Peste 30 de persoane au beneficiat de sesiuni de terapie multisenzorială, în cadrul proiectului intitulat „Reechilibrare”, derulat de Asociația covăsneană „Centrul de Cercetări Subacvatice” și finanțat de către MOL România și Fundația Pentru Comunitate, prin programul „MOL pentru sănătatea copiilor”.
Proiectul, ajuns la final, s-a derulat la „My Lake”, lacul de la Dalnic, în perioada iunie-august, pentru 32 de beneficiari, cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani. În cadrul proiectului, specialiștii Centrului de Cercetări Subacvatice au combinat meloterapia, unele elemente ale hidroterapiei și imaginația ghidată, pentru dezvoltarea copiilor cu diverse dizabilități.
Beneficiile acestei terapii, cunoscută sub denumirea „TUSMA”, au fost confirmate de testele clinice efectuate de Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, iar specialiștii Departamentului de Terapii Speciale din cadrul Centrului de Cercetări Subacvatice al județului Covasna o utilizează de mulți ani.
Și anul trecut, Asociația „Centrul de cercetări subacvatice al județului Covasna” s-a numărat printre câștigătorii programului „MOL pentru sănătatea copiilor”, cu proiectul intitulat „Dacă o ușă se închide, altele se deschid!”, în cadrul căruia au participat familii cu copii cu dizabilități, împărțite în patru grupuri. În cadrul proiectului de atunci, s-au derulat diverse ateliere, pe mai multe direcții.
La această ediție a programului „MOL pentru sănătatea copiilor”, printre câștigători s-au numărat, alături de Asociația „Centrul de cercetări subacvatice al județului Covasna”, organizații din Bacău, Cluj, Lazuri (Satu Mare), Gheorgheni, Târgu Mureș, Dobroești (Ilfov), București, Singureni (Giurgiu), Zalău, Mediaș, Oradea. Lista câștigătorilor poate fi consultată accesând: https://pentrucomunitate.ro/files/winners/proiecte-finantate-program-mol-pentru-sanatatea-copiilor-ed-a-13-a-2021_0.pdf.
„Reechilibrare”, prin patru ateliere
Proiectul ediției din acest an al Asociației „Centrul de Cercetări Subacvatice al județului Covasna”, declarat câștigător, intitulat „Reechilibrare”, a cuprins un număr de 4 ateliere.
„Locația (MYLAKE) și perioada (iunie, iulie, august) proiectului Reechilibrare! sunt identice cu cel al proiectului Dacă o ușă se închide, altele se deschid! de anul trecut, dovedindu-se perfect funcționale și în contextul pandemiei (spațiu suficient în aer liber și perioada de vacanță a familiilor). Analizând separat eficiența atelierelor din cadrul proiectului anterior, am hotărât amplificarea efectelor atelierului destinat părinților, în care învață cum să se adapteze la schimbările vieții, prin înființarea unui nou atelier: modelare în lut, la care să participe împreună cu copiii”- au transmis reprezentanții Asociației. Astfel, au funcționat 4 ateliere: Atelierul 1: „TUSMA” – unde s-a aplicat terapia cu unde sonore în mediul acvatic, testată clinic în 2018 la Institutul Național de Balneologie și Recuperare Medicală, Atelierul 2: „Peștișorul de Aur” – în care copiii au interacționat în mod direct cu peștișori colorați, dresați pentru a fi hrăniți din palmă, Atelierul 3: „Reechilibrare” – unde părinții au învățat metode eficiente pentru combaterea stresului negativ și Atelierul 4:„Gândurile prind viață”- unde părinții și copiii, împreună, au realizat eroii poveștilor din atelierul TUSMA, prin modelarea lor în lut, creând astfel câte un simbol care să le amintească cele învățate și în căminele lor. Activitatea noului atelier a fost deja testată în cadrul proiectului anterior și validată de către psihopedagogii de la Școala Specială din Sfântu Gheorghe, iar creșterea numărului de voluntari a permis acest lucru, au transmis reprezentanții Asociației covăsnene „Centrul de Cercetări Subacvatice”.
Metoda combinată utilizată în cadrul acestui proiect a urmărit, printre altele: extinderea activităților terapeutice în mediul familial, introducerea deprinderilor căpătate în activitatea zilnică a cuplului părinte-copil; extinderea timpului petrecut împreună (părinte-copil), relaxare psihică, stare emoțională pozitivă, stare de bine, stimulare psihică: abilitatea de a comunica, dezvoltarea și îmbunătățirea memoriei, atenției și imaginației, deschidere spre persoanele și lumea din jur, activarea sistemului limbic, care controlează emoţiile și comportamentul, stimulare motrică, dezvoltarea abilităților sociale, formarea și aprofundarea noilor conduite, învățarea și exersarea gestionării stresului de către părinți, fără a-l transmite emoțional mai departe copiilor.
Grupul țintă a fost alcătuit din copii cu deficienţe ușoare, grave, severe, profunde și asociate, copii cu autism, selectați în funcție de participarea lor la proiectele anterioare și în funcție de capacitatea de a înțelege, de a imagina și de a prelucra întâmplările prezentate de specialist.
Totodată, copiii au fost aleși și în funcție de sfatul medicului de specialitate, au transmis organizatorii.
„Un alt aspect ce a trebuit să fie luat în considerare în alegerea copiilor incluși în proiect a fost, ca părinții să fie deschiși acestui tip de terapie. Ne-am bazat și pe faptul că această terapie, în cazul în care participă toată familia, are efect pozitiv asupra mediului familial. Dacă mediul familial înțelege și acceptă sensul de dezvoltare a copilului datorită terapiei, alianța părinte – terapeut, amplifică efectul.”- au transmis reprezentanții Asociației.
Activități variate
Centrul de Cercetări Subacvatice din județul Covasna este deja cunoscut pentru numeroasele sale activități (printre care și cele derulate sub umbrela „Dr. Peștișor”), prin care și-a propus să vină în sprijinul a cât mai mulți copii cu deficiențe.
Fondatorul Centrului și „motorul” acestor acțiuni este scafandrul profesionist Szabó Jenő, care a derulat, de-a lungul timpului, numeroase activități și proiecte pentru copii cu diferite deficiențe, dar nu numai, bazate pe stimularea controlată a neuroplasticităţii sistemului nervos.
Szabó Jenő are o experienţă de peste două decenii şi jumătate în domeniul scufundărilor și a fost membru al echipei celebrului explorator Jacques Yves Cousteau, în expediţia în Bazinul Hidrografic al Dunării, între 1991-1992. A fost membru în mai multe expediţii de cercetare și a fost conducătorul mai multor expediţii de arheologie subacvatică. El a amenajat, cu ani în urmă, la Dalnic, un lac artificial, unde a înființat, apoi „o școală subacvatică” destinată copiilor surdo-muți, care prin audiții subacvatice reușeau să deslușească și să articuleze cuvinte. Tot acolo, a înființat Centrul de cercetări subacvatice al județului Covasna.
Ana CIORICI COSTACHE
sursa foto: Facebook- „My Lake”