Asociația Cultural – Creștină „Justinian Teculescu” organizează, astăzi, la ora 18.00, la Sala „Unirea” din Voinești.
Astfel de evenimente sunt deja obișnuite pentru oamenii locului, însă sunt deschise nu doar acestora, ci tuturor iubitorilor de tradiții, tuturor iubitorilor portului popular românesc.
„Pregătiți-vă lucrul de mână și haideți să ne întâlnim cu voie bună și să ne bucurăm împreună. Șezătoarea noastră va avea loc vineri, 16 februarie 2018, începând cu ora 18.00, la Sala Unirea din Covasna – Voinești!”- au transmis organizatorii.
Șezătorile, în tradiția românească, erau adunări de mici dimensiuni, specifice mediului rural, la care participanții își aduceau lucrul de mână, cântau, spuneau glume, povesteau și jucau.
Șezătoare și în comuna Sita Buzăului
Și în comuna Sita Buzăului se derulează, astăzi și mâine, șezători. În acest an, sitenii se vor putea bucura de două astfel de manifestări: una în satul Sita Buzăului și alta în Ciumernic, aceasta din urmă fiind la prima ediție.
„Pe de-o parte, continuă șezătoarea de la Sita Buzăului, care este deja cunoscută, iar pe de altă parte, organizăm, anul acesta, șezătoare și la Ciumernic. Ne dorim, în principal, să dezvoltăm dragostea față de obiceiurile și de tradițiile locale. La Sita Buzăului, evenimentul va fi în data de 17 februarie, sâmbătă, de la ora 18.00, iar în satul Ciumernic, la Căminul Cultural, șezătoarea, aflată la prima ediție, va avea loc vineri, în 16 februarie, la ora 18.00. (…) Eu am constatat că este dorință de nou, cetățenii își doresc să ducă tradiția mai departe, atât în ceea ce privește Balul Portului Popular (derulat recent în comună n.r), dar și în ceea ce privește șezătoarea.”- ne-a declarat primarul comunei Sita Buzăului, Nicolae Stoica.
Programul evenimentului este conceput astfel încât să reconstituie șezătorile de altădată, să ilustreze și caracterul lucrativ al acestora.
„Ceea ce ne dorim este și ca femeile în vârstă care participă la șezătoare, este să vină cu un lucru de mână – să croșeteze ceva, să coasă – și fiecare să aibă alături o fată tânără căreia să îi transmită mai departe tradiția. Ne dorim să adunăm grupuri, iar cei cu experiență de viață mai mare, să transmită mai departe tineretului, tradiția, meșteșugurile – împletitul lânei, coaserea iei etc.”- a spus primarul.
Astfel, unii participanți vor arăta cât de bine stăpânesc meșteșuguri vechi, vor fi invitați să împărtășească din experiența lor, alții vor spune glume și povești, iar artiști locali, grupuri locale vor încânta publicul cu cântec și joc.
Ana Ciorici Costache