că păstrarea tradițiilor și transmiterea lor către generațiile viitoare sunt o datorie sfântă, a noastră, față de străbunii care ne-au lăsat toate aceste comori ale neamului românesc. E-adevărat că trăind la oraș, deși rădăcinile fiecăruia dintre noi sunt adânc înfipte în pământul satelor de pe întreg cupinsul țării, ne-am rupt un pic de cele rostuite de bunii și străbunii noștri. Însă, în noi stă puterea să relegăm firele subțiate și să întărim ființa noastră națională, prin păstrarea tradițiilor.”
Vicepreședinta Asociației ASTRA-Despărțământul Covasna- Harghita a menționat că cei care vor da curs invitației de a fi prezenți la Șezătoare sunt rugați să vină în costum popular sau purtând măcar ie sau cămașă bărbătească tradițională. Potrivit acesteia, pe lângă lucrul cu ața și acul, cu andrelele, cu rama de țesut și altele aduse de acasă, participanții vor putea urmări și un spectacol de poezii, cântece și dasuri populare.Totodată, cei mici vor avea posibilitatea să participe la atelierele de scris cu pana sau de confecționat mărțișoare, pregătite de reprezentanții Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni Sfântu Gheorghe.
„Prezent la Șezătoarea din Anul Centenar, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Andrei Moldovan spunea că <<Satul românesc reînvie în inimile celor care caută să așeze pe altarul neamului românesc dragostea față de tradiția culturală, creștinească, și tot ceea ce numim noi naționalism românesc.>> Vă așteptăm, dragi români, ca împreună să așezăm mâine după-amiază, pe altarul neamului nostru, dragostea față de tradițiile moștenite de la străbuni!- a conchis Maria Crețu-Graur.
Ana Ciorici-Costache