La Hotelul Bradul din stațiunea Covasna s-au desfășurat, în zilele de 4-5 octombrie 2018, lucrările celei de-a XXIV-a ediţii a Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, Cultură, Civilizaţie”, în organizarea Academiei Române – Centrul European de Studii Covasna – Harghita, Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei – Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Asociaţiei Ştefadina din Bucureşti și Ligii Cultural – Creştine „Andrei Şaguna”, cu sprijinul Consiliului Local Sfântu Gheorghe, Asociației GRIT Covasna, Hotelului Bradul Covasna și Hanului Nufărul Reci.

Anul acesta, manifestarea a fost dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Pe lângă temele tradiționale referitoare la istoria, cultura și civilizația românească din sud-estul Transilvaniei, în cadrul sesiunii au fost dezbătute, cu prioritate, teme privind contribuția românilor la pregătirea, înfăptuirea și consolidarea Marii Uniri. La sesiune au participat peste 70 de cercetători, profesori universitari, istorici, sociologi, etnografi, scriitori, muzeografi, arhiviști, profesori, preoți și studenți.

La deschiderea sesiunii a participat și prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, acesta declarând: „Sunt convins că prin temele pe care dumneavoastră le veți dezbate, veți scoate la iveală și de această dată adevăruri, pentru că în societatea noastră există un grad mare de ignoranță și numai cei ce știu să spună lucrurilor pe nume, pot schimba ceva.”

Potrivit declarațiilor organizatorilor, manifestarea și-a realizat obiectivul; au fost prezenți, conform programului, specialiști cu notorietate în viața publică și personalități cu o activitate respectabilă.

„Ne dorim ca, pe lângă specialiștii activi la nivel național, să încurajăm cercetătorii locali, de aceea am salutat prezența unor lideri ai ONG-urilor, profesori și preoți din cele două județe, care și-au prezentat proiectele derulate în anul Centenar și au avut posibilitatea să ia contact cu lumea științifică națională. Avem ecouri favorabile de la toți participanții; pentru noi, organizatorii, a fost foarte important proiectul, astfel s-a asigurat continuitate, aceasta fiind cea de-a 24-a ediție. Rămâne în continuare un deziderat atragerea de tineri cercetători care să se poată manifesta în acest cadru. Satisfacția noastră este că, în comparație cu muzee, arhive și instituții cu buget serios, noi, câteva asociații și instituții foarte slab finanțate, reușim cu ajutorul partenerilor noștri să edităm anuarul Acta Carpatica, ce cuprinde toate studiile publicate în cadrul Sesiunii. În concluzie, ne-am îndeplinit unul dintre proiectele care erau prevăzute în programul privind aniversarea Centenarului Marii Uniri. Ne bucurăm că și această ediție a fost una de succes, conținutul și mesajul comunicărilor au fost la înălțimea edițiilor precedente, iar Sesiunea noastră ocupă un loc distinct în cadrul manifestărilor de acest gen, organizate în țara noastră. Cu un număr restrâns de organizatori și voluntari, am dus la bun sfârșit și ediția din acest an, pe această cale le mulțumim tuturor celor prezenți și implicați.” – a declarat pentru Mesagerul de Covasna, dr. Ioan Lăcătușu.

Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, Cultură, Civilizaţie” a fost inițiată după înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, de către Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și Liga Culturală „Andrei Șaguna”. Primele ediții au fost organizate împreună cu Centrul de Cultură Arcuș și Despărțământul ASTRA Covasna – Harghita, iar ultimele ediții, împreună cu Asociația Ștefadina din București, cu sprijinul administrației publice locale și al unor generoși sponsori. În programul celor 24 de ediții au fost prezentate aproape 2000 de comunicări din domeniile arheologiei, istoriei, etnografiei, sociologiei, demografiei, teologiei, muzeologiei, arhivisticii, culturii etc, majoritatea studiilor, articolelor și recenziilor fiind valorificate științific în cele 17 numere ale anuarului Angvstia editat de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, în cele patru numere ale anuarului „Acta Carpatica” editat de Centrul European de Studii Covasna – Harghita și Asociația Ștefadina, și în alte numeroase volume de istorie, etnografie, sociologie, demografie, referitoare la realitățile socio-umane din sud-estul Transilvaniei.

Organizatorii sesiunii adresează sincere mulţumiri tuturor instituțiilor, asociațiilor și societăților care au sprijinit organizarea ediției din acest an a sesiunii, grupului de voluntari din cadrul asociaţiilor membre ale FCRCHM şi, nu în ultimul rând, partenerilor media.

 Cosmin Teodor IOSUB

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail